måndag 31 januari 2011

Gratäng med lax och kräftstjärtar

Hur har ni det där ute, är ni friska och krya? I Ystad härjar tydligen både den ena och den andra sjukdomen, men peppar, peppar så har vi båda fortfarande lyckats hålla oss friska. Kanske det kan bero på alla vitaminer vi klunkar i oss? Annars är det ju lätt att trilla dit när man jobbar med människor hela dagarna som vi ju båda gör, fast på olika sätt. Hur gör ni för att hålla er friska, har ni något bra tips?

Vi hade ju en härlig dag igår och en sådan kräver ju något extra gott till middag, eller hur? Vi kockade till en smarrig fiskgratäng efter att vi hittat ett recept som vi har haft liggande ett bra tag nu. Tyvärr så var det några ingredienser som saknades och därför fick ersättas av andra, så när fiskgratängen väl hamnade i ugnen så hade den genomgått en sk. Make-Over... Resultatet ser ni här:


Laxgratäng med kräftstjärtar   2 port
2 bitar laxfilé
½ burk, á 170 g, kräftstjärtar
1 schalottenlök
1 burk, á 205 g, vit sparris
hackad dill

Gratängsås
3 dl grädde
1 dl vitt vin
½ tärning fiskbuljong
salt och peppar
Rör samman alla ingredienser i en gryta och låt såsen koka tills ungefär hälften har kokat bort.

Potatismos
800 g mjölig potatis
1 dl grädde eller mjölk
1 äggula
2 msk smör
salt och peppar
hackad dill
Koka potatisen färdig.
Mosa med elvisp, blanda ner grädden och smöret och vispa samman.
Vispa ner äggulan och smaksätt med kryddor.
Blanda i dill och spritsa ut moset runt kanterna i en smord ugnsfast form.
Hacka kräftstjärtarna grovt och finhacka löken.
Lägg fisken i formen, strö på lök och kräftstjärtar.
Slå över såsen och strö på dill.
Gratinera i ugnen på 200 grader i 25 minuter.

Nu är det dags för dagens vitaminintag, ett glas färskpressad apelsinjuice och lite Sweetiefrukter, mums!

Smaklig spis! / Anki och Håkan                                
xx

söndag 30 januari 2011

Nattjästa frukostbullar med dinkelmjöl

Åh vilken härlig dag vi har bjudits på, solen har lyst från en helt klarblå och molnfri himmel, helt underbart! Det enda vita som synts på himmelen har varit spår från alla flygplan som flyger fram och tillbaka över oss...Vi tog en härlig långpromenad längs med stranden, något som säkert halva stans befolkning också passade på att göra, det märks att det var länge sedan det bjöds på promenadväder. Satt på en sten och bara njöt av solens värme ända tills ett yrvaket flygfä siktade in sej på Ankis öra och väckte vår slummer!
Väl hemma igen blev det handbollsmatch och eftermiddagsfika i tvsoffan, isch vilken spänning det var in i det sista, tråkigt att det inte gick hela vägen... Men bra kämpat av killarna, speciellt av Ystadpågarna (nej då, vi är inte alls partiska!).

Innan dagens motionspass intog vi en stadig frukost med bl.a kokt ägg och nybakade bullar. Bullarna var sk. kalljästa och förbereddes i går kväll av Anki. Receptet är helt och hållet vårt eget, tog lite vad som fanns tillhands och slängde ner i degskålen:

Före...

Ankis kalljästa frukostbullar    10 st
15 g jäst
2½ dl kallt vatten
2½ dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl kruskakli
5 dl vetemjöl special
½ dl rågkross
1 tsk salt
1 tsk ljus sirap
1 msk olivolja
Smula ner jästen i en skål, tillsätt vatten och lös upp jästen.
Blanda ner övriga ingredienser och arbeta samman degen minst 10 minuter.
Slå upp degen på ett mjölat underlag och dela i 10 delar.
Rulla till bullar och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
Täck över med plastfolie och ställ  kylen under natten.
Ta ut plåten från kylen när du vaknat och låt bullarna stå ute under tiden ugnen blir varm.
Grädda på 225 grader i 15 minuter. 

och efter. 

Naturligtvis blev det lite hemcentrifugerad juice i glasen, närmare bestämt äpplejuice. Det är en makalös skillnad på hur stor skillnad det är på hemgjord och köpejuice, både till smak och till utseende: 

Så här ser vår egen juice ut, allt annat än den genomskinliga juicen man köper med sig hem från affären...

Vidare så har även sommarens semesterresa bokats in och det blir till vår glädje Thailändarna som får ett besök av oss i år igen. Hoppas dom blir lika glada som vi är... Vi var så otroligt nöjda med resan som vi gjorde dit i somras och hoppades så att vi skulle kunna åka tillbaka denna sommaren. Länge såg det mörkt ut, men tack vare ett telefonsamtal till Vingresor så löste det hela sig. JIPPI!!!!!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 29 januari 2011

Lamm och rotfruktsgratäng

I torsdags blev det en lite tjusigare vardagsrätt här hemma, lammytterfilé med rotfruktsgratäng stod det skrivet på svarta tavlan och den måste man ju följa vid sådan tillfällen. Ankis far hittade lammytterfilé med röd lapp på i affären och plockade med en hem till oss, inte illa med en egen sk. personal shopper, eller vad säger ni? 

Filén torrkryddade vi och lät sedan den ligga i kylen under eftermiddagen innan den åkte in i ugnen tillsammans med rotfruktsgratängen. När vi plockade ut lammet stod stektermometern på 65 grader och efter att det fått vila en stund under folie, och graderna närmade sej 70, skar vi upp det. 
Inspiration till rotfruktsgratängen fick vi från kokboken "Kärlek, oliver och timjan" men vi ändrade lite och då blev det som såhär:


Rotfruktsgratäng  4 port
6 potatisar
1 morot
1 gul lök
1 röd lök
1 rotselleri
1 palsternacka
oregano, salt och vitpeppar
3 dl mjölk
2 dl västerbottenost
2 vitlöksklyftor
Skala och skiva rotfrukter och lök tunt. Skölj rotfruktsskivorna i vatten. Smörj en ugnsfast form och varva rotfrukter med lök och kryddor i formen. Låt mjölken koka upp, rör ner osten och låt den smälta i mjölken på svag värme under omrörning. Riv ner vitlök i ostmjölken och slå det sedan i formen. Grädda gratängen i ugn på 200 grader i 45 minuter.

Rotfruktsgratängen blev god, men lite mer ost hade nog inte skadat, västerbottenost kan vi aldrig få för mycket av i detta köket! Till maten drack vi rött vin, en av flaskorna som vi köpte med oss från vår tur till Bornholm i december.

Ett Ripasso vin och det har vi fått lära oss att det är ett vin som jäser två gånger, andra gången med rester från jäsning av Amaroneviner och därför kallas för "lätt Amarone". Det har en lite högre alkoholhalt och är lätt att kombinera med olika maträtter. Till lammet och rotfruktsgratängen passade det perfekt, så gott!

Idag är det Håkans jobblördag och han slutar inte förrän klockan slår 7 i kväll. För min del handlar denna dagen bara om att ta det lugnt och varva ner. Vi hade nämligen begravning igår, så idag känns det som att man landar i en ny verklighet som tar lite tid att vänja sig vid. Men man måste blicka framåt och bära med sej alla härliga minnen samtidigt som man skapar nya underbara minnen. Och det ska vi göra hela året så att 2011 inte bara förknippas med sorg.

Hoppas ni alla har en härlig helg, att ni tar vara på varandra och skapar många fina minnen!

Smaklig spis! / Anki

torsdag 27 januari 2011

Ärtsoppa i lergryta.

Ankis far lärde oss skillnaden mellan skånsk och småländsk ärtsoppa igår när vi pratade med honom om att vi hade lagat till den skånska varianten. Så här är det nämligen;
I småländsk ärtsoppa säger ärtan "Här är jag, var är du?"
I skånsk ärtsoppa är det annat ljud i skällan; "Flytta po daj så ja osse får plass!"
Därför är vi nu helt säkra på att receptet vi använde oss av igår var från helt fel landskap, det stod att det var en soppa från Skåne men den måste härstamma från Småland!

Som ni kanske ser, så är det låååångt mellan ärtorna...

Småländsk/Skånsk ärtsoppa i lergryta    (till en 3-liters gryta)
3 dl gula ärtor
1 gul lök
½ tsk mejram
1 tsk timjan
1 liter vatten
½ kg rimmad sidfläsk
Lägg ärtorna i blöt över natten med 2 tsk salt/liter vatten.
Lägg lergrytan i vatten minst 15 minuter innan den ska användas.
Hacka löken grovt, spola av ärtorna och slå dom grytan tillsammans med löken, vattnet, kryddorna och fläsket.
Lägg på locket på grytan och ställ in i kall ugn.
Ställ in graderna på 175, sätt igång ugnen och låt grytan stå inne 3 timmar.
Ta ut och skär köttet i bitar som läggs i soppan innan den serveras.

Vi tyckte inte soppan smakade så förfärligt mycket av någonting egentligen, den behövde saltas men det kan också bero på att fläsket inte var tillräckligt salt. Ni får helt enkelt smaka er fram till hur ni vill ha er soppa.

Nu över till något helt annat, nämligen lite shoppingtips! Ni som följt oss ett tag minns kanske att vi tipsade er om att kika in på en sida som heter Campadre i höstas. Nu vill vi tipsa er om den sidan igen, där säljer de nämligen lite fina saker att pryda köket och matbordet med från CULT, just nu. Bl.a deras fräcka ketchuppump och ett väldigt snyggt set till olja/vinäger som vi klickat hem idag.


Nu ska vi sjunka ner i tvsoffan och käka lite glass. Vi är nämligen tvungna att tömma lite i frysen eftersom det börjar bli trångt om saligheten därinne... Då är det bra att börja med glassen som ligger där, den ska ju inte ligga för länge:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 26 januari 2011

Roslagslåda med sill

I går arbetade vi båda länge, Anki var på personalkonferens och Håkan hade sin långa arbetsdag som han brukar ha på tisdagar, därav uteblivet inlägg. Det blev en enkel omelett med prinskorvar och grönsaker till kvällsmat, perfekt snabbmat en helt vanlig tisdagskväll. Till kvällsmaten tittade vi lite på handbollen, faktiskt är det så att den enda gången vår tv visar sport är när Svenska landslaget spelar handboll, konstigt eller hur?!

Annars är ju tisdagar soppdag här i vårt kök, även om man egentligen "ska" käka fisk på tisdagar. Så vad kan väl då passa bättre än ett recept på en smarrig sill/stömmingslåda som vi gjorde för ett tag sedan;

Roslagslåda   2 port
300 g sill/strömming
1 ask ansjovisfiléer
1 dl purjolök
1 dl persilja
1 dl grädde
3 msk chilisås
1 msk ströbröd
Finhacka lök , persilja och ansjovis och strö på sillens köttsida.
Rulla ihop och lägg fiskrullarna tätt i en smord gratängform.
Häll över grädde blandad med chilisås, strö på ströbröd och grädda i ugn på 225 grader i 25 minuter. Servera gärna med kokta ärtor och potatis.

Idag blir det en skånsk ärtsoppa som vi kockar till i vår lergryta, kanske snart dags för ett namnbyte här till Lergrytebloggen eller nåt... Det har blivit ganska mycket mat i vår lergryta den senaste tiden, men det är ju så enkelt och blir så gott!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 24 januari 2011

Lite drycker...

... tänkte vi att vi skulle skriva om idag. Visserligen har det ju alldeles precis varit helg men som tiden springer iväg så är det snart dags igen. I och med det så har ni kanske redan listat ut att det är drycker med en viss procent i som vi pratar/skriver om. Det blir ett rött vin, en whisky och en färdigblandad grogg på burk, närmare bestämt en GT.

Jodå, det finns att köpa färdigblandad GT på burk på systembolaget, Anki bjöds på den hemma hos Håkans föräldrar i lördags och kan varmt rekommendera den. Procenthalten ligger på 8% och för en burk med 250 ml får man betala 26 kronor. Ett bra tips för de utevistelser som inbjuder till att sippa på nåt läskande...

Det röda vinet kommer från Chile, med en alkoholhalt på 13,5% och kostar 89 kronor. Vinet hittar ni på systembolaget, nummer 6294. Vi tyckte vinet var lite väl tunt till maten vi åt till, kanske mer ett "snackevin" än en dryck att njuta av till en bastant middag som den vi åt hos Håkans föräldrar. Inget vin som vi kommer att köpa själv, men för de av er som har svårt med tunga och fylliga röda så passar det säkert bra.

Slutligen över till kapitlet whisky. Håkan fick en flaska av Sveriges stolthet, Mackmyra, i julklapp av Ankis syrra med familj. Just denna flaska är fylld med Special 04 Double Dip Bourbon och finns även den på systembolaget, nummer 86659. Enligt Mackmyras hemsida är det en maltwhisky för ljusa sommarnätter, men det har vi lite svårt att uttala oss om. Vid denna tiden på året går den i alla fall utmärkt att smutta på, den kräver dock att blandas med lite vatten, dels pga den höga alkoholhalten och dels eftersom den har en tendens att smaka lite väl spritigt annars.

Vi kan också passa på att tipsa er med råsaftscentrifuger om vår senaste smaktest på juice, dock utan alkohol... Vi har just halsat vars ett stort glas av dagens vitaminbomb och receptet är som följer:

Brandgul juice
6 äpplen
4 morötter
1 stor tomat.
Skala morötterna och kör dom i maskinen med övriga ingredienserna.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 23 januari 2011

Färsk ananas med chili

Vi hade en väldigt trevlig kväll hos Håkans föräldrar igår, god mat och dryck, fint dukat och trevligt sällskap. Vi kom ju inte dit på julafton eftersom vi kände att vi ville vara tillsammans med Ankis mor så mycket som vi kunde då. Därmed missade vi kalkonmiddagen i Köpingebro, men den tog vi igen med råge igår. Vi hade nämligen tur och blev bjudna på den goda fågeln med tillbehör i massor och som grädde på moset blev det en smarrig frusen Dajmtårta till efterrätt. Timmen var sen när vi äntrade vår säng, så våra ögon lär väl stängas extra tidigt denna söndagskväll...

Håkans mamma är en fena på blomsteruppsättningar och det finns alltid någon ny variant på bordet. 

Kyd, sås, pantofflor o gorkor, mums!

Så över till något helt annat, nämligen månadens sötsak hos Therésia på bloggen Söta saker, där månadens utmaning är att fixa till en efterrätt. Vi hänger på även denna gången och vårt bidrag blir en ny favoritefterrät i Mårtenssons kök, färsk het ananas, makalöst gott! Receptet har vi fått av Ankis föräldrar för länge sedan och nu när vi äntligen blivit färdiga att kocka till det, kan vi inte förstå varför vi inte gjort det tidigare... Tur att det säljs så mycket billig ananas i affärerna just nu!


Het ananas   2 personer
1 färsk ananas
2 dl strösocker
1½ dl ljummet vatten
2 cm av en röd chilifrukt
½ vaniljstång
saft från ½ apelsin
1 dl crème fraiche
1 msk florsocker
Skala ananasen och skär den i 1 cm tjocka skivor, om stammen är hård så skär bort den.
Skär bort de vita på väggarna i chilin och finhacka den.
Skär en skåra i vaniljstången.
Smält sockret på svag värme i en gryta utan att röra runt i det för mycket (då bildas det klumpar i sockret).
När det blivit en ljus karamell så tillsätts vattnet, lite i taget under omrörning.
Bli inte orolig om sockret stelnar, det kommer att smälta efterhand.
Rör om till sockret har lösts upp helt och tillsätt då ananas, apelsinjuice, chili och vaniljstång och låt det sjuda på svag värme 15 minuter.
Blanda crème fraiche och florsocker och servera det till ananasen med lite av skyn.
Kan ätas varmt, ljummet eller kallt.

Vansinnigt gott, något annat vore att ljuga. Vi åt det sista av skyn med sked, need we say more?

Ha nu en bra vecka allihopa,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 22 januari 2011

Färsk tonfisk med ljummen tomatsallad

Igår stod det färsk tonfisk på vår meny och denna gången inspirerades vi av ett recept som följde med paketet, men som vi som vanligt var tvungna att ändra på lite:


Tonfiskfilé med syrliga grönsaker   2 port
2 tonfiskfiléer + lite pressad citron
200 g coctailtomater
1 pressad citron
2 vitlöksklyftor
150 g sugar snaps
1 dl urkärnade svarta oliver
svartpeppar
basilika
Lägg fisken i en påse, pressa över citron och låt det ligga i kylen minst 1 timme innan tillagningen.
Halvera tomaterna och skär sugar snapsen i något mindre bitar.
Smält smör i en teflonpanna och riv ner vitlökarna som får fräsa runt lite utan att ta färg.
Tillsätt därefter tomater, snaps och oliver och låt allt fräsa med en stund. '
Slå i citronsaften och krydda med svartpeppar och lite basilika, låt det stå och puttra under tiden du fräser på fisken.
Tonfisk steker du i ett hett järn med en blandning av rapsolja och smör, max 1½ minut per sida så fisken fortfarande är rosa inuti.
Servera gärna med potatisklyftor eller potatisskivor. Gott är att ringla över lite crème de balsamico.


Vi drack lite vita bubblor till firren, denna gången föll valet på en flaska Cape Crown som vi tycker är ett prisvärt alternativ från Sydafrika. Bubblets smak förändras ganska mycket beroende på vad som spisas till eller om det spisas något till alls. Till den syrliga grönsaksröran upplevde vi vinet mycket sötare, än när vi spisade Bruce Springsteen till vinet vid matlagningen.

Så kickades helgen igång i går, för Håkans del slutade jobbet tidigt så hans eftermiddag spenderades i chesterfieldfåtöljen med en pipa i ena handen (och mun) och ett glas Johnnie Walker Double black i andra. Tobaken i pipan är som vanligt inköpt i Köpenhamn på Davidoff, ett mecka för alla pip- och ciggarnjutare. Just denna tobaken, Fraser flake cut, en Burleytobak som närmast kan jämföras med en käftsmäll, har full tobakssmak och bör rökas väldigt långsamt annars är risken stor att det snurrar till ordentligt i huvudet! Vi inser att det kanske låter som att det är något helt annat pipan stoppats med, men vi lovar på heder och samvete att det är vanlig tobak!

Anki däremot fick vackert stanna kvar på jobbet till stängningsdags, det var hennes tur denna fredagen att bli kvar till sista barnet gått hem. Inte så fasligt länge som man kan tro kanske, det blev hemgång redan vi 16.30. Härligt väder att cykla hem i, nästan lite vårkänsla i luften med fågelkvitter och hög kall luft, det känns som att det finns hopp om en vår trots allt!


Nu, kära läsare, blir det en tur ner på stan. Vi ska shoppa födelsedagspresent till Håkans farsa som bjuder på kalas ikväll. Vad som ska packas in får förbli en hemlighet, vi vill ju inte riskera att han får veta vad som packas upp...

Hoppas ni alla njuter av en härlig helg,

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 20 januari 2011

Kinesisk kycklinggryta

Nej då, vi har varken emigrerat eller rest iväg på semesterresa till Kina, det är kvällens goda kycklinggryta vi menar:) Eftersom vi flyttat våra kokböcker till en ny plats i hemmet så betyder det att vi ser dom mycket mer och därför blir påminda om dom, vilket inte är helt fel. Vi har nämligen en tendens att hålla oss till recept som vi klippt från olika tidningar eller som vi slängt ihop själv och kokböckerna står därför ganska oanvända. Men nu ska det/har det bli ändring på det har vi bestämt. De har köpts för att bli nyttjade och vi tror inte de har något mot att känna sig utnyttjade, tvärt om.


Kvällens middag hittade vi (ja receptet alltså, inte middagen...) i "Den perfekta maten" av Oscar de Hoog och Fredrik Paulún. Det betyder alltså att grytan har ett lågt GIvärde för er som funderar över sånt. Boken är en kvarleva från tiden då vi var duktiga och bara käkade enligt GImetoden, något som höll i sej ungefär ett år innan vi började sakna chips och andra goda kolhydrater alldeles för mycket. Vi följde inte receptet slaviskt utan ändrade såklart lite så det skulle passa oss lite bättre:

Kinainspirerad kycklinggryta     2 port
2 kycklingfiléer
1 dl finhackad purjolök
2 msk riven ingefära
2 msk hoisinsås
2 msk soja
3-4 dl vatten
1½ msk kycklingfond
1 liten burk ananasringar + juicen
1 liten burk vattenkastanjer
maizenaredning
Bryn purjolök och ingefära i en traktörpanna, utan att det tar färg.
Strimla kycklingen och stek den hastigt så den får stekyta och lägg ner den i pannan.
Häll i hoisinsås, vatten, fond, soja och ananasjuicen och låt det puttra till kycklingen är färdig, ca 15 minuter.
Smaka av med ev. mer ingefära och soja, red av.
Dela ananasen i fjärdedelar och slå i tillsammans med kastanjerna, precis innan serveringen.

Något som halva köket, dvs Anki, tyckte blev väldigt gott var att pressa limesaft ner i såsen, det gav en lite syrligare smak och litet sting på rätten. Håkan nöjde sej med att salta och peppra sin portion istället och tyckte det smakade perfekt.
Så är det dags för kvällens juice, ett glas med centrifugerade äpplen och pressade apelsiner, himla gott!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 19 januari 2011

Chokladbrownies med turkisk peppar och lime

Denna onsdagen har Anki haft sin lediga dag från jobbet vilket känts som det var väldigt välbehövligt. Skönt med en extra ledig dag mitt i veckan och just denna onsdagen har ägnats åt lite olika välbehövliga sysslor i hemmet. Eftersom Majoren har bjudit in några nya vänner att bo hos oss så behövde våra köksskåp omorganiseras, dessutom har våra kokböcker fått en ny plats att stå på. Det ena följer oftast det andra så vi lär nog fortsätta sortera ut både här och där, det behövs verkligen ibland.


Som om det inte räckte med omorganisation så har en makalöst god kaka har blivit bakad. Chokladbrownies med smak av lime och turkisk peppar blev det och den föll oss båda i smaken. Receptet har vi klippt från någon (?) veckotidning:


Salta chokladbrownies med lime
250 g mörk choklad, gärna 70%
150 g smör
5 ägg
4 dl strösocker
rivet skal från 1½ lime
2½ dl vetemjöl
2½ tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
50 g turkisk peppar
Bryt chokladen i småbitar och smält med smöret i ett vattenbad.
Vispa ägg och socker och tillsätt limeskal.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten.
Rör därefter ner chokladsmöret och krossad turkisk peppar.
Häll smeten i en smord och bröad långpanna med måtten 25*35 cm.
Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 25 minuter.
Känn med en provsticka så de är klara.
Har du inte en långpanna med det måttet så gör som vi; vik upp kanterna på ett smort bakplåtspapper och bröa pappret.
Ställ därefter din vikta form i en långpanna och stabilisera runt sidorna med aluminiumfolie innan du slår i smeten. Funkar perfekt!

Vi tog en liten provsmakning framför tvn där det visades ett gammalt avsnitt av Jamie Olivers "Nakna kocken" på tv8. Kul att se de tidiga avsnitten igen, det är ju ett tag sedan han började sin karriär som tv-kock och man ser snabbt skillnaden mellan då och nu...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 18 januari 2011

Grönkålssoppa

... föga upphetsande, ser mest ut som diskvatten efter en spenattillställning på bilden, men ack så gott och lättlagat. Perfekt när det vankas date med tvättmaskinen och det dessutom står soppa på menyn. Inte en köttbit så långt ögat nådde, tänk att vi lyckades att klämma in en vegetarisk rätt ändå. Receptet är från en gammal upplaga av "Vår kokbok" och är det vi oftast använder oss av:

Vi lyckades pimpa fotot så nu ser det mest ut som att solen går upp i vår grönkålssoppa...

Grönkålssoppa 4 port
1 liter grönsaksbuljong
500 g fryst hackad grönkål
1 schalottenlök
1 dl mjölk + 2 msk vetemjöl
salt och vitpeppar
Hacka löken och fräs i lite smör. Tillsätt buljongen och låt det koka upp. Häll i grönkål och låt soppan koka några minuter. Rör ut mjöl i mjölk och slå det i soppan för att reda av den. Smaka av med kryddor, servera!

Vi brukar alltid ha kokta ägghalvor i soppan, ibland har vi korvbitar eller rent av några frikadeller i.

Smaklig spis! / Anki och Håkan    
x

måndag 17 januari 2011

Morotsjuice med äpplen

I dessa förkylnings- och magsjuketider är det viktigt att få i sej vitaminer, äta mycket frukt och grönsaker varje dag. Sedan vi fick hem Majorens nya kompis, råsaftscentrifugen, så har vi fått i oss betydligt mer grönt än vad vi fått tidigare fast nu i flytande form. Har man en råsaftscentrifug så är det superenkelt att göra egen juice som smakar enormt mycket godare än den man bär med sej hem från affären. Håkan experimenterar hej vilt med olika smakkombinationer och idag blev det en vitaminbomb som innehöll morötter och äpplen:


Håkans vitaminbomb    ca 6 dl
1 kg morötter
4-5 äpplen, Ingrid-Marie
Skala morötterna och skölj äpplena.
Skär i lite mindre bitar och kör i centrifugen.
Drick, njut och säg med oss i kör allihopa; "Aldrig mer köpejuice!"

Känner man ändå av lite början till en magkörare så vet ni väl att det bästa trixet för att mota magsjuka är att svälja 7 eller 9 hela vitpepparkorn. Ett gammalt välbeprövat knep som använts av barnomsorgspersonal sedan urminnes tider!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 16 januari 2011

Baka eget hamburgerbröd.

I dag har vi varit på en ordentlig långpromenad i det gråa trista vädret, känns som det är evigheter sedan man kunde gå utan att vara rädd för att bryta benen av sej. Nu är det istället blött och slaskigt på marken och av snön syns det snart inte mycket spår, ganska skönt att den försvinner faktiskt. Det blev en avstickare in om till Ankis far och för en kopp kaffe och lite skidskytte innan det var dags att styra stegen hem igen.

Gråa dagar som denna är som gjorda för att baka och det var precis vad vi satte igång med när vi kom hem. Det blev ett premiärbak för vår del, hamburgare stod på menyn och vi bestämde oss för att slänga ihop hamburgerbröden själv. Det blev riktigt lyckat faktiskt, receptet hittade vi en bok om bakning men som vanligt vi ändrade lite på receptet så det skulle passa oss lite bättre:


Hamburgerbröd   ca 6 st
25 g jäst
2½ dl mjölk
2 msk rapsolja
6 dl vetemjöl special
2 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
1 nypa socker
Smula ner jäst i degskålen.
Värm mjölk och olja till 37 grader (fingervarmt) och slå ner i skålen.
Rör ut jästen och tillsätt därefter salt och socker.
Häll i mjöl, lite i taget och knåda degen minst 10 minuter.
Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter innan du tar upp och arbetar samman den.
Dela degen i 10 bitar som du rullar till bullar, plattar till och lägger på en plåt med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa 30 minuter.
Pensla med mjölk, strö ev. på sesamfrön och grädda på 250 grader i 5-8 minuter.

Köttet fick sällskap av bl.a guacamole, ättiksgurkor, tomatskivor, ost, isbergssallad, majonnäs, ketchup och lök,  fast inte allt på en och samma gång. Vad brukar ni ha till era burgare? Kanske någon spännande specialare som inte tillhör vanligheterna?

Godaste hamburgarna vi någonsin ätit var på Hard Rock café när vi var i Singapore, jisses Amalia så goda de var! Kanske berodde det på den goda blue cheese dressingen? Eller på att det enda vi käkat de 3 senaste veckorna var thailändsk mat... Visserligen en dålig bild men vi visste inte då att vi några år senare skulle lägga upp den här:)

Så glad man kan bli över en god hamburgare!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 15 januari 2011

En god soppa med fisk och skaldjur.

Kanske har ni sett att det börjat ett nytt matlagningsprogram i veckan som gått? Sveriges Mästerkock är en version av Masterchef som tidigare har visats på olika kanaler och från olika länder världen över började i onsdags på TV4.
Med i programmet var Jennie som bloggar på Kalasgott, en finfin matblogg med många tjusiga bilder och recept att bli inspirerad av. Som om det inte räckte att hon är med i programserien så har Jennie även startat en utmaningsserie på sin blogg med olika teman varje månad. Januaris tema är Fisksoppa/gryta, eller rättare sagt Bouillaisse som det heter på franska. Naturligtvis hänger vi med på utmaningen denna månaden, fisk är ju vi tokiga i och en fisksoppa sitter aldrig fel.

Soppan som vi vill bidra med kockade vi till i augusti, en fisksoppa täckt med smördegstäcke, efter ett recept som vi fått av Ankis mor. 

Räkor, musslor och fisk simmar omkring i mumsig buljong, gottgott!

Gårdagskvällens kalvstek blev en höjdare, Ankis far var både mätt och belåten när han satte sej i taxin! Vi hade en härligt trevlig kväll tillsammans med många minnen att prata om, det gör vi snart om, tack Hasse.
Ikväll blir det också en familjekväll, Ankis syster med sambo kommer över efter att Håkan kommit hem från jobbet. Vad hittar ni på med denna lördag? 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 14 januari 2011

Kalvstek i lergryta

I kväll bjuder Ankis far på middag hemma i Mårtenssons kök, vi skulle nästan döpt om oss i dag till Larssons kök. Jodå, ni läste rätt, han bjuder oss på middag fast det är vi som står vi spisen och gör allt jobbet... Men det gör vi mer än gärna, han bjuder nämligen på kalvstek! Hasse hittade en fin köttbit på närmare ett kilo men det blir lite väl mycket för bara en person. Vi var inte sena att hänga på när han frågade om vi var sugna på att laga till den och bjuda hem honom. Steken hamnar i lergrytan och receptet ser ut som följer:

Kalvstek i lergyta 4 port
Lägg lergrytan i vattenbad minst 15 minuter innan du ställer den i ugnen.
1 kg kalvstek
1 tsk salt
1½ krm vitpeppar
5 småväxta rödlökar
3 morötter
10-12 potatisar
3 dl kalvbuljong
1 lagerblad
Gnid köttet med salt och peppar och lägg det i lergrytan tillsammans med lagerbladet.
Slå buljongen sidan om köttet och lägg på locket.
Ställ grytan i kall ugn, ställ graderna till 225 och sätt igång ugnen.
Skala potatis, morötter och lök.
Klyfta potatisen, skär morötterna i tjocka skivor och halvera lökarna.
Efter ½ timme så lägger du potatis, lök och morötter ner i grytan och sen låter du det stå i ugnen ytterliggare 1 timme.
Ta upp köttet och lägg det i folie under tiden du gör såsen:

Sås
4 dl sky
2 dl grädde
maizenaredning
Sila av skyn från lergrytan ner i en kastrull (om det behövs mer sky så späd med vatten och smaksätt med kalvfond).
Låt skyn koka upp, slå i grädde och smaka av med salt, peppar och ev. lite maggisås eller worshestershiresås.
Vill du kan du även klicka i lite god gelé som smaksättare.
Red av såsen med maizena.
Vi serverar steken med gelé, brysselkål och pressgurka.

Kvällens dukning. Vi försökte oss på lite servettbrytning efter att ha blivit inspirerade av Lena och Anders som bloggar på Postgårdsromantik. Får nog göra lite fler försök innan vi blir lika duktiga som dom...

Till efterrätt blir det hemmagjord glass med smak av hallon och blåbär. Hasse gillar glass så vi tänkte att han skulle få smaka på vår hemgjorda, något som han inte får prova innan.

Nu ska vi ta det lite lugnt innan kvällens värd (eller gäst) kommer hit. Håkan ska sätta sej och njuta av en pipa med god tobak, Anki landar i soffan med nya numret av Elle Mat&Vin som damp ner i brevinkastet idag. Vad bjuder ni på hemma i era kök denna fredagskväll?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 12 januari 2011

Janssons frestelse

Just nu står han (herr Jansson) i ugnen och snart är han redo för att ätas. Som ni kanske gissat er till så blir det alltså Janssons frestelse till middag i kväll här i Mårtenssons kök. Vi tycker båda två att det ska vara rejält med ansjovis i Janssons och att det ska vara en ordentlig sälta i smaken, ett riktigt bett! Första gången vi gjorde denna goda klassiker tillsammans var när vi just hade flyttat ihop och den Jansson glömmer vi aldrig... Vi tänkte att eftersom vi båda gillar ansjovis så var det bäst att inte snåla på mängden spad och därför hällde vi på säkert 75% av vätskan från ansjovisburken. Vojne, vojne! Snacka om att våra tungor kryllade sej och att vi verkligen fick vårt lystmäte av sälta tillgodosett så att det räckte och blev över! Behöver vi berätta för er att vi hade ett enormt vätskebehov resten av kvällen?

Några av herr Janssons huvudingredienser.

Janssons frestelse ca 4 port
800 g fast potatis
1 burk ansjoviskryddad sill (350 g fisk)
3 gula lökar
3 dl grädde (valfri sort) eller gräddmjölk
3-5 msk spad från ansjovisen
vitpeppar
smör
ströbröd
Skala och skär potatisen i tunna stavar, vi kör vår i köksmaskinens rivtillsats.
Skala och skiva lökarna och stek dom en stund utan att de får för mycket färg.
Smörj en ugnssäker form och lägg ett lager potatis i botten, därefter ett lager lök följt av ett lager fisk.
Varva därefter potatis, lök och fisk och avsluta med ett lager potatis som du kryddar med vitpeppar.
Lägg på några klickar smör, slå på hälften av grädden som du blandat med spad och strö på ströbrödet.
Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 60 minuter men tänk på att tiden beror sig lite på hur tjockt du skurit potatisen.
Efter ca 30 minuter så tar du ut formen och hällerr i resten av vätskan.  
Känn efter med en gaffel så potatisen är färdig innan du hugger in.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 11 januari 2011

Svampsoppa med konserverade champinjoner

Jajamensan, för första gången har vi (läs Anki) slängt ihop en svampsoppa, god blev den minsann och enkel att laga till dessutom. Bilden på soppan däremot blev väl ingen höjdare direkt, men så är det när hungern har övertag på tålamodet och kreativiteten, då blir det som det blir:

Persiljan är inte ditlagd bara som dekoration, den tillför även smak...

Svampsoppa
1 burk skivade champinjoner (230 g svamp), spara spadet
2 msk smör
4 msk vetemjöl
1 liter grönsaksbuljong
2 msk portvin (kan uteslutas)
2 tsk kinesisk soja
1 dl matlagningsgrädde
1 äggula
salt och vitpeppar
ev. hackad persilja
Låt svampen rinna av i en sil och glöm inte att spara spadet.
Smält smöret och bryn svampen en kort stund.
Strö på mjöl, rör om och tillsätt därefter spadet under tiden som du rör.
Häll i buljongen, tillsätt kryddor och soja och låt soppan koka 15 minuter.
Smaka av med portvin och ev. mer kryddor och soja.
Rör ut gulan i grädden och slå i precis innan serveringen.
Strö på persilja om du känner för det, annars inte...

Till soppan åt vi det goda brödet vi bakade häromdagen som bara blir godare och godare ju längre det ligger!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 10 januari 2011

Finfin fisk

Kvällens måltid är avklarad, disken diskad och undanplockad så det enda som återstår nu är att skriva några ord om det hela. Dagens rätt denna måndag blev kokt torsk, kokt potatis, gröna ärtor och en senapssås smaksatt med en smarrig grovkornig whiskysenap. Senapen (plus en massa andra smarrigheter) fick Anki i julklapp från chefen och den passade utmärkt i senapssås, blev ett härligt sting i den. Ni vet så där så det bränner i näsan, hela vägen upp mellan ögonen, och man känner sej nästan som tyngdlyftarna när de sniffar på ammoniak innan lyftet. MUMS, det är så det ska kännas, men absolut inte smaka - ja som ammoniak alltså.


I morgon tänkte vi servera soppa till kvällsmat, just nu lutar det åt att det blir svampsoppa som hälls i soppskålarna, men det kan man aldrig vara helt säker på. Blir ni nyfikna så kika in i morgon...
Nu väntar tvsoffan på att bli uppvärmd, nya avsnitt av Top Model börjar ikväll och det vill inte Anki missa. Håkan däremot slipper helst så för hans del lär det bli en timme framför datorn.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 9 januari 2011

Hel kyckling med vitlök och citron

Så går livet vidare och vi försöker att hitta tillbaka till en "normal" vardag igen, med gamla invanda rutiner så som middagsplanering och matbloggande. Vi har just klubbat kommande veckas meny som bl.a kommer att innehålla en soppa, torsk och någon form av korv. Inköpslistan är skriven och efter att ha städat ur i kyl och skafferi blev det en ganska lång lista, mycket av basförrådet hade sinat... Förmodligen är det någon som varit och nallat, Håkan misstänker starkt att skafferitrollen har varit framme, för inte kan det väl vara vi som varit dåliga på att hålla koll?


Vi har just tagit ut två nybakade bröd ur ugnen, denna gången blev det bröd ur påse som vi bakade. Vi har tittat på påsen från Kungsörnen tidigare men denna gången inte bara tittade vi, vi köpte dessutom ett paket med hem. Det är en mix som man bara ska tillsätta vatten och lite jäst till för att senare kunna plocka ut ett (i vårt fall två) danskt rågbröd ur ugnen. Eftersom vi inte har en brödform på 2½ liter så gjorde vi två bröd och det gick hur bra som helst. Hur det smakar? Jo då, klart godkänt enligt oss. Så där lagom degigt som danskt rågbröd brukar vara när vi köpt det från bageriet och med en skiva god dansk ost på så blev det en fullträff.

Vi slängde i solrosfrön i degen, enligt tipset från paketet och det blev väldigt bra.

Så över till kvällens middag som fick bli en kyckling, det har vi inte ätit på alldeles för länge, så Håkan letade fram ett recept ur gömmorna som vi aldrig provat. Det blev en hel kyckling med mycket vitlök, närmare bestämt 20 klyftor som vi la under fågeln. Sen dressades den i olja, örter och persilja innan den åkte in i ugnen. Av skyn gjorde vi sås som blev vansinnigt god, ja i alla fall om man gillar citron och vitlök...


Kyckling på 20 vitlökar
1 kyckling
½ citron
20 vitlöksklyftor med skalet kvar
½ dl olivolja
timjan och rosmarin
hackad persilja
2 lagerblad
½ liter kycklingbuljong
Skölj ur och torka av kycklingen.
Gnid in den med citron, både invändigt och utvändigt.
Krossa vitlöksklyftorna och lägg dom i botten av en ugnssäker form och kycklingen ovanpå.
Slå över olja och buljong och krydda med örterna.
Ställ i ugnen på 175 grader i 60-75 minuter, tills kycklingen är genomstekt.
Sila från buljongen ner i en gryta och låt den koka upp.
Låt det koka en stund så det reduceras och blanda sedan ner crème fraiche.
Red av såsen och servera. 

Vi vill tacka för alla fina kommentarer vi fick i vårt förra inlägg, det betyder mycket för oss och vi uppskattar er alla så!
Kram,
Anki och Håkan
xx

fredag 7 januari 2011

Så kom då dagen.

Så kom då dagen vi hade oroat oss för, men ändå väntat, Ankis mor lämnade oss på trettonaftons tidiga morgon. Hon somnade på tisdagseftermiddagen för att inte vakna mer och vi är tacksamma för att hon fick ett så lugnt och värdigt slut. Hon lämnar ett stort tomrum i våra liv och vi kommer att sakna henne ofantligt mycket, men vi är glada över den tid vi fått tillsammans och allt vi lärt av henne. Tack Gun!

Dagens inlägg blir en liten mathyllning till min underbara mor, hon gillade verkligen pasta även om det inte blev så ofta hon åt det. Jag och mor tog alltid tåget till Malmö två gånger om året tillsammans när det var tid för rean, en gång i januari och en gång i augusti, och shoppade loss. Vi brukade börja med en frukost på ett fik och därefter gav vi oss i kast med affärerna. Middagen såg vi alltid till att äta någonstans där de serverade god färsk pasta med en smarrig, gräddig sås. Efter middagen blev det lite mer shopping som nästan alltid avslutades i en blomsteraffär nära tågstationen där de bl.a har ett stort utbud av orkidéer.
Dessa dagarna håller jag nära mitt hjärta och det är så jag ska minnas henne.


Pasta med lövbiffssås
400 g lövbiff
1 dl crème fraiche
2.5 dl matlagningsgrädde
½ pkt philadelphiaost
1 pressad vitlök
1 finhackad schalottenlök
1-2 msk fransk senap
hackad persilja
Strimla biffen och stek den i smör, krydda under tiden med salt och peppar. Ta ur köttet ur stekpannan, håll varmt och stek därefter löken. Blanda ner övriga ingredienser, rör om och blanda ner köttet. Låt det bli genomvarmt och servera till färsk kokt pasta.

Ta hand om varandra, kramas en extra gång och njut av livet.
Anki och Håkan

tisdag 4 januari 2011

Marinerad tonfisk

Tack för alla gratulationer som vi fick igår, ni får oss verkligen att känna oss ännu mer sporrade! Vi blir lika glada för alla kommentarer från er där ute så fortsätt med det:)
Som om inte alla härliga kommentarer var nog så fick vi dessutom ett mejl igår som vi blev så oerhört glada av och vi passar på att tacka Petra som skrev så fint till oss!


I söndags kände vi att det hade blivit lite mycket kött på menyn och vi bestämde oss därför snabbt att det fick bli fisk till söndagsmiddag. Valet föll på tonfisk som vi passade på att köpa på oss ett par paket av sist vi hittade det i affären. Vi slängde ihop en marinad och lät det hela ligga under dagen tills det var dags att visa stekjärnet för firren, för det är ungefär så länge som tonfisken ska stekas. Järnet och fisken ska bara presenteras för varandra, de behöver inte lära känna varandra närmre. Annars kan man lika gärna servera sågspån till middag. Och vem vill egentligen äta sågspån?

Marinerad, stekt eller grillad tonfisk   2 port
2 skivor tonfisk
½ dl olivolja
skal och saft från ½ lime
1 stjälk citrongräs
1 tsk sambal oelek
en gnutta salt
1 vitlöksklyfta
1 tsk riven färsk ingefära
Blanda samman alla ingredienser och häll i en plastpåse där du lägger ner tonfiskfiléerna.
Låt fisken marinera ett par timmar i kylen.
Stek filéerna, gärna i ett grilljärn, 1½ minut på varje sida, eller lägg dom på grillen lika snabbt.
Det kan låta som kort tid men tonfisken ska vara röd inuti annars blir den torr, tråkig och inte alls god!

Vår Major har fått tillökning under julen, riktigt trevligt tycker vi. Det är bl.a en råsaftcentrifug som har gjort entré och den har använts flitigt sedan den flyttade in. Det blir verkligen hur gott som helst, men man blir ju lite orolig när det i instruktionshäftet står att man inte ska dricka mer än 3 glas juice om dagen om man inte är van vid det. Hur vet man om man räknas till de vana juicedrickarna? Jaja, vi har i alla fall inte kommit i närheten av tre glas om dagen och lär förmodligen inte göra det heller, så vi behöver nog inte oroa oss. Så här såg det ut igår när Håkan centrifugerade fram juice:


Och detta blev resultatet, en väldans god blandning av äpple och morot blev det, mums:

Det ser kanske inte så gott ut, men ni får helt enkelt lita på vårt ord!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 3 januari 2011

1-årsjubileum!

Jodå, det är faktiskt rätt och riktigt, idag fyller Mårtenssons kök 1 år! Det är inte klokt vad tiden går, vi minns att vi sa när vi hållit på några dagar att "vi fortsätter så länge vi tycker det är kul i alla fall...". Att vi skulle få så många besök i vårt kök var någonting vi inte vågade tro, vi var så glada första gången vi hade 10 som tittade in på samma dag! Att det nu har 10 dubblats är helt makalöst kul tycker vi, hur hittade ni hit?
Vi känner fortfarande det är roligt och givande att hålla till här i köket så vi kör på, och all härlig respons från er läsare gör glädjen ännu mera glädjerik. TACK säger vi till er!

Flera matbloggare gjorde årskrönikor till nyår och vi blev så inspirerade av dom att vi tänkte köra en egen tillbakablick på året som gått här i Mårtenssons kök. So here it goes:

Vårt allra första stapplande inlägg bjöd på receptet fiskgratäng med prickigt mos, tyvärr hängde det inte med någon bild... Det gjorde det däremot på en återkommande efterrätt hos oss, frusen citrontårta. Januari var en snöig månad även då och därför blev det även en innesnöad middag. Vi firade även att vi haft 100 besökare!

I februari lagade vi till en av våra absoluta favoritpajer, räkpaj, till alla hjärtansdagsfirandet.

I mars tog Håkan en shoppingtur till Tyskland med svärfar, fortfarande finns det varor kvar så vi står oss ett tag till! Anki passade på att baka ett gigantiskt bröd.

I april tog vi en trip till Prag med Anne och Ingemar. Stan bjöd på ett makalöst sommarväder och vi njöt av god mat och dryck! Innan resan var vi på "planeringsmöte" där vi bjöds på avocadopaj med räkor. 

I maj firade vi 4-årig bröllopsdag och bjöd även på ett av våra favoritrecept på spätta. Har ni inte provat så är det nästan på ett måste...

I juni firade vi midsommar, Anki hjälpte Freddy lägga in sill och vi bjöd på apelsinbröd till temat "barndomsminne" hos Söta Sakers utmaning.

I juli firade Anki sin födelsedag på "Stig In", det blev en del grillat med gott tillbehör och vi tog semester.

I augusti blev det lite reseberättelse från vår Thailandsresa, vi möblerade om (för miljonte gången...) och käkade pasta med kyckling och ädelost.

I september blandades positiva inlägg med negativa, en ny kamera köptes efter många om och men... Det bjöds på vårt absoluta favoritrecept vad gäller efterrätter. Vi fick tråkiga besked om Ankis mors sjukdom som vägrar släppa taget om henne.

I oktober åkte vi till Malmö på matmässa, bloggade om världens kanske godaste köttfärssås, firade Håkans födelsedag, öppnade vårt kylskåp för er och gjorde leverpastej för första gången.

I november tog vi en minisemester i Stockholm, firade 15-årsdag, vår nya familjemedlem Majoren flyttade in, Håkan och Affe bjöd på middag och vår tomteparad gjorde avstamp.

I december åkte vi till Bornholm, bakade goda citronbullar, firade mormor Agnes 85-årsdag och tomteparaden fortsatte sin uppvisning. 

Japp, det har blivit en hel del recept under året som gått och vi hoppas att några av dom kan ge er lite inspiration till matlagning i ert kök. Som sig bör så firar vi med en god middag och den avslutar vi med en chokladig efterrätt:

Marsmousse  6-8 portioner
4 st små Marschoklad  a' 50 g
3 dl vispgrädde
1 äggvita
Klipp sönder chokladen ner i en skål som ställs över vattenbad. Håll i 2 msk grädde och låt chokladen smälta helt. Vispa grädden, inte för hårt dock, och rör till en början ner 2 msk i chokladen. Rör därefter ner resten av grädden och blanda ordentligt. Vispa äggvitan till hårt skum och rör ner den i chokladgrädden. Slå upp moussen i portionsglas, 6-8 stycken, och ställ det i kylen för att stelna. 

Nu ser vi fram mot ett nytt år i vårt kök!

Smaklig spis! / Anki och Håkan