lördag 19 november 2011

Littåvart, alltså lite av varje.

Ja, det är precis vad vi tänker bjuda er på denna lördag. Vi börjar med lite julinspiration så här helgen innan första advent (är det klokt, det är första advent redan nästa helg!) och slänger upp lite bilder från Köpenhamnsturen i onsdags och besöket på Tivolis julmarknad.

Lite värmekällor hittar man både här och där, om Anki försöker presentera sig för denna låter vi vara osagt...

Det är en hel evighet sedan vi kollade in marknaden sist och då var vi inte vidare nöjda med den, trångt och rörigt, men så var det inte alls detta året. Vi blev positivt överraskade över hur fint det var och hur upplägget är nu, mycket fler fina bodar med försäljning över mycket större yta på Tivoli. Inte alls så trångt och bökigt som vi mindes det... men så var det ju iofs en onsdag och inte lördag...:)

Juldekorationer i långa banor, skulle man nu vilja fylla granen med dessa hade man i det närmsta blivit ruinerad på kuppen... Dyrt med andra ord, men färgglatt värre:)

Värmande glögg i bister kyla, muggarna återvinner man sedan i någon av automaterna som står lite överallt och får 5 kronor i retur, en mycket smart och miljövänlig lösning! 

Fina pojkbandet spelar upp till dans? Nej, tyvärr inte men väl till en marsch runt Tivoli i takt till julmusik! Vi letade förtvivlat efter efter deras björnhattar i hattboden, men icke!

Att tomten fanns någonstans i krokarna förstod vi när vi såg hans renar och till slut så hittade vi honom. Efter mycket funderande över hans klädsel så kom vi fram till att den förmodligen ser ut som den gör för att årets tema på marknaden är Russisk jul och att det var Fader Frost i släden!

Innan Tivoli så tog vi naturligtvis en tur på stadens gator och torg också. Det sedvanliga besöket i en av Håkans favoritaffärer "Davidoff" ledde inte till några inköp denna gången, humodoren hemma är fylld till bristningsgränsen...

Även ett studiebesök hos Slagteren vid Kultorvet hann vi med. Här finns det mycket fint kött, allt är ekologiskt och de har egen tillverkning av bl.a korv och pastejer. 

Så där ja, då var vi färdiga med Köpenhamn för denna gången, vi kan helt klart rekommendera julmarknaden om ni har vägarna förbi! Ett litet tips vi kan ge er är att det går att få lite rabatt på inträdet till Tivoli om ni reser med jojokortet på tåget, något som vi tyvärr såg försent...

Över till lite matlagning och en ny familjemedlem i Mårtenssons kök. Vi har nämligen blivit med en Crockpot, en matlagningsattiralj som vi läst om bl.a på Spisat, hos Hanna i Matarkivet och hos Annika på Smaskens. När vi fick en förfrågan häromveckan om vi var intresserade av att prova en egen så kunde vi helt enkelt inte motstå. Den anlände förra fredagen och redan på lördagen provkörde vi den, först ut blev en päronefterrätt. 

Crockpoten i egen hög person, en gryta där matlagningen sker enligt devisen slowcooking. Man ska kunna sätta igång grytan på morgonen, ge sig av hemifrån och komma hem till färdigkockad middag 8 timmar senare. Än så länge har vi inte vågat lämna den ensam hemma inkopplad i vägguttaget, men vi ska inskola oss lite smått under helgen...


Julkryddade päron
2 stora citroner
7½ dl kokande vatten
225 g socker
4 msk grovhackad färsk ingefära
1 tsk finhackad färsk chili
2 kanelstänger
5-6 mogna päron
till servering
2 bitar konserverad ingefära
grädde eller vaniljglass, eller båda...
Skala citronerna med en potatisskalare och pressa ut saften. Häll det kokande vattnet i stengodsgrytan, tillsätt socker, färsk ingefära, chili, kanel, citronskal och saft. Sätt på locket och värm upp.
Skala päronen och kärna ur dom med en äppelpipa. Lägg ner päronen i sockerlagen, lägg på locket och koka 4 timmar på låg inställning. Päronen ska vara mjuka när de är färdiga.

Det var det hela, inte det lilla dock:) Ikväll sadlar vi stålhingstarna och drar till familjen Persson för lite trevligt samkväm och god mat. Hoppas ni får en fin lördagskväll, så ses vi imorgon!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

18 kommentarer:

  1. Åh den julmarknaden är så mysig! Ni ser ut till att ha haft en trevlig tur!

    SvaraRadera
  2. Vilka härliga bider från Köpenhamn.
    Päronen så gott måste prova

    SvaraRadera
  3. Sådärja, ni verkar minsann ha haft det bra på alla sätt o vis!
    Crockpot har jag aldrig hört talas om, spännande!
    Päronen låter och ser smarriga ut!

    Ikväll tänkte jag testa er trattkantarellsoppa (med andra ord är den torra sherryn inköpt! ;)

    SvaraRadera
  4. Vad mysigt med tivoli. Vi var där i mellandagarna förra året och tyckte att det var väldigt mysigt. Då var det ju snö och kallt dessutom och inte så mycket folk. Imorrn ska vi gå på Liseberg och julmysa lite. 12 grader varm idag så lär väl inte bli mer stämning...

    SvaraRadera
  5. Oh, vilken härlig tur till Köpenhamn! Är något visst med Köpenhamn i juletid! :)

    Intressant med grytan. Jag hade nog heller inte vågat lämna den på och gå iväg....det såg väldigt gott ut med päronen!

    Hoppas att ni hade en trevlig kväll igår! :)

    SvaraRadera
  6. Mysigt att strosa runt på julmarknad. Till helgen har vi vår årliga i Kalmar på vårt slott. Brukar bara bli så dyrt att gå på julmarkad när man har svårt att stå emot alla delikatesser som säljs.
    Päronen låter mycket goda. Alla verkar så nöjda med sina crockpots så man kanske skulle investera i en egen.

    SvaraRadera
  7. Vilka vackra bilder från julmarknaden. Det är så fint i Köpenhamn innan jul :) Spännande med crockpot! Har aldrig hört talas om det faktiskt. Päronen verkar smaskiga med. Hoppas ni får en fin vecka!

    SvaraRadera
  8. Vilken stämningsfull resa. Här uppe väntar vi bland annat på julmarknaden i Gamla stan och juldekorationen på NK.

    SvaraRadera
  9. Vad avundsjuk jag är att ni bor så nära Köpenhamn!! Älskar den staden!

    SvaraRadera
  10. Linda; Visst är den:)

    Milla; Tack! Ja, de blev riktigt fina.

    Amy; Jajamensan, vi gör vårt bästa:) Hoppas att du gillade soppan och att den gick hem!

    Sofie; Vi ska försöka satsa på Lisebergs julmarknad till nästa år, den verkar också vara väldigt fin. Köpenhamn i mellandagarna är verkligen att rekommendera, rean brukar vara riktigt bra:)

    Tina; Visst är det fint där då. Nej, vi får väl se när och om vi vågar låta den vara ensam hemma någon gång:)

    Remsan; Ja, nackdelen är priserna, de brukar vara lätt upptrissade... låter härligt med julmarknad på slottet! Ja, hitintills så är vi väldigt nöjda med vår pot.

    Ansi; Ja, visst är det fint där då (också). Ja, det är en spännande familjemedlem vi fått, så mycket gott man kan få till i den verkar det som. Detsamma till dej:)

    Gul; Vi besökte gamla stans julmarknad för två år sedan, liten och riktigt mysig! Hoppas ni får ett härligt besök där.

    Sunshine; Ja, vi gillar verkligen Köpenhamn och är så glada att vi bor nära och tar oss lätt dit:)

    SvaraRadera
  11. Åh, vad härligt underbart magiskt det såg ut att vara på Tivoli. Har alltid velat gå på den. Ser fram emot resultatet av Crockpot (mysko namn btw)

    SvaraRadera
  12. Vad kul att ni tyckte Tivoli var bättre den här gången! Vi ska dit under december. Tillhör traditionerna här. Ska bli spännande att se den ryska delen även om man säkert kommer sakna gamla Nisse-köping som de bytt ut mot den=)

    SvaraRadera
  13. Efterrätt har jag inte ens tänkt på att man kan laga i Crockpoten! Thinking outside the box där :)

    SvaraRadera
  14. Linda; Ja, det är riktigt fint, säkert helt underbart när det dessutom är snö... Resultatet är hitintills mycket bra:)

    Nina; Ja, vi var riktigt nöjda. Då kanske ni har tur och får lite snö, det höjer säkert det hela.

    Hanna; Oh yes, that's us - outside the box:)

    SvaraRadera
  15. Så julmysigt det verkar!

    Päronen låter jättegoda och ehlt i min smak, måste testas!

    Varmt grattis i efterskott till de 16 åren!

    SvaraRadera
  16. Åh vilka underbara bilder - där hade jag också velat vara! Älskar svandekorationen! Och oj vad mycket julgransprydnader, måste varit jobbigt att hålla tassarna borta ;) Crockpot använde min värdmamma i USA flitigt, hon satte på den på morgonen (genom att hälla i en påse färdig crockpot mix från affären - på riktigt!) och kom hem på kvällen vetandes att allt hon behövde göra var att duka fram tallrikar! Jag är nog också lite för feg för att låta en sådan stå på hela dagen om jag inte är hemma, men en lördag skulle jag gärna låta något puttra däri i en evighet! Ska bli kul att se vad ni hittar på med den :D Och jag instämmer med Må gott här ovan - grattis till 16 år <3

    SvaraRadera
  17. åh vad gott detta ser ut och vara och jättefin,härlig tallrik

    SvaraRadera
  18. MÅGott; Tack så mycket! Ja, tivoli hade verkligen förbättrats sen sist, riktigt härligt.

    Alexandra; Tackar! Ja, det fanns makalöst mycket av den varan, svåra val:) Så det fanns färdiga mixer, tänk i USA har de verkligen allt:)

    Smulan; Tack, tallriken är en av märket "Röda Rubin" från Geffle porslinsfabrik.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!