fredag 5 augusti 2011

Thailand, del 2 och en laxgryta.

Vi tänkte vi skulle fortsätta vår fotokavalkad från vår semester idag och därför ska vi inte bli långrandiga och sväva ut i något långt försnack, det blir ett tillräckligt långt inlägg i alla fall:)
Men ett litet recept bjuder vi er på först, även detta med lägre GI, som vi hämtat inspiration till från boken "Ulrikas bästa GI-mat" av Ulrika Davidsson. I vanlig ordning så har vi ändrat lite, vi har väldigt svårt att låta bli, ändra ni också om det är något som inte faller er i smaken;


Thaiinspirerad laxsoppa/gryta   2 port
2 morötter
5-10 cm purjolök
2 citrongräs
2 msk färskriven ingefära
1-2 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk
4 dl vatten
1 tärning fiskbuljong
300 g laxfilé
1 pressad lime
100 g sugar snaps  (ca 25 st)
några buketter blomkål
8 tiger räkor eller 200 g skalade räkor
fisksås, salt och peppar
valfri smaksättning; grön/röd currypasta och chili
Skala och strimla moroten och löken. Krossa citrongräset, banka helt enkelt på det med baksidan av en kniv eller något annat som är bra att banka med. Fräs upp morötter, lök, citrongräs, ingefära och riven vitlök någon minut. Tillsätt kokosmjölk, vatten och buljongtärning och låt det hela småputtra någon minut. red ev. av med maizena om du tycker det behövs.
Dela laxen i kuber och tillsätt tillsammans med limejuicen. Låt soppan sjuda ca 5 minuter och under tiden så steker du tigerräkorna och lite skivad vitlök i olja så de får en rosa färg.
Strimla sugar snapsen, dela blomkålen i små buketter och lägg ner dom i soppan tillsammans med räkorna och ge soppan ett uppkok. Smaka av med fisksås (eller salt), peppar och ev. mer limejuice.

Så över till Bang Kwai som är namnet på den lilla byn vi just semestrat i. Den ligger mitt emellan Cha-Am och Hua Hin och det var faktiskt inte första gången vi var där. 2007 så var vi här med Carina och Affe och blev vi väldigt förtjusta i både Bang Kwai och Hua Hin.

Stranden hade dock förändrats en hel del sen sist, det är mycket erosion här också så en väldigt stor bit hade försvunnit ut i havet. Strandserveringen som vi besökte då finns inte kvar, det finns helt enkelt ingen strand där mer!

Det blev en hel del dopp i detta stora badkaret, ljuvligt svalkande! Inte lika fint väder som förra året dock, men absolut inget att klaga på. Regnet som föll kom först på eftermiddagen och molnen på himlen var nästan bara sköna när dom sänkte temperaturen lite:)

En eftermiddag bidde det en tur till minigolfbanan; "The minigolfbana from Hell"! Personen som skapat denna skulle straffas med ett antal tvångsrundor:)

Vi talar om betongbanor, 18 stycken, golfbollar som hör hemma på en golfbana och klubborna likaså... Vi jagade bollar runt hela området eftersom de hela tiden studsade över kanten. Men vi lär ju aldrig glömma det:)

Koncentration! Hur många slag vi slog och hur många svordomar vi drog, tappade vi snabbt räkningen på:)

Underbara blommor överallt, det går liksom inte att vara på dåligt humör när man ser sånt här överallt!

Vi passade också på att ta en SPAbehandling tillsammans på Tea Tree Spa som ligger på grannhotellet Regent Holiday Inn. En parbehandling där vi först skrubbades över hela kroppen med kaffe vilket tydligen var utrensande. Därefter fick vi hoppa i plurret (efter en snabbdusch), ett badkar med hett vatten som stod under bar himmel, helt underbart! Plötsligt började det att åska och då var det verkligen extra skönt att ligga där... Efter badet var våra kroppar riktigt uppvärmda och då var det dags för massage med aromatiska oljor! Vi hade fått bestämma innan vilka oljor vi ville ha, allt beroende på vad vi ville att massagen skulle ge oss; avkoppling, uppiggning eller smärtlindring. Båda valde avkoppling:)

Fullkommligt avkopplade och inoljade, med kroppar lena som babyrumpor, satte vi oss och njöt av tystnaden på vår veranda. Öppnade en flaska bubbel som vi köpt på Kastup och smaskade i oss Rambutaner så det stod härliga till! Så goda tillsammans, som gjorda för varandra.
Det bubblande vinet var riktigt gott, en absolut fullträff och hittar ni den i någon Tax-Free affär världen över så kan vi helt klart rekommendera ett inköp! Ja, om ni gillar vitt bubbel som drar åt det sötare hållet förstås:) Vinet passar inte till mat men går alldeles ypperligt till en efterrätt, frukt eller på egen hand. Enligt hemsidan är det tillägnat unga älskande Italienare, men det passar även medelålders älskande Svenskar - så det så:)

Hua Hin åkte vi in till ett antal gånger, för shopping, besöka Starbucks (ordentligt kaffe, jippi) och för att uppleva lite mer liv och rörelse. Varje gång kändes det lika skönt att återvända till lugnet i "vår" by. 
Anki hade redan förra året spanat in en tjej på nattmarknaden som var helt otrolig på att måla naglar i de mest makalösa mönster. Tyvärr kom hon inte till då, men denna gången så var turen på vår sida och efter att ha kikat igenom alla många fotoalbum med olika mönster så föll valet på dessa snirkliga blommor. Drygt 30 minuter tog själva motivmålningen, det målades med en supertunn pensel och akrylfärg, till det blygsamma priset av, hör och häpna; 70 kronor!!! Undrar just vad det hade kostat här hemma och om det ens finns någon i stan som gör sånt här? Det sitter fortfarande kvar, mer än en vecka senare.

Jaha, då har ni fått se lite mer av våra bilder. Börjar ni tröttna? Det hoppas vi inte, för vi har några fler spännande foton från utflykter vi gjort och spännande mat vi ätit. Men det tar vi en annan dag:)
Nu önskar vi er alla en härlig helg och hoppas att ni får njuta av lite sol och värme.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

16 kommentarer:

  1. Tröttna? Nej, vill se och höra mera :) Roligt med reseberättelser! Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  2. Hovkonditorn; Det kommer mera, vi lövar:) Detsamma till dej!

    SvaraRadera
  3. Alltid kul med reseberättelser, även om just Thailand aldrig lockat mig, men det ser härligt ut! Ursnygga naglar :-)
    Själv längtar jag bara till London eller New York just nu...

    SvaraRadera
  4. Först och främst måste jag säga att naglarna dom va ju urtjusiga. SKulle vilja åka ned bara för att få dom så där fina. Ni ser ju ut att ha haft det alldelens underbart. Fnissar dock när jag ser minigolfbanan!! Mina barn ha nog aldrig hört sin mamma svära så mycket som just vid dom där eländiga banorna, hujedamig! Vilken mat ni ätit sen, oh såå gott..
    Trevlig helg på er!

    SvaraRadera
  5. vilka fina naglar! jimmys moster har en nagelsalong och jag kan då säga att det kostar då inga 70 kronor där inte så det ska anki vara väldigt nöjd med :) och håkan med som får titta på de fina naglarna förstås!

    haha, alltså den där minigolfbanan, den ser helt galen ut. kan tänka mig att det var en förglömlig golfrunda :)

    SvaraRadera
  6. Så härliga bilder från Thailand och vilka urtjusiga naglar

    SvaraRadera
  7. Älskar thaimat! och vilka underbara bilder. Jag vill åka dit nu!!..:-)

    SvaraRadera
  8. Louise; Visst är det kul att få se sig runt i världen. London och N.Y hade vi inte heller tackat nej till...

    Växelhäxan; Visst blev dom fina, kan inte ta någon ära åt mej (anki) alls, det enda som är egenhändigt gjort är längden:)
    Ja, minigolf kan nog knäcka en hel del... Detsamma!

    Pernilla; Tack för det, synd bara man inte kan måla dom lika fint själv... kanske Håkan kan lära sej:) Förmodligen hade det kostat 10 gånger så mycket här hemma!
    Ja du, den rundan glömmer vi aldrig!

    Cupcake; Tack, och tack:)

    Tant Gul; Vill vi också!!!:)

    SvaraRadera
  9. Postgårdsromantik5 augusti 2011 kl. 22:55

    Jättekul med dessa semesterbilder! Ni får gärna fortsätta med fler delar.
    Golfbanan tror jag våra barn (och även vi)skulle uppskatta, även om en eller annan mardröm skulle kunna infinna sig.
    Själva flaskan till de mousserande vinet var väldigt vacker! Brukar inte tänka så mycket på hur flaskor ser ut, men här stannar man ju verkligen upp.

    Hälsningar
    Anders

    SvaraRadera
  10. Hej,
    tack så jättemycket för er uppmuntrande kommentar ang sonen. Kan erkänna att det gjorde rejält ont när vi lämnade honom igår. Men som ni skriver, nu börjar något nytt och det kommer garanterat bli jättebra.

    Vilken laxgryta, ser ut att smaka jättegott.
    Härligt med alla bilder ni bjuder på. Jag tittar gärna på fler.
    Måste säga att de naglarna hade gärna fått sitta på mina händer.
    Fortsatt go helg till er.
    KRAM

    SvaraRadera
  11. Verkar vara en härlig resa ni gjort.
    Angående receptändring så ändrar jag dem hela tiden, använder dem som inspiration och sen gör om dem till min egen smak.
    Ha en fortsatt trevlig helg.

    SvaraRadera
  12. sv: på västkusten äter vi den aldrig med reomulad, men jag har testat det och det är också gott :) jag brukar smörsteka champignoner och ha till också :)

    SvaraRadera
  13. Vilka naglar! Och vilket pris sedan. Så underbara bilder från er resa. Jag tröttnar inte heller. Jag drömmer mig bort ;-)
    Grytan sätts på to-do-listan!

    SvaraRadera
  14. Postgårdsanders; Ja, den var verkligen något ut över det vanliga, både banan och flaskan:)

    Susanne; Det blir det säkert:) Det kommer flera inom kort, håll ut!

    Jimmie; Ja, det blev riktigt härligt, mycket avkoppling.

    Karin; Tänk så kul att det kan variera så från region till region. Kanske lite danskt det där med remulade?

    MåGott; Ja, WOW :)

    Sofie; Tack, så kul att höra!

    Remsan; Ja, priset kunde man minsann inte klaga på, tvärtom nästan... Ja, den kommer nog att gå hem hos er:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!