torsdag 28 juli 2011

Jack Daniels har flyttat in!

Som ni kanske vet så är Håkan en stor vän av whisky, men det ska vara rökiga sorter - helt skotsk sådan - inga mesiga smaker här inte. Amerikanska sorter göre sig inga besvär, inte så länge whiskyskåpet bjuder på alternativ i alla fall:) Så därför har vi haft ett recept som vi velat prova liggandes ganska länge nu, i receptet behövs nämligen Jack Daniels whisky och den kan inte ersättas av sorter som t.ex Ardbeg eller Cragganmore. Men så äntligen fick vi hemköpt en flaska av J.D när Ankis far var på shoppingtur i Tyskland och receptet åkte snabbt fram från gömmorna (eller snarare från receptmappen i datorn, "Prova-på-mappen").

Vi provade nämligen på att kocka till Jack Daniels glazen från TGIF som vi läst så mycket om hos Victoria på Matplatsen. Det säger vi bara, har ni inte provat så är det faktiskt ett måste, den var så fantastiskt god! Vi hade med oss en laddning på midsommarafton och alla blev som tokiga i den, Anneli åt nästan upp det lilla som blev kvar med sked:) Eftersom vi tyckte det var lite krångliga mått i receptet (2,35 dl osv...) så har vi räknat om vissa mått till msk, mest för att förenkla för både er och för oss till nästa gång:

Andra tillagningen, denna gången åts såsen till spareribs, lika god då som på midsommarafton!

Jack Daniles glaze
1 hel vitlök
1 msk olivolja
Skala av så mycket skal från vitlöken som möjligt, låt alla klyftor sitta samman och skär av toppen på dom så alla klyftor blir blottade. Vi tog bort ca 1 cm på vår, men det beror sej på hur stor vitlök ni har. Ställ den i en ugnsfast form, slå på olja och täck med aluminiumfolie. Ugnsbaka vitlöken i 1 timme på 160 graders värme ta ut den och låt den svalna helt.

Så här ska vitlöken vara kapad.

1 dl och 4 msk vatten
2 dl och 2 msk ananasjuice (går utmärkt med den från ananasburken)
4 msk teriyakisås
1 msk kinesisk soja
3 dl och 1 msk farinsocker
3 msk citron
3 msk finhackad silverlök
1 msk Jack Daniels Whisky
1 msk krossad ananas
1 kryddmått cayennepeppar
Blanda samman vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker i en gryta, låt koka upp och sjuda en stund på svag värme. Kläm ur vitlöksmassan och tillsätt 2 msk ner i grytan tillsammans med övriga ingredienser. Låt såsen sjuda ca 40-50 minuter till det har reducerats till hälften ungefär och blivit lite simmigt. Låt såsen svalna då den blir riktigt simmig och klistrig och underbart god! 
Servera till grilla, som sås, ska den användas som glaze så ska den penslas på först när köttet är färdiggrillat. 

För de som vill kolla in det amerikanska receptet så finns det ett på Top Secret Recepies där vi även läst en del andra "hemliga recept" från olika restauranger runt om i världen, t.ex Starbucks, Ben & Jerry's och Burger King. Mycket spännande och intressant...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

7 kommentarer:

  1. Jag skrev ut detta receptet för ett tag sedan för jag är så sugen på att testa, men vi har hör och häpna aldrig någon whiskey hemma. Den senaste skvätten jag hittade hade jag i grillmarinad förra året. Kanske dags att införskaffa en lite plunta.

    SvaraRadera
  2. Har hört mycket gott om denna glaze, så den måste vara god :) Önskar er en skön helg!

    SvaraRadera
  3. Jag har ocksa tankt prova denna, men utan grill har jag inte kommit mig for, men hittade faktiskt den i mataffaren sa kopte en liten flaska for att se om det ar gott innan jag gor min egen. Var inte riktigt saker pa all ananas i den, men kul att hora att alla blir helt tokiga i den!

    SvaraRadera
  4. Hej! Jag har just lagt upp sidan Receptplatsen.se och letar lite matintresserade personer att hjälpa fylla på med recept osv. Länkar gärna till din blogg från sidan eller lägger till en artikel om du vill skriva en. Skapar du en profil på sidan kan du även lägga till din matblogg i profilen och automatiskt visa dina inlägg på webbsidan.

    Receptplatsen.se kommer även ha en iPhone och Android app för att organisera sina recept, kokböcker och matsedlar.

    Mvh,
    LeChef

    SvaraRadera
  5. Jag har också stött på denna glaze men aldrig orkat fibbla ihop en själv. Ser ut och låter fantastiskt gott dock.

    SvaraRadera
  6. Väl värt att prova, köp en liten flaska J.D.

    SvaraRadera
  7. Nu har jag testat såsen och den var jättegod!Kommer garanterat att göra den igen!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!