fredag 31 december 2010

GOTT NYTT ÅR
önskar vi alla er som besöker vårt kök!
Här har ni två av våra många ingredienser för vårt nyårsaftonsfirande,
ett gott bubbel och en god cigarr.

Hoppas att ni kan göra ett bra bokslut över året som gått och att 2011 blir ännu bättre för er.
För vår egen del så kommer vi att se tillbaka på 2010 med oerhört blandade känslor. Det kom tråkiga besked för Ankis mor om hennes hälsa, besked som gjorde att livet snabbt förändrades för oss alla. Mårtenssons kök såg dagens ljus och vi kunde aldrig ana att det skulle vara så otroligt givande och att vi skulle få så många fina"bloggvänner" och härlig respons genom vårt kök!
Ja, det har verkligen varit både höga berg och djupa dalar.

Hoppas ni alla får en fin kväll och att den blir precis så som ni vill ha den. Ta det lugnt med fyrverkerierna och "det våta"!
Nyårskramar från Anki och Håkan

torsdag 30 december 2010

Drink med vaniljvodka och sour apple

Vi tycker absolut att det borde finnas lille nyårsafton och även lille midsommarafton, så nu inför vi det! Är det något 2010 har lärt oss så är det att man ska ta tillvara på alla stunder som man ges tillfälle att njuta lite extra, fira och må gott tillsammans. Därför tycker vi att en lille nyårsafton är på sin plats och den ska naturligtvis firas, vi ska njuta av god mat och dryck (naturligtvis) och vi kommer att må gott tillsammans. Hoppas ni passar på att göra detsamma, ta er tid för varandra och bara är, just nu i ögonblicket.

Denna lille nyårsafton passar vi på att käka vår hummer, vi fick ju inte några skaldjur på lille julafton, med god sås till. Förutom hummerna så dukar vi upp lite plockmat på bordet bl.a ost och kex, en god laxröra, några inlagda delikatesser och bresaola som vi gjort tidigare efter bästa Charlottas tips. Naturligtvis kommer vi att avrunda måltiden med en efterrätt med mycket choklad och kalorier i, precis som det ska vara när man firar. Men innan maten så sippar vi på en drink, en syrlig och frisk, som bäst passar i ett martiniglas.


Äpplehimmel
3 cl vaniljvodka
5 cl saurer apfel eller sour Apple (en tysk riktigt sur/syrlig äppellikör)
massor av is
limeklyfta till dekoration
Schweppes Bitter Lemon
Skaka vodkan med äppellikören och is i en shaker.
Häll upp i ett glas, fyll på med bitter lemon, garnera med limeklyfta och lägg i is i drinken.
Skåla och njut!

För övrigt så kommer detta bubbel att finnas i våra fina champagneglas när vi äter middag ikväll.

Ett torrt bubbel som vi tycker är ett riktigt bra alternativ till riktig skumpa, Louis Bouillot nr 7688, 99 kronor på systembolaget. 

Hoppas ni får en härlig lille nyårsafton,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 29 december 2010

Grillad fisk med mangosalsa och limesås

Ett underbart vackert vinterväder har denna dagen bjudit oss på, härligt. Idag har Anki varit och blivit stajlad hos en av stadens hudterapeuter, kanonroligt, intressant och givande. Kom hem med hur mycket nya tips och idéer som helst, kan verkligen rekommenderas. Synd bara att det inte är nyårsaftonsfest ikväll, kanske man kan ligga alldeles blickstilla de kommande två nätterna så det håller till nyår...:) Nej, tror inte det, men den tjusiga make-upen ska nog gå att återskapa med lite tålamod och övning.

Dagens måltid i vårt kök blev en succé, om man gillar lax det vill säga. Den syrliga såsen gjorde vi på smetana, ett laktosfritt lite lyxigare alternativ till crème fraiche. Vi fick ett erbjudande om att prova på att använda det för ett tag sedan men vi har haft problem med att hitta den i affärerna, men så idag så fanns den på Willys. Det smakade inte så syrligt som crème fraiche, lite mer gräddigt.

grillad fisk med friska tillbehör

Fiskfilé med het mangoröra och syrlig limesås   4 portioner
600 g fiskfilé, t.ex lax eller makrill
2 msk smält smör
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
Blanda samman och pensla fisken.
Stek fisken på ett grilljärn eller grilla på en grill. Servera med mangoröran och limesåsen.

Mangoröra
1 mogen mango eller 300 g frusen mango
2 msk hackad purjolök
½ tsk sambal oelek (eller mer om du gillar det hett)
lite pressad limejuce
Hacka mangon i grova bitar och blanda med de övriga ingredienserna, smaka av men tänk på att ju längre röran får stå desto mer smak får den.

Limesås
2 dl smetana, eller crème fraiche
skalet och saften från ½ lime
Rör samman och låt stå en stund innan serveringen.

Har ni börjat planera er nyårsmeny än, den är kanske färdigplanerad sedan länge? För vår del blir det catering på nyår (eller hämtemat...) från en av stadens restauranger som vi vet sedan innan har bra mat. Vi har båda gjort olika val vad gäller förrätt och varmrätt, men valt samma efterrätt. Ska bli riktigt spännande att se om maten lever upp till våra förväntningar.
Behöver ni idéer på någon rätt till er nyårsmeny så kanske ni hittar något här:

Förrätter:
Lax och räkbakelse
Räkcoctail
Kräftsoppa
Varm macka med gratinerad getost

Varmrätter
Baconlindad fläskfilé
Oxfilé med vitlökspotatis
Ilstorpsstek på lamm
Italiensk kycklingfilè

Efterrätter
Chokladpannacotta
Citronglasstårta
Nutellamousse
Coca-Cola kaka

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

tisdag 28 december 2010

Sticky chicken wings

Tisdagskväll och det betyder att en stycken Håkan kommer hem sent till Mårtenssons kök, då blir det något lite enklare och lättare till kvällsmat. Vi har haft en påse kycklingvingar liggandes ett ganska bra tag i frysen nu så dom föll vårt val på till kvällens käk.
När vi var i Thailand i somras åt vi dom absolut godaste kycklingvingar man bara kan tänka sej till lunch flertalet gånger. Dom var så förbenat goda så även om vi bestämt oss för att "idag ska vi gå på ett annat hak och käka något annat till lunch", så hamnade vi ändå titt som tätt på detta ställe. Så ofta att dom till slut visste precis vad vi ville ha när vi kom släntrande med hunger i blicken.


Kycklingvingar
1 kg kycklingvingar
1 liter vatten
2 finhackade vitlöksklyftor
3 msk kycklingfond
1 tsk malen ingefära (bara för att vi inte hade färsk)
saften från ½ citron
skalet från 1 citron
4 msk kinesisk soja
1½ dl sweet chilisås
3 msk rårörssocker
salt
Blanda samman alla ingredienser, utom kycklingvingarna, i en gryta och låt det koka upp.
Lägg i kycklingvingarna och låt dom koka ca 10 minuter.
Ta upp vingarna och lägg dom på ett galler som ligger på en folieklädd långpanna.
Pensla med någon god grillsås (vi hade Jensens barbecue sås) och grilla i ugnen på 250 grader 5-10 minuter.


Kvällens vingar blev goda, riktigt goda och heta, men inte som dom vi fortfarande drömmer och pratar om. Vi skulle nästan kunna åka tillbaka nästa sommar bara för att få njuta av dom igen...
Tjatiga? Vem? Vi? Nej då, inte alls...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 27 december 2010

Hipp hipp hurra!

I dag har vi varit på födelsekalas hos mormor Agnes, Håkans mormor, som nådde den aktningsvärda åldern av 85 år idag! Där var det öppet hus och bjöds på rostbiff, kalkonpastrami och god potatisgratäng mm. Mycket gott och trevligt.
Agnes är en riktigt krutkärring, och det säger vi med värme, aktiv i scouterna och är nästan alltid med på deras övernattningar (även de i tält...), bakar, lagar mat och är inte rädd för att prova nya recept, fejar och donar hemmavid, tar gärna en cykeltur på en mil när det är sommar! Så ni ser, hon är en krutkärring i ordets rätta bemärkelse! Man kan bara hoppas att man orkar hålla gång lika mycket när man själv når den åldern.


GRATTIS Agnes!

Nu ska vi ta tag i den angenäma uppgiften att besluta oss för var vår sommarsemester ska firas.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 26 december 2010

Kantarelltoppade färsbiffar

En av nackdelarna med att bo i en lite mindre stad som vi gör, är att man går genom rean i stadens affärer på typ 1 timme, det finns liksom inte så vansinnigt mycket att välja mellan. Men, å andra sidan så resulterade det i att Ankis föräldrar fick ett gästspel av oss. Nej, någon ny vinterjacka och nya varma vinterskodon blev det alltså inte handlat idag, men eftersom inte alla affärer hade öppet idag så finns det ju fler chanser senare i veckan. I stället kom vi som vanligt hem med något matrelaterat i shoppingpåsen. Nya numret av "Allt om vin", som denna gången har deras stora vinguide som extra bilaga, var det som fick flytta hem till oss. Det lilla vi har bläddrat i den verkar bra, får se vad vi tycker efter att ha kollat lite mer.

Vi tog en fika med Ankis far, han bjöd oss på Marsipan-stolle som faktiskt var riktigt god, någon som har smakat det? Det är en typisk tysk julkaka med bl.a marsipan (så klart) och russin i, ganska tung och mäktig så man orkar inte mer än en skiva. Sen blev det en promenad hem i snön som åter började falla, man kan ju undra när det ska räcka med vitt fluff från molnen? Lite middagstillagning och nu sitter vi här, mätta och belåtna för att dela med oss av ytterligare ett smarrigt recept till er. Kanske någon känner igen det och kanske till och med har provat redan, Mat-Tinas färsbiffar med kantarelltopping, fast vi har ändrat lite i receptet:


Kantarelltoppade biffar   2 portioner (plus tre biffar till matlåda)
350 g köttfärs (vi tog oxfärs)
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 schalottenlök
salt och peppar
Finhacka löken och blanda med ströbröd, mjölk och ägg.
Låt stå en stund så brödet kan svälla, rör därefter ner köttfärsen och blanda ordentligt.
Forma biffar av smeten, vi gjorde 6 stycken, och låt dom ligga till sej under tiden du gör toppingen.

Kantarelltopping
1 burk kantareller (vi tog Farmarp som innehåller 190 g kantareller), eller färska om du har
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 dl riven parmesanost
1 dl crème fraiche
1 äggula
Finhacka schalottenlök och fräs med svamp och riven vitlök i smör.
Rör samman crème fraiche, äggula och parmesanost i en skål och vänd i svampröran.
Blanda om ordentligt och låt det stå under tiden du steker biffarna ett par minuter på varje sida.
Lägg över biffarna i en ugnssäker form och klicka på kantarellröran.
Ställ in formen i ugnen på 225 grader i 5-7 minuter, gärna på grill de sista minuterna.
Servera med en god sallad och valfri potatis.


Vi slog till med ett glas rött vin till denna festmåltid, det är ju faktiskt jul fortfarande... Valet föll på Bundu Star, ett lådvin som vi tycker är väldigt prisvärt och ett lagom "vardagsvin". Du hittar vinet på systembolaget, nr 2025, för endast 185 kronor, får väl se vad, och om, det får för betyg i vinguiden...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

lördag 25 december 2010

Pepparrotsfylld lövbiff med parmesanmos

Hoppas ni fick en härlig julafton, med mycket god mat och dryck, gotter och julklappar, trevligt sällskap och många skratt! Vi försökte få till en så traditionell jul som vi kunde, efter omständigheterna, hemma hos Ankis föräldrar. Lite färre sillinläggningar än normalt, några färre personer pga innesnöade morbröder och en trött men vaken mor. Julklapparna var också färre i år men de som gavs blev uppskattade till 100 %. Nöjda och trötta begav vi oss hem tidigt på kvällen för att sjunka ner i soffan och läppja lite glögg som blivit över. Några foton från julbordet bjuder vi inte på, det kändes inte som att det riktigt var nåt läge att fota...

Då har juldagen också både kommit och snart gått, här nere med strålande sol, iskall vind och -10 grader på termometern. Vi har inte gjort något speciellt alls idag, sovit länge, njutit långsittar frukost, slappat och skrotat runt. Blev i alla fall en kort och snabb runda till affären för lite mathandel så vi kan få middag i kväll också. Julmat i all ära, men i kväll blir det lövbiffar med potatis/parmesanmos och ett glas, eller två, gott rött vin. Fortsätter ni på julmaten i dag också eller väljer ni något helt annat att lägga på era tallrikar?


Lövbiff fylld med pepparrot
300 g lövbiff
50-100 g philadelphiaost
1-2 msk riven pepparrot
½-1 tsk fransk senap
några skivor bacon
2 dl grädde
1 dl vatten
1½ msk kalvfond
½ tsk fransk senap
salt och peppar
Dela baconet i mindre bitar, knaperstek det och låt det rinna av på hushållspapper.
Blanda samman philadelphiaost, pepparrot, senap och bre det över halva biffen, vik över.
Salta och peppra utanpå.
Gör potatismoset.
Stek biffarna på högvärme i smör (som först får bli brunt i stekpannan) ca 30 sek/sida.
Ta ur köttet och vispa ur pannan med grädde, vatten, fond och senap.
Smaka av med salt och peppar.

Potatismos
400 g mjölig potatis
1 dl gräddmjölk
en klick smör
1-1½ dl riven parmesanost
2 msk hackad gräslök
salt och peppar
Dela potatisen i mindre bitar och koka dom mjuka.
Mosa potatisen och blanda ner gräddmjölken lite i taget till en lagom mosig konsistens.
Lägg i smörklicken och blanda i ost och gräslök.
Smaka av med salt och peppar.

Då är det dags för den traditionella julrean i morgon, ska ni ut och trängas i affärerna eller hoppar ni över det? Kanske vi tar en tur på stan, en ny vinterjacka till frun i huset och ett par vinterpjucks skulle sitta fint.

 Så har vi då kommit fram till tomteparadens slut. Dagens nisse har packat ihop för denna gången, han och hans kollegor är färdiga för i år och får nu en välbehövd semester. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 24 december 2010

På väg!

Ja, nu är han på väg, tomten alltså! Men tänk på att det är många skorstenar han ska passera så det kan ta lite tid innan han kommer till just dej! Men kommer det gör han, för du har väl varit snäll?

Vi här i köket hoppas att ni alla får en riktigt härlig julafton!


Och till alla er som jobbar sänder vi en extra tanke, speciellt till er i vården; Tack för att ni finns!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 23 december 2010

Snökaos...

... bjuder Skåne på idag och, om man ska tro på väderprognosen, likaså i morgon. Inget kul alls, tåg sitter fast här och där, vilket betyder att människor också sitter fast, säkert en hel del på väg till sina julfirande. Då är man glad att man har sin familj i stan så man kan ta sig dit promenerande. Visserligen så bor Håkans föräldrar en bit utanför stan, så hur det blir med ett besök på julaftonskvällen där får vi se...

Håkan har jobbat idag, cyklade faktiskt ut i morse (ja, han är galen!) men fick som tur var skjuts hem av en kollega. Anki har hållit sej inne hela dagen, förberett inför morgondagen och passat på att se sista avsnittet av "Morden i Sandhamn". Till morden togs en liten fika, kaffe och några av gräddbullarna som vi gjorde i söndags, receptet hittar ni här.


I kväll firar vi lillejul här i Mårtenssons kök. Vi har haft som tradition att njuta av lite skaldjur och bubbel på lillejulafton men den traditionen går tyvärr i stöpet i år. Fiskaffären gick i konkurs för någon vecka sedan och i stans fiskbil säljer de mest inlagd sill så här tätt inpå julafton. Så tråkigt, men efter att ha slagit våra kloka ihop så kom vi fram till att anka skulle sitta fint en kväll som denna. Det blir pekinganka och vad vi tycker om det får ni veta en annan dag!

Nu vill vi bara önska er alla en riktigt underbart, härlig GOD JUL! Hoppas ni får det bra hur ni än firar, ta hand om varandra och för er som ska ge er ut i trafiken: Kör försiktigt!!!

Julakramar! / Anki och Håkan

onsdag 22 december 2010

Krämig kycklingpytt

I eftermiddag har vi handlat julklapparna klart och det känns bra, visserligen hade vi bara tre kvar så vi behövde inte rusa runt i någon större panik. Alla tre klapparna innehåller välbehövliga saker till de som ska få dom; Ankis far, syster och systerson. När vi kom hem från stan så satte vi gång med middagen direkt, Håkan var nära att svimma av pga hunger... Det blev en enkel pyttipanna på kyckling som blev hur god som helst:

kycklingpytt

Kycklingpytt 2 port
2 kycklingfiléer
2-4 potatisar (beroende på storlek)
1 morot
1 bli rotselleri
1 bit palsternacka
purjolök
1 vitlöksklyfta
1½ dl grädde av valfri sort
1½ msk fransk senap
1 dl vitt vin (går bra med matlagningsvin)
salt och peppar
Skär potatisen och rotfrukterna i små tärningar och stek dom mjuka i en stekpanna.
Skär kycklingen i lite större tärningar och stek dom i en egen stekpanna.
Rör sedan ihop kött och rotfrukter i en av stekpannorna, blanda samman grädde och senap och häll ner.
Pressa i vitlöken, slå på vinet och tillsätt till sist strimlad purjolök.
Låt allt koka samman, smaka av med salt och peppar och strö över lite persilja innan serveringen.

Efter middagen så tog vi oss i kragen och gjorde lite julgotter, det blev dajm och aprikos-amarettogodis. Amarettogodiset hittade vi hos Tina på matbloggen Pickipicki som har en chokladkalender med tips på en hel massa godsaker nu till jul. Vi hade tänkt sätta oss till rätta i soffan nu och ha lite avsmakning. Det måste man ju ha, annars vågar man ju inte bjuda någon annan på gotterna... om det nu blir något över att bjuda på...

Tänk, snart är han på väg, han närmar sej med stormsteg! Det blir i alla fall inga problem med att ta sig fram på släden för tomten, snö har vi ju så vi kan sälja och ändå få över!

Smaklig spis! / Anki och Håkan                                x

tisdag 21 december 2010

Portersill

Nu är det bråda dagar för handeln, på Håkans jobb är det mycket från charken som kunderna bär med sej hem. Affären är en av de få som fortfarande har manuell köttdisk där de säljer bl.a köttbullar, leverpastej, leverkorv, rökt korv och skinka, allt är från egen tillagning och rökning. Tack vare att de har den servicen så är det en populär affär att besöka, speciellt vid denna tiden på året. Det finns till och med kunder som kör från Malmö (6 ml) och Helsingborg (ca 10 mil) för att handla i lilla Köpingebro! Så det är en trött Håkan som parkerar cykeln här hemma på kvällarna...

För Ankis del är det precis tvärtom, barnen droppar av på ledighet en efter en, och på torsdag stänger förskolan för att åter öppna 3:e januari. Men redan i morgon så börjar Ankis semester, en välbehövd sådan, mycket tid att vara med familjen, pyssla och dona här hemma och säkert hinna med att sticka näsan i en och annan bra bok också. Hur är det för er del, kommer ni att vara lediga i jul eller är det jobb som vanligt?

I dag har vi så lagt in den sista sillsorten och denna gången blev det ett nytt recept som provades, Portersill:


Portersill
1 burk inläggningssill
1 dl vatten
½ dl ättikssprit, 12%
1 dl strösocker
ca ½ dl porter, ev. tillsätter vi mer i morgon efter att ha smakat på sillen
1 rödlök
1 lagerblad
½ msk krossad krydpepparkorn
½ tsk krossad vitepparkorn
Koka upp vatten med ättika och socker och låt det edan svalna. Häll i portern. Skölj av sillfiléerna och dela dom i bitar, ca 3 cm breda. Skiva löken tunt och krossa lagerbladet i lite mindre bitar. Varva allt i en burk och slå över lagen. Ställ i kylen 24 timmar.

Vi har ett bra tips som vi gärna vill dela med oss av till er som gillar (eller kanske vi ska skriva gillade) svagdricka. Vi har provat några olika sorter men ingen smakar längre som de gjorde förr, tråkigt nog. Men efter att en kund tipsat Håkan om hur enkelt det problemet var avhjälpt så kan vi äntligen njuta av drycken igen. Om man blandar svagdrickan med lite Porteröl så smakar det precis som man minns att det gjorde. Vi blandade ca 1/3 porter med 2/3 svagdricka och blev fullt nöjda, men ni får smaka er fram till hur ni gillar det.

Dagens tomte är ute och håller utkik efter julen, eller är det kanske tomten han spejar efter? 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 20 december 2010

Snabba färsbiffar med chilisås

I dag fick det bli snabba biffar till middag, ett recept som vi klippt från någon veckotidning och som vi inte provat tidigare. Gott blev det och faktiskt så följde vi receptet till punkt och pricka, vi kände inte att någonting behövdes läggas till eller dras ifrån, det blev hur gott som helst.
Foto? Sorry, det får ni klara er utan idag, hungern var på tok för stor...

Snabba biffar i sås   4 port
500 g köttfärs
1 vitlöksklyfta
2 msk chilisås
salt och peppar
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 msk kalvfond
2 msk chilisås
6 körsbärstomater
redning
Blanda färs, hackad vitlök, chilisås och kryddor och forma till 8 biffar.
Stek biffarna i en teflonpanna någon minut på varje sida.
Blanda samman grädde, vatten, fond och chilisås och slå över biffarna och låt det hela puttra ca 5 minuter.
Red av med lite maizena och låt det puttra samman, lägg i halverade tomater och smaka av med salt och peppar.
Servera med pasta.

Tomten då, blir det foto på någon tomte idag? Så klart det blir, ni behöver inte oroa er, här kommer det:

En liten tomtenisse, sittande på grenen där han för ett djup samtal med flugsvampen sidan om. Man kan ju undra vad de pratar om...?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 19 december 2010

Hemgjorda gräddbullar

I dag har det varit en underbar vinterdag i Ystad, solen har visat sej på den klarblå himlen mesta delen av dagen och luften har varit klar och iskall. Vi tog en långsittarfrukost till tonerna av melodikrysset med jultema, Anki provade ett nytt julte med det passande namnet "Röda Mulen" från Johan & Nyström. Det är ett rött te med smak av kanel, ingefära, kardemumma, kryddnejlika, svartpeppar, vanilj och grädde, kryddigt och gott.


Efter frukosten tog vi en promenad hem till Ankis föräldrar och hälsade på en stund, såg Sverige vinna något slags skidskytte på tvn, hurra! På hemvägen tog vi en avstickare till stans senaste tillskott bland matbutiker, LIDL öppnade nämligen en butik här i måndags och vi var tvungna att stilla vår nyfikenhet. Kanske ingen affär vi kommer att besöka regelbundet, dels ligger den lite för långt från vår adress och dels har de ett ganska begränsat utbud, men vi fick i alla fall en hel del med oss hem idag. Bland annat köpte vi dagens middag, som för ovanlighetens skull blev färdigmat, närmare bestämt 2 olika sorters panpizza som vi just satt i oss. Vi pimpade dom lite innan de åkte in i ugnen, lite extra ananas, salami och ost på gjorde susen och dom visade sej faktiskt vara goda.

I kväll har vi varit flitiga i köket, vi har hunnit med att börja på 3 sorters sillinläggningar som ska ätas på julafton, Brantevikssill, senapssill och citronsill. Det blir ytterligare tre sorter som ska göras senare i veckan, vilka det blir får ni veta då. Vi har dessutom hunnit med att göra vårt första julgodis som också står i kylen och gonar till sej, gräddbullar med chokladkokos har majoren vispat till oss. Kanske gör vi något mer godis senare, vi får se hur det blir.


Hemgjorda gräddbullar
1 äggvita
4½ dl strösocker
3/4 dl florsocker
1½ dl kallt vatten
1½ msk gelatinpulver
1½ dl hett vatten
3-4 dl kokos
1-2 msk kakao
Lös upp gelatinet i det heta vattnet.
Blanda samman äggvita, florsocker, strösocker och kallt vatten i en skål.
Vispa ner gelatinet och fortsätt vispa blandningen 30 minuter med elvisp.
Blanda samman kokos och kakao och strö ut hälften i botten på en form som är ca 20*30 cm.
Häll ut smeten i formen och strö på resten av kokosen.
Plasta med plastfolie och ställ in formen i kylen ett par timmar till smeten har stelnat.
Skär upp lagom stora bitar och doppa ändarna i kokos blandat med kakao, eller bara kakao.
NJUT!!!!

gräddbullar

Tomtarna fortsätter sin parad i vårt kök och idag kommer det en tomte i en släde, fylld med paket, som dras av tomtens renar. Sorgligt nog så verkar denna tomten ha råkat i bråk, kanske var det Rudolf som knockade honom och därför fick Rudolf stanna i stallet denna gången, vem vet... Hur som helst så är detta också en tomte från Ankis tid på barnsben:


Till sist vill vi bara tacka er alla för era fina kommentarer på gårdagens inlägg. Hoppas ni får en fin vecka!

Kram och Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 18 december 2010

Uppförsbackar i livet.

I dag har jag varit hemma hos mina föräldrar där min far bjöd på en god lunch, fläskfilé i sötsur sås med ris till. För tillfället är det lite si och så där hemma, det är nämligen så att min mor är väldigt sjuk, hon drabbades i somras av ett återfall av cancer och hon blir inte bättre, snarare har det de senaste dagarna gått på andra hållet. Det finns inget att göra längre, men vi försöker att fortsätta leva så vanligt och "normalt" som vi kan eftersom vi vet att det är så hon önskar att det ska vara.
Vi vet hur roligt hon har tyckt det har varit att kika in här i vårt kök och hur stolt hon har varit över alla som gjort likadant. Hon har värvat en del av våra läsare och är ansvarig för en hel del av recepten som vi delar med oss av, så vi vet också att hon inte skulle vilja att vi slutar skriva här. Eftersom det också ger oss ett litet andningshål och tillfälle att få tänka på lite annat, så skriver vi vidare.

Det är ju Håkans jobblördag idag så därför blir det en sen lördagsmiddag för vår del. Vi tänkte sätta i oss lite grillad tonfisk, eller rättare sagt så blir den stekt på grilljärnet, och till det blir det risotto a'la Nigella. Receptet har vi bjudit er på i ett tidigare inlägg och är ni nyfikna och sugna så hittar ni det här.
Dagens tomte ska vi inte heller glömma, det blir en påpälsad sådan idag och det kan behövas. Ska han ge sig ut i kylan och snön, för att kolla så alla fortsätter att vara snälla fram till jul, så behöver han varma kläder.


Hoppas ni får en härlig lördagskväll och att ni tar hand om varandra i all julstress!
/Anki

fredag 17 december 2010

En tur över sjön.

Jo minsann, det blev en tur på Östersjön i dag för vår del. Vi stack iväg tidigt i morse med Katamaranen som tog oss till Rönne där vi vandrade runt några timmar. Det var en del år sedan vi var där sist och det har öppnat en hel del nya och roliga affärer som vi besökte. Det blev lite shopping, mest av den flytande varan men även en hel del annat skoj, bl.a en brödkorg som vi letat efter länge nu. Några julklappar hittade vi också och det känns ju bra, vi har inte direkt varit ute tidigt med dom inköpen i år...

Ett ölstopp hann vi också med, det blev en julöl i Håkans glas

Hemfärden gick med färjan och på den åt vi danskt julabord, mest likt ett smörgåsbord förutom ris a'la Maltan som serverades till efterrätt. Det fanns mycket att välja mellan så det blev en del svängar... Vi kom på att vi är väldigt olika på hur vi lägger upp maten på våra tallrikar... Vilken tallrik är vems, tror ni?



Vi kan avslöja att den övre tillhör Anki och den under är Håkans.

Dansk fläskesteg, anka, rökål och potatis med karamelliserat socker var bara några av de få rätterna som fanns på bordet med varmrätter. För matsmältningens skull, en lille en...

Nu ska vi vila våra ben i soffan, i morgon ringer Håkans klocka tidigt eftersom han ska jobba. För Ankis del blir det städning och ett besök hos föräldrarna som står på schemat. 
Innan vi avslutar ska vi slänga in en bild på dagens tomte, en gungande sådan. Denna har Anki fått, när hon var liten, av sin farmor och den är en av de tomtar som måste hänga uppe om det ska vara en riktig jul! 

Hoppas ni får en härlig helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 16 december 2010

Citronbullar med örter

Jaha, då var det tid för snöstorm igen då, börja bli lite tröttsamt... Vi hoppas att stormen har bedarrat till i morgon för då hade vi tänkt göra en liten utflykt. Vi är nämligen lediga båda två och tänkte sticka iväg till Bornholm över dagen, men om det blåser så är det inte lika lockande längre. Kanske vi styr stegen mot tågstationen då och ser om vi kan komma över till Köpenhamn istället... ja, vi får väl se var vi hamnar.

Vi bakade goda bullar i går som vi njöt av till vår fiskgryta. Majoren knådade degen lääääänge, vi läste nämligen i en tidning hos Ankis föräldrar att man helst skulle knåda deg i maskin minst 15 minuter, eller för hand i 30 minuter! Det blev faktiskt riktigt bra, mycket luftigare och lättare och vi kommer att låta Majoren jobba med degarna ordentligt hädanefter.

frallor med citron och rosmarin

Frallor med citron och örter   10-12 st
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
3 msk olja, oliv eller raps
2 tsk salt
8-9 dl vetemjöl special
1 citron, rivet skal
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt övriga ingredienser utom salt.
Kör degen 10-12 minuter i assistenten, tillsätt salt och kör några minuter till.
Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta upp degen och dela den i bitar, rulla bullar och lägg på bakplåtspapper på en plåt.
Jäs bullarna under bakduk 30 minuter.
Pensla med olja, strö på flingsalt och ev. hackad färsk rosmarin.
Grädda på 225 grader 10-15 min.

Vi tyckte bullarna smakade lite för lite citron så nästa gång kommer vi att använda vår rapsolja med citronsmak, både i degen och till pensling.

Dagens nisse är lite sliten, det är mycket att stå i och nu när julafton börjar närma sej så kan man gott få vara lite sliten, även om man är tomte. Hoppas bara han inte tänker ge sig ut i dagens snöstorm utan att byta skor. Kanske en tomte som skulle passa herr Vreeswijk?

Somliga går i trasiga skor...

Ikväll är det dags för final på Quizzkvällarna så vi ska bege oss dit och ge dom andra på nöten...:) Håll era tummar, det brukar hjälpa!

Smaklig spis! / Anki och Håkan                                        x

onsdag 15 december 2010

Fiskgryta med saffran

I dag blir det ett fiskrecept till er igen, men man ska ju äta mycket fisk så det gör väl ingenting? Vi har nämligen just satt i oss en fiskgryta med smaka av saffran och citron, syrlig och god var den. Till grytan blev det nybakade bullar med spännande smaker, men det receptet får ni läsa först i morgon.

fiskgryta med saffran

Syrlig fiskgryta med saffran
10 små potatisar av mjölig sort
1 röd lök
3 stjälkar stjälkselleri
1 morot
6 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
400 g hoki- eller torskfilé
1 msk smör
1 pkt saffran
saft från ½ citron
1 dl grovt hackad persilja, gärna bladpersilja
Skala och dela potatis och lök i mindre bitar, dela även selleri och morötter.
Koka upp vatten, salt, fiskbuljongtärning och saffran.
Lägg i potatis, lök, morot och selleri och låt det koka på svag värme under lock till potatisen är färdigkokt.
Kör lite med en stavmixer eller mosa runt med en potatisstöt så några potatisar mosas till redning.
Smaka av med citronsaft och klicka ner smör.
Dela fisken i mindre bitar och lägg ner i grytan, kok upp och sjud grytan ett par minuter tills fisken är genomkokt och vit.
Servera med mycket persilja.

Nu ska ni få lite plåster på såren för den läskiga tomteupplevelsen ni fick igår. Det blir en två urgulliga tomtar som får delta i paraden i dag och vi hoppas de kan få er lite bättre till mods. Dom blev så glada när dom fann varandra i och med att vi slog våra påsar ihop. Håkan envisas med att det är hans tomte som står till höger, men därom tvistar de lärde...

Tvillingtomtar, glada över att ha funnit varandra!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 14 december 2010

Fiskgratäng med bästa gratängmoset

Som utlovat så bjuder vi idag på en fiskgratäng, så klart en riktigt god sådan! Ytterligare ett recept som Ankis föräldrar provade och skickade vidare till oss eftersom de lätt kunde räkna ut att vi skulle gilla den. Receptet har legat till sej ett tag men så förra söndagen var det dags för ett test och receptet blir sparat, det kan vi ju säga. Moset blev så bra och gott att det kommer vi att använda oss av hädanefter (ja receptet alltså, inte moset för det har vi ätit upp...) när det ska gratineras potatismos! Gratängsåsen kan varieras med t.ex kräftstjärtar, räkor, dill eller annan ört man gillar.


Fiskgratäng med perfekt mos  3-4 port
Perfekt Potatismos
800 g mjölig potatis
1 dl grädde eller mjölk, vi tog grädde
2 msk smör
1 äggula
salt och peppar
Koka potatisen mjuk, slå bort vattnet och låt den ånga av.
Mosa, gärna med elvisp, tillsätt vätska, ägg och smör.
Blanda ordentligt och smaka av med kryddorna.
Spritsa ut det runt kanterna i en smord, djup ugnsfast form som ställs i ugnen på 225 grader till moset fått färg, ca 5-10 minuter.

500 g fiskfilé, vi hade torsk
1 dl vitt vin
2 dl vatten
Sjud fisken sakta i vin och vatten på svag värme till fisken är vit och fast.
Ta ur fisken och låt den rinna av ordentligt (slå inte bort vätskan) och lägg den i gratängformen.

Gratängsås
1½ msk smör
2 msk mjöl
2 dl fiskfond från fiskkoket
2 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
2 äggulor
1 dl riven västerbottenost eller annan lagrad ost
salt och peppar
Sila vätskan fisken kokade i och låt den koka samman till det återstår ca. 2 dl.
Fräs smör och mjöl i en gryta och späd med fiskfond, grädde och smula ner buljongtärningen.
Låt det sjuda ett par minuter och ta det sedan från värmen.
Rör försiktigt ner äggulor och ost, smaka av med kryddor och tillsätt ev. hackad dill eller persilja och häll det över fisken.
Gratinera i ugnen ca 10 minuter.
Vill man kan man garnera med t.ex kräftor eller räkor.

Idag blir det en tomte från paraden som nästan ser lite väl "riktig" ut, han har nästan ett verkligt ansikte, eller vad tycker ni? Anki tyckte nästan det var lite obehagligt att fotografera honom när hon plötsligt upptäckte hur verklig han ser ut, kanske det tog fram hennes rädsla för tomten som hon hade när hon var liten?

"Men jag är inte farlig, jag är bara en tomte med ett gulligt, ulligt får på armen..."

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 13 december 2010

Lusse lelle

Hoppas ni haft en härlig luciadag och att ni kanske har fått smaka en och annan lussekatt idag. De av er som har barn har säkert dessutom fått se luciatåget komma och gå, kanske ni själv också har tagit en tur med vita linnen eller tomtedräkten på? Tåget på förskolan där Anki jobbar gick jättebra, det sjöngs för fulla halsar av såväl pepparkaksgubbar och tomtar som lucior och tärnor.
Halkan fortsätter hos oss, för Håkans del tog cykelturen hem 1 timme istället för de vanliga 20 minuterna! Som om att det inte räcker med ishalka så faller det snö igen...

Middagen ikväll bestod av spenatstuvning och isterband, inga större konstigheter alltså, men ack så gottigt. Så vi ger oss rakt på dagens tomte som dagen till ära är klädd i vit stass, hur skulle det annars se ut? Denna lilla sötnos hänger i vår gran för första gången i år, vi fick honom efter Ankis mormors syster förra året så han är en nykomling i samlingen. Vi har några liknande sen innan, men inte i vita kläder.


Mer än så blir det inte i dag men i morgon bjuder vi er på ett recept på en smaskig fiskgratäng så glöm inte att kika in i vårt kök då!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 12 december 2010

Pytt i pannan.

Vojjne, vojjne så halt vi har det här nere i våra trakter nu, det är med risk för liv och lem man ger sig ut på vissa av stans trottoarer minsann! Men vi trotsade isen och gav oss iväg med Ankis far på en fotoutställning på Klostret, där det visas bilder tagna av en Sven Bergman på 60-talet i Ystad. För er som har möjlighet så kan vi helt klart rekommendera ett besök! Fotona är tagna vid olika tillfällen, både speciella dagar som t.ex 1:a Majparader och filminspelningar, och helt vanliga dagar. Ett härligt historiskt dokument från vår stad, hus som rivits under åren, människor i dåtidens mode (vilka frissor!) och platser som man inte alls känner igen. Då är det bra att ha en "gammal" Ystabo med sej som kan berätta om var bilderna är tagna och hur det var då, tack Hasse för guidningen. 

Efter att ha kasat hem igen från Ankis föräldrar som bjöd på fika, så blev det middag på rester från fredagens lammstek. Perfekt att bara tärna upp köttet och steka tillsammans med kokt potatis till en smarrig pytt. Gårdagens rester av konjakssås slog vi i tillsammans med lite lätt crème fraiche och Maggi würtze för lite extra smaksättning och sås. Det blev riktigt gott och är ett bra tips om man, som vi, gillar lammstek men inte sätter i sej hela köttbiten. Vill man kan man slänga i lite kokta rotfrukter och lök också. 


Dagens nisse kikar fram ur julklappssäcken, kanske har han tjuvkikat och klämt på paketen lite, det ser nästan så ut på minen. Vissa har tydligen lite svårt att hålla sej till julafton... 
Detta är också en tomte som Ankis mor har gjort i keramik till oss för något år sedan. Han brukar få ta plats i en orkidé när han flyttat ner från vinden. 

Tagen på bar gärning!

I morgon blir det extra tidig uppsittning för visa av oss, det är ju dags för luciatåget att gå. På Ankis jobb är det avgång halv åtta så det gäller att vara på plats i tid. Hur blir det för er andra, får ni titta på något luciatåg i morgon? Hur som helst så hoppas vi att ni får en fin luciadag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 11 december 2010

Fondue

Nej, det blev faktiskt inte någon Köpenhamnstur idag, vi sov lääänge istället och sen blev det en långsittarfrukost till tonerna av Melodikrysset. Så skönt att kunna sitta i lugn och ro, äta bullar med gottigt pålägg och dricka kaffe, läsa tidningarna och babbla om allt och inget.
Efter frukosten tog vi en långpromenad som avslutades med en tur på stan, lite pengasatsning på hästar, ett besök på systembolaget och årets första julklappsinköp. Julkorten har vi också fått färdigklottrade, nu ska vi bara komma ihåg att lägga dom på den röda lådan i tid så de hinner komma fram innan julafton...

Nu har vi just avslutat kvällens måltid som även den blev till en långsittare, vi har nämligen käkat fondue. Vi hade lite oxkött av spridda sorter i frysen som började sjunga på sista versen och de är perfekta att använda det till fondue. Till köttet blev det naturligtvis några såser och lite marinerade vitlöksklyftor, soltorkade tomater och klyftpotatis. Är ni sugna på fler såser som passar till fondue så hittar ni några fler förslag här.


Konjakssås   4 port
2 schalottenlökar
2 msk smör
2 dl vitt vin
1 dl vatten
1½ msk kalvfond
2 dl vispgrädde
1 tsk dijonsenap
½ dl konjak
1 msk kinesisk soja
Finhacka löken och fräs den mjuk i smöret, men den får inte ta färg. Tillsätt vinet, vattnet och fonden och låt det reducera till hälften återstår. Slå i grädde och låt såsen koka upp. Smaksätt med senap, konjak och soja och låt det småputtra ett par minuter. Red av med maizenapulver.

Västerbottenmajjo
2 dl majonnäs
1½ dl riven västerbottenost
2 msk hackad gräslök
Blanda samman allt i en skål och låt det stå och mogna ett par timmar innan serveringen.

Så tomtar vi vidare och idag blir det en liten tomtetjej som får göra ett besök här i vårt kök. Tjejer är helt klart underrepresenterade när det gäller tomtar, kanske något för vår jämställdhetsminister att ta tag i? Denna damen har vi ingen som helst aning om var hon kommer från eller hur hon hamnat hos oss. Kanske smög hon sej in för att infiltrera den manliga tomtemaffian, vem vet?


Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 10 december 2010

Ingen mat?

Så stundar ännu en helg och på söndag är det dags att tända det tredje ljust i adventsstaken, är det klokt? Julen närmar sej med stormsteg och kanske ni börjar känna av julstressen? Vi har än så länge bara köpt en stackars julklapp, fast å andra sidan har vi inte så fasligt många julklappar som ska köpas, så det är ingen större panik. Håkans familj har bestämt att inte "byta pengar" med varandra längre och Ankis familj är pytteliten så där behövs det inte så många affärsbesök. Hur gör ni i era familjer, byter ni julklappar eller inte?


Vi har just avslutat middagen, det blev en lammstek som vi har skrivit om här tidigare, Illstorpssteken tog vi en repris av eftersom vi tyckte den var så fasligt god.


Dagens tomte blir en liten kruka, lite skrapsår här och där, eller som man säger, den har lite patina. Vi har faktiskt två stycken likadana av denna tomtekrukan och de är båda inköpta på loppis. Det är Ankis mor som köpt dom till Håkans samling eftersom hon haft stenkoll på vilka sorters tomtar han gillar och tillåter att flytta in till oss. Det är nämligen inte vilka tomtegubbar som helst som kommer in genom dörren!

Nu stundar en sittning i tv-soffan med en Ben & Jerry glass till efterrätt. Kanske, bara kanske, orkar vi stiga upp tidigt i morgon och ta tåget till Danmarks huvudstad. Vi får väl se, sängvärmen är också ganska skön...

Ha en härlig helg på er, vad än ni nu ska hitta på.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 9 december 2010

Lax med soja och honungsmarinad

Så har då tiaran lagts i säkert förvar och aftonblåsan har hängts in till nästa gång det är dags för Anki att gå på Nobelfest. Festen var väldigt lyckad, lite dans, lekar och naturligtvis prisutdelning till alla pristagare, en guldmedalj runt halsen och ett diplom i handen. Mingelmaten bestod av popcorn och salta pinnar, väldigt uppskattat av alla barnen. Förrätten var en liten macka, varmrätten blev fläskfilé med pommes och bearnaisesås och därefter kom efterrätten som var en hallonsorbet! Jodå, fint var det ska ni tro.

Här i Mårtenssons kök har vi inte haft någon trerättersmiddag  i kväll, nej det blev en snabb och enkel laxrätt som serverades. Perfekt när det ska gå undan på grund av hunger... som ni ser på bilden så ser laxen lite svartfläckig ut men oroa er inte, det är inget farligt. Det är bara sojan som färgar dillen mörk...

Lax med citron och dill   2 port
2 bitar laxfilé
salt och peppar
rivet skal från 1 citron
½ dl hackad dill
1 msk honung
1 msk soja
Krydda laxen med salt och peppar och lägg den i en ugnsfast form med lite olja i botten. 
Rör samman dill och citronskal och strö över fisken, ringla över honung och soja. 
Ställ i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. 
Servera gärna med potatismos smaksatt med pepparrot. 

Tomteparaden fortsätter till allas vår glädje och idag blir det vår granvaktare som gör entré. Han sitter alltid på plats under vår gran och passar så ingen kommer och lägger beslag på den. Det är Håkans föräldrar som köpt honom hos "Birger Järnhandlare" i Köpingebro, en järnaaffär som sålde det mesta mellan himmel och jord, t.ex cyklar, stegar, bensin, prydnadssaker och alltså även tomtar. De köpte två likadana tomtar i början av 80-talet och gav en till Håkan och en till hans storebror.


Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 8 december 2010

Saffranskyckling

Ikväll blir det en gammal goding till middag i vårt kök, kycklingfilé som marinerats i saffran. Receptet har vi hittat i en GI-kokbok, vilken minns vi faktiskt inte, som vi lånade för evigheter sedan på bibblan. När ni provar denna, för det kommer ni väl att göra, så bli inte oroliga när ni rör i bikarbonat i marinaden, det kommer nämligen att pysa, fräsa och bubbla lite. Därför är det bra om ni inte blandar samman ingredienserna i en pytteskål heller, det kan börja bubbla över...

Underbart härlig färg av saffran!

Saffranskyckling   2 port
2 citroner, pressade
1 gul lök
1 paket saffran
1 tsk bikarbonat
1 msk olivolja
1 dl matlagningsyoghurt, vi tog grekisk yoghurt
salt och peppar
2 kycklingfiléer
Hacka löken grovt och blanda samman alla ingredienserna i en skål, ta i bikarbonatet till sist. Skär kycklingen i mindre bitar, typ grytbitar, och låt dom ligga i marinaden minst 30 minuter. Antingen trär man sedan upp bitarna på grillspett och grillar dom till de är klara, eller så steker man dom snabbt på ett stekjärn och låter dom sedan bli klara i ugnen, 175 grader ca 10 minuter.
Vi brukar ha ris och grönsaker till vår kyckling. 


Dagens nisse är Håkans tandläkartomte, dvs den han fick som liten kille efter att ha varit duktig hos tandläkare Rosenqvist. Han var tio år och fick välja vad han ville på Tempo när han valde en tomte... jodå, hans samlande började tidigt!

Ute med rullebören och drar en repa...

I morgon blir det finkläderna på och tiaran i håret för Anki, det vankas nämligen Nobelfest på förskolan där hon jobbar. Det innebär en trerätters middag, lite dans, utdelning av guldmedalj och diplom. En rolig tradition som uppskattas både av barn och vuxna, litet välkommet avbräck i alla jul- och luciaförberedelser.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 7 december 2010

Morotspannkaka och whisky

I dag snor vi ett recept på en Morotspannkaka från Sofie som har bloggen Mumsfillibaba. Hon i sin tur hittade receptet på ICAs hemsida, men vi ger faktiskt henne äran eftersom vi inte hade hittat receptet utan hennes hjälp... Det enda ni ska tänka på, som Sofie tipsade om, är att gärna ta i mer bacon än vad det står i receptet. Vi hade inga bacontärningar hemma så det blev rökt sidfläsk istället och det gick hur bra som helst. Vi stekte några extra skivor som vi serverade till. Vill man ha en vegetarisk variant hoppar man bara över köttet.


Behöver någon kanske ett tips på en bra julklapp till en whiskyälskare? Då har ni kommit rätt idag, Håkan köpte nämligen en, för honom, ny sort på systembolaget förra veckan. En 18-årig Highland Park, nr 437, var den som han fastnade för och det visade sej vara ett bra val. Den hade en mjuk smak, nästan lite som konjak och föll honom väl i smaken även om han annars föredrar Islay Whisky, de riktigt rökiga sorterna. 


Dagens tomte är en tomte med lite attityd, kanske är han redan trött på julen eller kanske har han inte ätit tillräckligt med pepparkakor än? Fast om man ska gå på färgen i ansiktet så har han kanske smakat på något annat än pepparkakor....


Smaklig spis! / Anki och Håkan