tisdag 30 november 2010

Snabb vinglögg

Vi har haft lite problem med vår dator och internetuppkopplingen i kväll, det har inte riktigt velat funka. Mannen i huset skulle nämligen försöka sej på att göra vår dator lite säkrare och lyckades då med konststycket att trolla bort den trådlösa uppkopplingen, inte illa! Men som tur är så är Freddy en räddare i nöden för vår del när det gäller datorer, så också denna gången. Efter en stunds klickande hit och dit så lyckades han lösa problemet och fixa till det. Tack, Freddy!

Så nu över till kvällens enkla tips på hur ni snabbt fixar till er egen glögg om ni har en slatt rött vin över, eller har köpt ett vin som ni blev besvikna på. Vi hade en bag in box i skafferiet, som Håkan köpte när han var och tankade i Tyskland sist, med ett rött vin som inte alls föll oss i smaken. Med lite enkla medel och några kryddor så blev det en riktigt god glögg:


Enkel snabbglögg
7½ dl enkelt rött vin
2 bitar pomeransskal
1 tsk kardemummakärnor
1 bit torkad ingefära
5 g hel kanel
5 kryddnejlikor
1 dl strösocker
10 russin
Hetta upp vinet utan att det kokar.
Tillsätt övriga ingredienser och låt det sjuda 5-10 minuter.
Servera.
Man kan spara glöggen på glasflaska om man vill.

Så vidare i refrängen, det är plats för dagens deltagare i tomteparaden. Egentligen är det inte någon tomte i ordets rätta bemärkelse, men det behöver vi ju inte berätta för honom. Det är Snobbens tur att visa upp sej och honom har Anki haft med sej i bohaget. Den har stått framme varje jul så länge hon kan minnas och om minnet inte helt sviker så finns det nog en sådan här även hemma hos hennes syrra. För Anki är detta en julprydnad som hon inte kan vara utan, en av tre, utan Snobben är det ingen riktig jul!

Nu ska vi kolla på film, Håkan hade Narnia med sej hem och den har vi velat se ganska länge nu. Kanske vi festar till det med lite popcorn också, det krävs ju nästan när man ska se på film, eller hur?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 29 november 2010

Vita pepparkakor

På något sätt har kung Bore förväxlat Skåne med Norrland, det måste ju bara vara så... Detta är inget normalt väder för oss skåningar vid denna tiden på året. Så mycket snö vi har fått här i Ystad och det bara fortsätter att falla mer och mer, värre ska det tydligen bli. Fast frågan är om en Norrlänning hade kallat detta för snöoväder? Förmodligen inte.
Men lite mysigt är det faktiskt, att titta ut och se det underbart vita snötäcket, alla stjärnor och ljusstakar som lyser i fönstren och människor som tar sig fram i sakta mak.

Vår gran i dagsljus, en lite bättre bild, som utlovat.

I lördags började vi på ett litet projekt, nämligen vårt bidrag till denna "Månadens sötsak" hos bloggen " Söta Saker". Vi gav oss på att baka vita pepparkakor, något som vi inte gjort sen vi gick i lekis (ja, det hette så på stenåldern). Det blev stjärnor, stjärnfall, stora och små änglar som vi sedan igår dekorerade tjusigt och hängde upp i köksfönstret. Någon bra bild på hur det ser ut i fönstret får vi inte till nu när det är mörkt ute, men så fort vi kan ska vi ta ett bra foto och lägga upp. Kakorna (några av dom) ser i alla fall ut så här:

vita pepparkakor
Känner ni igen dom? Har ni bakat sådana någon gång?

Vita pepparkakor
1 dl socker
½ msk vaniljsocker
½ tsk hjorthornssalt
1 dl mjölk
4-5 dl vetemjöl
Arbeta samman alla ingredienserna till en fast och smidig deg.
Kavla ut degen tunt, inte mer än ½ cm tjockt, och ta ut kakor med pepparkaksformar.
Gör hål i kakorna, men inte för nära kanten, så de kan hängas upp efter gräddningen.
Lägg på ett bakplåtspapper på en kall bakplåt och grädda på nedersta falsen, ca 5 minuter på 175 grader.
Dekorera när de kallnat, trä genom sytråd eller fiskelina och häng upp.

Vi dekorerade med glitterglasyr och chokladglasyr från Dr.Oetker. Med chokladglasyr så blev det nästan tvärtompepparkakor!

Så, över till vår tomteparad som vi ju började på igår. Dagens tomte blir en som Håkan investerade i när han var i 10-års åldern (sa vi att han började tidigt...), så den har några år på nacken.


Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 28 november 2010

Indonesisk kyckling

God kväll alla läsare. En glad första advent på er!

I går kväll var vi ju borta på middag hos Anne och Ingemar och det var, som vanligt, en trevlig kväll med god mat och dryck. Tydligen skulle halva Ystad bort på kvällen så det var stört omöjligt att få en taxi, så det var att bylsa på sej varmaste vinterstassen och ge sig iväg till fots. Faktiskt riktigt skönt med en långtur eftersom vi hade varit inne hela dagen och pyntat. Glöggen, med tilltugg, som vi bjöds på när vi kom fram satt som en krocketklubba på smalbenet. Till middag blev det en supergod fiskgratäng med spätta, räkor och potatismos, vi får väl se om vi  kan lägga händerna på receptet. Så här fint var bordet dukat, juligt rött:


Efter att vi satt i oss efterrätten så satte vi igång med lite reseplanering inför våren. Alltid lika spännande och vad planeringen resulterade i får ni veta lite senare när allt är spikat.

Ikväll har vi käkat kyckling, en Indonesisk sådan med bl.a Sambal Oelek i. Gott med lite hetta i kylan: 


Indonesisk kyckling
4 strimlade kycklingfiléer
3 dl vispgrädde, lättvispad
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
Bryn kycklingköttet och lägg det därefter i en ugnsfast form. Tärna paprikan, skiva vitlöken tunt och lägg ner den tillsammans med paprikan i formen. Blanda de övriga ingredienserna och slå det i formen. Gratinera i ugnen på 225 grader i 20 min. Servera med ris.

I dag har vi lagt den sista handen vid julpyntningen, julgardinerna har åkt upp i köket och alla tomtar har hittat till rätt plats. Eftersom Håkan är galen i tomtar och har samlat sedan barnsben så vi har en hel del som får pryda vårt hem vid denna tiden. Vi tänkte det kunde vara roligt att visa er en ny från samlingen varje dag och först ut blir det ett gulligt par som byggt en ljuslykta. Det kan ju passa bra eftersom det är mycket snö fortfarande, och mer ska det tydligen bli...
Så nu kör vi igång Mårtenssons tomteparad:


Nu tänkte vi faktiskt ge oss ner en liten sväng på stan och titta lite på julskyltningen, har ni varit ute på stan och tittat eller väntar ni ett tag?

Ha en fortsatt skön första advent/
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 27 november 2010

Långpannebröd med havregryn

Tänk, det bara fortsätter att vräka ner snö över oss här nere! Det har infunnit sej en riktig julstämning tack vare det vita täcket som man ser när man tittar ut. Härligt tyst och dämpat blir allt ljud ute ifrån, de som vågar sig ut i bilar kryper fram på gatan utanför och människorna går i sakta mak. 

                           

Vi har spenderat dagen hitintills med att julpynta, granen, tomtarna och änglarna har fått lämna den iskalla vinden för att få lite värme här nere. Jodå, ni läste rätt, vi har redan julyntat! Vi brukar faktiskt ta fram allt julpynt till första advent, tycker att det är denna tiden fram till jul som är den mysigaste och vi vill kunna njuta riktigt av allt fint. Annars blir den tiden alldeles för kort känner vi, en massa saker som tas fram för att bara sprida glädje och stämning under en vecka eller två. Däremot tar vi sedan undan julen snabbt efter nyår, då är julen slut och tomtarna får flytta tillbaka upp på vinden. 

Vi har också börjat på ett litet projekt till månadens sötsak, där temat denna gången är färgglatt. Projektet ska vi göra klart i morgon och då får ni se vad det blev denna gången. Vi kan ju avslöja att Majoren har deltagit i projektet...

Men nu över till något helt annat, ett recept på ett gott långpannebröd ska vi bjuda er på idag. Detta brödet åt vi till vår heta soppa som vi kockade till i tisdags:


Långpannebröd med havre
6 dl vatten
4 dl havregryn
50 g smör
50 g jäst
1 dl vatten
1½ tsk salt
2 msk sirap
14 dl rågsikt
Slå havregrynen och smöret i en skål. Koka upp 6 dl vatten och slå i skålen.
Rör om så att det blandas och låt det sedan stå och svalna till det får en temperatur av ca 37 grader.
Smula jästen i en annan skål, värm 1 dl vatten fingervarmt och slå över jästen så det löses.
Slå i havreröran, sirap, salt och nästan allt mjölet.
Arbeta samman till en smidig deg som sen får jäsa under bakduk 40 minuter.
Ta upp degen och knåda samman på ett mjölat bord.
Platta ut degen på ett bakplåtspapper i en långpanna, skåra ut 24 bitar med en mjölad kniv.
Låt det jäsa under duk 40 minuter och pensla sedan med vatten och strö på havregryn.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 25 minuter.

I går blev det middag på "Stig in" där vi varit vid några tillfällen tidigare, får väl säga att det blivit vår favoritrestaurang i stan, god mat, ordentliga portioner och så trevlig personal/ägare. Vi valde kvällens planka båda två, en planka med två bitar oxfilé, hemgjord mos och hemlagad bea som var så god! En hel hög sallad och goda rotfrukter fick vi också och till maten delade vi en flaska vin. Anki satte i sej en efterrätt också, en smarrig cheescake med smak av lime och ett lager lakritsgelé över, gott.
Vi fortsätter på temat "äta borta" i kväll, vi ska nämligen snöra på oss snöskorna och ge oss iväg till Anne och Ingemar. Där bjuds vi säkert på en god middag som vanligt, de gör oss aldrig besvikna... Lite reseplanering ska det också bli för en tur tillsammans till våren. Kanske vi även hinner med en tur "På Spåret" vem vet?

Slutresultatet. Årets gran blev klädd i blått och silver. Tyvärr blev fotot lite väl mörkt, vi får försöka få till det bättre en annan dag.

Ha nu en fortsatt mysig lördag, det ska vi ha,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 26 november 2010

Ikväll...

... äter vi ute. Ja, inte utomhus då alltså, där vräker snön ner med flingor stora som dassalock som vi säger här nere i vår landsända. Vi ska bylsa på oss varma kläder och ge oss ner på stan för att hitta en restaurang med ett ledigt bord till oss. Lite spontant och galet sådär!

Granen utanför vårt kök, undrar om den ser ut så här julafton?

Anki har haft planeringsdag med jobbet hela dagen och Håkan, som slutade jobba tidigt, har avslutat köksstädningen med att rengöra ugnen. Eftersom den nu är så skinande ren så vill vi inte förstöra hans hårda slit med att genast smutsa ner den igen:) Som tur är tar det oss 5 minuter för att komma ner till vår gågata där de flesta restaurangerna finns, annars hade vi nog inte gett oss ut. Hur är det i era delar av landet, har ni märkt av det snökaos som komma skall?

Härlig utsikt! Vill påminna er om att vi inte är bilägare:)

Så där ja, då vet ni hur vår fredagskväll ser ut. Nu vill vi veta, hur ser er kväll ut? Och framför allt, vad blir det för mat?

Nu önskar vi er alla en underbart härlig helg och så klart:
Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 25 november 2010

Lasagne

I dag har Anki varit lite extra ledig från jobbet hela dagen och det har putsats och fejats kan ni tro. En storstädning i köket blev det, så nu är det gnistrande rent över allt (utom spisen eftersom det är Håkans bidrag till köksstädning). Det är den enda gången vi är glada över att vårt kök inte är större och har mer förvaringsutrymme...
Att städa och torka ur i kylen måste vara något av det tråkigaste man kan göra, finns det självrengörande kylskåp? Det finns ju ugnar som gör rent sig själv, mer eller mindre, så det borde ju finnas kylar som klarar av den uppgiften också. Om inte så överlåter vi gärna vår idé till någon uppfinnare som kan tänka sej att klura vidare på idén och göra något bra av den. Vi slipper i alla fall att frosta av frysen, för det gör den själv, och det är vi så glada för!

I går skrev vi ju att vi skulle på besök av Lars-Agne till middag och det var precis vad vi fick. Det är nämligen vad vi kallar lasagne i vårt kök! Eftersom Anki var ledig under dagen så passade hon på att kocka till en stor form, perfekt att frysa in resterna till en dag då det är knapert med tid till matlagning.


Lasagne a'la Mårtenssons
I omgång av "Kanske världens godaste köttfärssås"
Pastaplattor
Ostsås
75 g smör
3/4 dl vetemjöl
5-7 dl mjölk
riven ost (vi tog Västerbotten, så klart)
salt och peppar
Smält smöret och vispa ner mjöl så det blir till en degliknande massa.
Vispa därefter i mjölk, lite i taget, rör konstant under tiden det får koka upp.
Späd med mer mjölk till det blir den konsistensen du vill ha på din sås.
Smaka av med salt och peppar och rör till sist ner den rivna osten.
Smörj en ugnsfast form och slå först i ostsås så det täcker botten.
Lägg på ett lager plattor, därefter ca, 1/3 köttfärssås och ett lager plattor till.
Slå på ostsås på plattorna, ytterligare 1/3 köttfärsen, plattor och ostsås.
Den sista köttfärssåsen slås på och på den slås den sista ostsåsen.
Vill man kan man riva över ost innan man ställer in formen mitt i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter, prova med en sticka och känn så plattorna är genomkokta.

Lasagne

Nu ska vi provsmaka pepparkakor som vi fått av Håkans mormor Agnes. De brukar falla oss i smaken och lär säkert göra det även denna gången.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 24 november 2010

Soppa med stark korv och saffran

Så har då snön anlänt även här nere i vår del av detta avlånga land, lite blandade känslor har vi faktiskt. Visst är det härligt att titta ut och se det vita (ja så länge den ligger kvar och inte smutsas ner av avgaser och annat) täcket som lyser upp dessa gråa dagar. Men å andra sidan är det inte så roligt när man är cykelburna människor som vi, eftersom det här nere oftast blir slask som sen fryser och är livsfarligt att cykla i...

Fast väder som detta inbjuder ju till helt annan mat än den man käkar när solen står högt på himlen och det är 30 grader ute, det kan ju också räknas till det positiva med snö. Precis sådan mat blev det går i våra tallrikar, en het soppa med säsongens kanske mest använda smakmedel, nämligen saffran. Till den serverades nybakat långpannebröd, men det receptet får ni allt vänta lite med, vi börjar med soppan;

soppa med het korv och saffran

Het soppa med saffran   2-3 portioner
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
3 selleristjälkar
1 morot
250 g stark korv (vi hade Brännare från Ingelsta Kalkon)
½ tsk paprikapulver
1 påse saffran
1 burk krossade tomater
13 dl vatten
4 msk kyckling- eller grönsaksfond
1 burk kikärtor
70 g färsk babyspenat
salt och peppar
Hacka lök och vitlök, strimla selleri, skala och slanta morot och skär korven i 1 cm bitar.
Fräs grönsaker och lök i olja utan att de tar färg.
Lägg i korven och låt den fräsa med en stund.
Tillsätt paprikapulver och saffran och låt det fräsa en stund till.
Slå i tomatkross, vatten och fond och låt soppan koka minst 20 minuter under lock.
Skölj kikärtorna och spenaten och slå ner i soppan, låt det koka 10 minuter och smaka av med kryddor.


Nu är det snart tid att käka dagens middag och idag får vi besök av Lars-Agne, känner ni honom? Om inte så kommer ni att få stifta bekantskap med honom i morgon. Sen är det dags för Anki att ge sig iväg till jobbet för att ha en pysselkväll tillsammans med barn och föräldrar. Håkan passar på att vinterpimpa sin cykel, något som verkligen behövs när man cyklar i ur och skur som han gör.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 22 november 2010

Stekt senapsmarinerad sill med gräddkokt purjolök

Vi fick en inbjudan att delta i Abbas sillkamp och så klart vill vi vara med och bjuda på lite goa recept. Vi har laddat upp recept på "Klargravad citronsill" och en "Enkel matjessill i god sås", så in och rösta med er nu. Det finns en hel del recept i kampen som vi kommer att prova på, kanske någon kommer på årets julbord.

Även dagens recept som vi bjuder er på innehåller sillarumpor, men inga inlagda utan varma sådana. Visserligen var de inlagda innan stekningen, men då i en marinad. Låter det intressant? Då kör vi!

Så här såg det ut vid tillagningen: 


Och så här blev resultatet:


Stekt marinerad sill med gräddkokt purjolök   2 port
3 hg sillfilé
rågmjöl
Marinad
1 dl grädde
2 äggulor
2 msk fransk senap
2 msk gräddfil
1 msk vitvinsvinäger
½ tsk salt och lite vitpeppar
Skölj sillen och klipp bort ryggfenan.
Vispa grädden lätt och blanda samman med de övriga ingredienserna.
Lägg i sillen och låt den ligga minst 2 timmar.
Ta upp filéerna utan att det rinner av för mycket marinad, panera i rågmjöl och stek i smör.
Sillen kan man ställa i ugnen på svag värme (75 grader) efterhand som filéerna steks färdigt.

Gräddkokt purjolök
½ purjolök
½ dl hackad persilja
1 dl grädde
1 dl grönsaksbuljong
½ citron, juicen
salt och peppar
Strimla purjolöken och koka ihop med de övriga ingredienserna, ca 5 minuter, till purjolöken är mjuk. Smaka av med salt och peppar.
Det är enklast att först göra den gräddkokta purjon innan man steker sillen.
Värm sedan upp purjon precis innan serveringen.
Servera med kokt potatis.

Vi passade på att steka lite extra firrar, omarinerad sill, som vi la in i ättika. Där ska den ligga nån dag och gona till sej för att sedan ätas med lite kokt ägg och en grov macka, mums!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 21 november 2010

Laxrullar med avokadofyllning

Vi har nyss kommit hem efter att ha varit på bio med Freddy, Ankis syrrason. Vi såg Harry Potter, näst sista filmen och nu ser vi fram mot den sista med spänning, snacka om cliffhanger. Vi har sett alla filmerna tillsammans sedan de började visas på bio, man kan väl säga att det blivit vår tradition och den har vi hållit fast vid i snart tio år. Tråkigt när den tar slut men vi får väl hoppas att det kommer någon ny "följetongsfilm" som vi kan se istället.
På bion blev det en stor låda popcorn med smör, de godaste popcornen man kan få nästan, tycker vi. Vi kom fram till att man skulle haft en sådan popcornmaskin hemma fast Håkan tyckte den hade tagit för stor plats, tråkmåns... Äter ni popcorn när ni går på bio eller smaskar ni på något annat?

Dagens middag blev en nödlösning, färdiggrillad kyckling som vi käkade med mycket sallad, caesardressing och vitlöksbröd. Perfekt när man inte har planerat något och det ska gå undan. Recept på dressingen hittar ni här.


Vi lovade er receptet på laxrullarna som vi tuggade i oss till champagnen under tiden vi lagade mat i fredags. Och vad vore vi för dåliga människor om vi inte höll vad vi lovat? Så varsågoda:

Laxrullar   4 personer till drinktilltugg
200 g kallrökt lax i tunna skivor
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 avokado
1 msk pressad citronsaft
1 dl crème fraiche
½ tsk salt
dill till garnering
Lägg laxskivorna omlott på en bit plastfolie.
Skala och pressa ner vitlöken i olivoljan.
Dela och gröp ur avokadon, mosa köttet med citronsaft.
Rör ner vitlöksolja, crème fraiche och smaka av med salt.
Bred avokadokrämen på laxskivorna och rulla ihop till en rulle med hjälp av folien.
Lägg den i frysen ca 1 timme så att den precis stelnar.
Skär i 1 cm tjocka skivor och garnera med dill.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 20 november 2010

Marulk med ratatouille

Då skriver vi lördag igen, Håkan sliter och släpar på jobbet så Anki får styra upp köket själv i dag. Det är sista helgen innan första advent, är det klokt? Tiden går så himla fort och innan vi vet ordet av det så sitter vi och öppnar julklappar, proppar oss fulla av sill, skinka, köttbullar och annat från julbordet. Kanske någon av er redan varit på julbord, eller hör ni till dom som inte brukar "gå på julbord". Vi sällar oss till den senare gruppen och tycker att det räcker med det vi äter i julhelgen.

I går firade vi något annat än jul här i Mårtenssons kök, vi firade nämligen 15-årsjubileum (för er som inte redan läst det) och det gjorde vi med en god fiskrätt och en makalöst god champagne. Vi är båda tossiga i skumpa och hade vi haft råd hade vi hällt det i våra strupar varje vecka! Fredagens champagne blev denna:

Ruinart Brut, nr 7637 för 349 kronor på systembolaget. Mycket bubblor för pengarna.

Under tiden som vi fixade varmrätten så smaskade vi på goda laxrullar (dom får ni receptet på en annan dag) och ostron. Varmrätten var enkel att laga till och passade riktigt bra till bubblorna. Vi hade bestämt oss för att prova Marulk och till den blev det en ratatouillegryta och auberginer. Marulken smakade verkligen gott, köttet var fast med en mjuk smak. Ingen direkt "fisksmak", så även om den som inte är någon fantast av fisk hade nog kunnat överleva smaken. Rattatouillegrytan var smarrig och den kommer vi absolut att göra fler gånger, passar säkert lika bra till kyckling och kött, eller som en rent vegetarisk rätt.


Marulk med ratatouillegryta
2 skivor marulk, eller annan god fisk
2 vitlöksklyftor
rapsolja 
2 msk olivolja
bladpersilja
1 aubergine
salt 
Skala, skiva ch rosta vitlöksklyftorna i rapsolja.
Blanda med bladpersiljan, salta och peppra.
Klyfta auberginen i 8 klyftor, snitta köttet lätt och lägg dom i en ugnsform.
Ringla över olivolja och hälften av vitlöks och persiljeröran.
Rosta i ugnen på 200 grader 30 minuter. 
Pensla marulken med resten av vitlöks och persiljeröran.
Baka fisken, precis innan den ska serveras, i ugnen på 200 grader till innertemperaturen är mellan 47-58 grader. 

Ratatouillegryta
2 bananschalottenlökar
1 röd paprika
½ grön zucchini
½ fänkål
2 tomater
timjan
1 dl vitt vin
3 dl grönsaksbuljong
1 dl crème fraiche
citronsaft
socker
Dela lök, paprika,zucchini och fänkål i mindre bitar och fräs i olivolja.
Tärna tomaterna och tillsätt dom med vin, timjan och buljong.
Låt det koka ca 20 minuter, fänkålen ska vara mjuk.
Slå i crème fraiche och låt det koka upp.
Smaka av grytan med kryddor och ev. citronsaft och socker.
Servera med fisken och auberginen.

Till sist vill vi verkligen tacka er alla för era gratulationer, TACK!!! Vi uppskattar så era kommentarer och er feedback på det vi skriver, det ska ni veta. Så Skål på er allihop och hoppas ni har en härlig helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 18 november 2010

Kycklingspett med salsa

I dag jubilerar vi, för 15 år sedan var det lördag och vi slog följe hem från stans inneställe som då hette Starshine. Där har nog hälften av stans par träffats, i alla fall dom i vår ålder. Sen den dagen har vi haft följe med varandra och nu har vi alltså 15-årsdag idag. Vi har käkat gott, (fast det gör vi ju i princip varje dag) druckit vars en god öl och nu är det snart dags för en Quizzkväll, den näst sista för detta året. I morgon firar vi "på riktigt", då dricker vi skumpa och njuter av en ny fiskrätt, lite ostron (Håkan) och laxrullar.

Kvällens festmiddag har ni här:

kycklingspett med salsa

Kycklingspett med tomat- och rödlökssalsa
1 kycklingfilé/person, delad på längden
sambal oelek i valfri mängd
1 citron
rosmarin
baconskivor
Pensla kycklingfiléerna med sambal och salta.
Skär tunna skivor av citronen, lägg på köttet och strö på lite rosmarin.
Rulla samman filén, vira en baconskiva runt och trä upp på ett grillspett av trä.
Stek i stekpanna så det får färg och låt det sedan gå färdigt mitt i ugnen på 200 grader tills köttet är genomstekt.

Rödlöksalsa
3-4 tomater
1 rödlök
2-3 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
2 tsk socker
salt och peppar
Skär tomaterna i stora bitar och lägg i en gryta.
Finhacka löken och lägg ner i grytan.
Tillsätt övriga ingredienser och låt det småputtra minst 5 minuter till det mesta av vätskan kokt in. Smaka av med kryddorna och ev. mer vinäger.
Vi serverade sallad och potatis som vi stekt tillsammans med bacon till vår kyckling.

Så där, nu var det tid för oss att gå iväg och testa hur mycket "onödigt vetande" vi besitter ikväll. Håll tummarna, det brukar bli bra då!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 17 november 2010

Grova bullar med kross och kruskakli

Så har vi invigt Majoren i bakningens konster och premiärknådningen blev en bulldeg. Vilken fröjd med vår nya familjemedlem, även om degen såg oerhört liten ut där den snurrade runt i den stora skålen... Bullarna blev oerhört saftiga och smakade gott även till frukost i morse.


Grova bullar  15-20 stycken
5 dl vatten
1 dl vetekross
1 dl rågkross
50 g jäst
1 tsk salt
½ dl neutral olja
1 dl kruskakli
9 dl vetemjöl
Blanda hälften av vattnet med råg- och vetekross och låt det småputtra 5 minuter.
Häll i resten av vattnet och låt det svalna till 37 grader.
Smula jästen i en skål och häll i krossröran, blanda ner salt, olja och kruskakli.
Arbeta i mjölet till degen blir fast och låt den jäsa övertäckt i 20 minuter.
Ta upp degen och knåda, tillsätt mer mjöl om det behövs.
Dela i önskat antal bitar och forma bullar som du lägger på en bakplåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30-40 minuter.
Grädda mitt i ugnen, 15 minuter på 225 grader.

Känns som att det kommer att bakas en hel del bröd och bullar i vårt kök nu, kanske nyhetens behag? Hur som helst så har vi en hel del recept som vi ska beta av i vår "prova på hög", flera har vi hittat hos andra trevliga matbloggar. Har ni kanske något favoritrecept som ni vill dela med er av?

I morgon har vi lite firande, det är nämligen 15 (!)- årsjubileum för Anki & Håkan!!! Herrejisses, vad tiden går... Men eftersom det är Quizzkväll och det börjar närma sej final, så kommer vi att spendera kvällen med att gnugga geniknölarna, man måste ju ställa upp för laget:) Så champagnen korkar vi inte upp förrän på fredag, då till den riktig firarmiddag.

Nu ska vi smaska i oss lite äpplekaka och kolla på bönderna på tv4, vad gör ni själv en kväll som denna?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 16 november 2010

Coca colaglaserad chokladkaka med marshmallows

... kan det vara nåt? Vi håller med om att det låter lite konstigt att hälla coca-cola i en kaksmet men det blev faktiskt riktigt gott. Smaken påminde mest om kola (inte coca cola alltså) med chokladsmak och marshmallowsen gav en seg känsla. Vi bjöd på denna skapelse när vi hade gäster för någon helg sedan, vi körde med lite Halloweentema då och dekorerade den därför med spöken. Hos Kaksmulan och Remsan hittade vi en kul och enkel idé på hur man gör marängspöken som vi fastnade för. Vi förenklade det ännu mer och köpte färdiga maränger (man får fuska ibland) som vi målade ögon på med choklad och på vissa droppade vi lite röd karamellfärg. På tårtan skrev vi lite spökljud med vit choklad:

halloweenkaka

Kaka med Coca-Cola
3 dl socker
4 dl mjöl
2 krm salt
3 dl minimarshmallows
100 g smör
1 dl rapsolja
½ dl kakao
2 dl coca-cola
1 tsk bakpulver
1 dl filmjölk
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
Sikta mjölet i en skål och tillsätt socker, salt, minimarshmallows och vaniljsocker. 
Blanda smör, olja, kakao och coca-cola i en gryta. 
Låt det koka upp, slå det över de torra ingredienserna och blanda väl. 
Rör samman bakpulvret med filmjölken och blanda ner i smeten tillsammans med äggen. 
Slå smeten i en smord långpanna max 25*30 cm, eller i en smord springform cm. 
Grädda kakan i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter, känn så den är torr inuti med en provsticka. 

Glasyr
50 g smör
2 msk kakao
½ dl coca-cola
2½- 3 dl florsocker
½ tsk vaniljsocker
Blanda smör, coca-cola och kakao i en gryta, koka upp och ta det sedan från plattan. 
Sikta ner florsocker och rör om så att allt blandas väl. 
Blanda sedan ner vaniljsocker och glasera kakan under tiden som den fortfarande är varm. 
Låt kakan sedan svalna innan serveringen.


Vi serverade kakan med vaniljglass och den blev en succé, både för barn och vuxna. Dagen efter bjöd vi av den på Håkans föräldrar som också blev väldigt förtjusta i den.

I dag är det invigningsdags i Mårtenssons kök, det ska nämligen bakas bullar så nu ska Majoren användas minsann. Spännande värre och om allt går väl så ligger det ett recept på bullarna här i morgon, håll tummarna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 15 november 2010

Kycklingfilé fylld med salami och gorgonzola

I lördags hade vi ju besök av Ankis syrra, Carina, med sambon Affe. Håkan och Affe har kockat till sina damer några gånger tidigare och det blir alltid lika gott och trevlig, så även denna gången. På lördagens meny stod en Italiensk kycklingfilé som följdes av en äppelkaka, båda rätterna gjorde succé. 

Det rådde febril verksamhet i köket.

Italiensk filé   4 pers.
1 lagom stor kycklingfilé/person
2 skivor salami/kycklingfilé
150 g gorgonzolaost 
5 dl mellangrädde
2 dl crème fraiche
3 msk balsamvinäger
3 msk kycklingfond
3 vitlöksklyftor
Dela filéerna på längden och stek halvorna till de är genomstekta.
Ta ur pannan och lägg hälften av halvorna i en ugnsfast form.
Skär osten i skivor och lägg den på köttet tillsammans med salamin.
Lägg därefter på de andra kycklinghalvorna. 
Rör samman grädde, fond, vinäger, crème fraiche och pressad vitlök och häll över köttet i formen.
Stek i ugn på 225 grader i 10-15 min. 
Servera med pressad potatis och sallad.


Denna middagsbjudningen var det Affe som stod för vininköpet, två röda viner "direktimporterade" från senaste turen till Tyskland... Vi började med det chilenska vinet och avslutade med det spanska, med resultatet 1-0 till Chile.


Dessa två viner drack vi. Den vänstra från Chile var helt klart godast, ett fylligt vin med lång eftersmak. Det spanska vinet föll platt i jämförelse och smakade ganska vattnigt. Gillar ni rött vin med stor smak och ramlar över det chilenska så tveka inte!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 14 november 2010

lördag 13 november 2010

Drink med äpplen och basilika

I kväll intas vårt kök av en styck "gästkock" som ska kocka tillsammans med Håkan. Det är nämligen åter dags för Håkan och Ankis svåger Affe att bjuda sina respektive på middag igen och denna gången blir det alltså här hemma hos oss. En kycklingrätt kommer det att bli, men mer än så vet ingen mer än kockarna i nuläget och tills det är serverat förblir det en välborgad hemlighet. Efterrätten kommer att innehålla äpplen och så även fördrinken.
Igår provade vi nämligen en av de absolut godaste drinkar vi någonsin hällt i våra strupar och vad vore vi för människor egentligen om vi inte delade med oss av denna upplevelse. Drinken hittade vi hos Remsan, en kanonkälla när man vill prova nya goda drinkar. Basil'n Apple heter denna höstdrink och den görs såhär:

Äppeldrink   2 glas
20 basilikablad
1 syrligt äpple, rivet
4 cl citronjuice
16 cl färskpressad äppeljuice (vi tog Kiviks Längtan)
10 cl vit rom (det gick även bra med Havana Club 3-årig)
is
Slå is i två glas och häll på rom.
Muddla det rivna äpplet med basilikablad och citronjuice.
Ju längre du muddlar desto med basilikasmak och grön färg får du.
Blanda med äppeljuicen en shaker och skaka.
Sila sedan ner i glasen och njut.

Bild har vi ingen, ni får helt enkelt kika in hos Remsan och kolla hennes bild.
Däremot får ni en bild av kvällens dukning som tyvärr inte riktigt blev som vi tänkt oss, det skulle stått flera små glas med röda rosor i på bordet. Men vad gör man när de är slut i affären?

Minimalistiskt så det förslår!

Gårdagens middag kan vi också lägga en bild på. Det blev grillad hel fläskfilé, klyftpotatis (som ni för övrigt hittar en jättebra beskrivning på hur man gör här, hos Lena), barnförbjuden vitlökssås och en supergod avocadosallad. Receptet på salladen hittade vi hos Birgitta och ni hittar den här.


Barnförbjuden vitlökssås
2 dl turkisk yoghurt
2 msk majonäs
1 msk fransk senap
1 skvätt vitt vin (smaka hur mycket ni vill ha i)
2 vitlöksklyftor
Blanda allt i en skål, smaka av så ni får såsen som ni vill ha den.

Så till vinet, Dão Casal Mor Reserva, nr 12520, för ynka 55 kronor på systembolaget. Ett Portugisiskt vin som passade riktigt bra till grillat, säkert hade det även passat till en gryta.


Nej, vänner, nu får det räcka för idag. Gästkocken med sambo anländer strax och vi bör väl vara duschade, väldoftande och helst också klädda när de kommer hit. Annars kanske det blir lite konstigt...
Vad gör ni ikväll?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 12 november 2010

Räkcocktail med avokado

Dagar som denna vill man helst inte lämna sängvärmen alls och det märktes här i morse minsann. Vi låg kvar och drog oss i evigheter, slötittade på tvn och bara njöt av att höra regnet och vinden utanför. Ett underbart konstaterande vi gjorde var att Håkan inte behövde sadla stålhingsten för att cykla till jobbet och att Anki slapp stå ute på jobbet i stormen. Dagar som dessa är till för att vara lediga, så är det bara!

En långsittarfrukost blev det och därefter tittade dammsugaren fram och bad om att få bli använd... Efter städningen tog vi en tur ner på stan för lite inköp, dels present till Ankis far och dels lite flaskor från systembolaget.

Tre, för oss, nya viner. Det mittersta provar vi ikväll.

Väl hemma igen så började vi på kvällens middag, som idag inleddes med en räkcocktail till förrätt. Det blev en stor portion, enligt receptet skulle denna laddning räcka till 6 personer...

Räkcocktail

Räkcocktail   2-4 portioner beroende på hur stora portionerna är:)
1 kg oskalade räkor
hackad färsk dill efter eget tycke och smak
1 avokado
½ rödlök
1 tsk rivet citronskal
1 msk pressad citron
2 msk rapsolja med citronsmak eller olivolja
vitpeppar
isbergssallad
Skala räkorna och lägg dom i en skål (spara några till dekorationen).
Finhacka dill och rödlök, lägg ner i skålen.
Skala, gröp ur och skär avokadon i grova bitar, lägg ner i skålen.
Blanda samman ingredienserna försiktigt och tillsätt olja, citronsaft och skal.
Smaka av med vitpeppar.
Strimla salladen och lägg i boten på t.ex ett martiniglas.
Fördela räksalladen ovanpå och garnera med citron, dillvippa och räkor.

räkcocktail med avokado

Resten av menyn och vad vi tyckte om vinet får ni vänta till i morgon med att veta.

Nu ska vi spendera kvällen med att gulla med vår nya familjemedlem som flyttade in till oss idag. Vi har inte döpt vidundret än men det lutar åt Majoren...


Är han/hon inte fin? Bruksanvisningen får bli kvällens sänglektyr, bäst så annars kanske vi inte kan hantera Majoren! Han/hon hade till och med en dvdskiva med sej om man inte orkar läsa...

Hoppas ni får en skön helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

torsdag 11 november 2010

Utmanade

I kväll har vi käkat (eller rättare sagt tvingat i oss) en sjömansbiff som vi tillagade i vår älskade lergryta. Det blev ingen höjdare, minst sagt, så det kommer vi inte att göra fler gånger. Det blev smaklöst och köttet blev så torrt att det mest liknade sågspån. Så det blev mycket smakrika tillbehör som slank ner i magarna istället, asiagurka, ättiksgurka och rödbetor (som förövrigt tog slut...), undrar hur verkmästaren i magen har det nu?

Låt er inte luras, det ser så himla gott ut, eller hur?...

Så nu tar vi och går in på något helt annat, något mycket trevligare.
Vi har blivit utmanade av den perfekta prinsessan Pernilla (åh vad vi gillar namnet på hennes blogg!) som även hon tillhör släktet matbloggare. En tjej som säkert tom kan få en mumie att dra på smilbanden :) Har ni inte tittat in hos henne så gör det, direkt efter ert besök här i vårt kök, det är en order!

Så till utmaningen som består av lite olika frågor, vi har bidragit med 2 svar per fråga, ni kan ju roa er med att försöka lista ut vem av oss som svarat vad:

4 mat-tvprogram vi gärna ser:
Per Morberg
Two fat ladies
Top Chef
Floyd (på den tiden det begav sej)

4 saker vi ätit idag:
salami
banan
glada kon ost
Arlas yoghurt med persika

4 smaker vi längtar efter:
salmiak
chili
vingummi
citron

4 saker på önskelistan (undrar om det märks att vi vill flytta?) :
cigarrum
uteplats som erbjuder odlingsplats
större kök
en resa till Bali

4 smaker som vi avskyr:
curry (eg. det mesta inom Indisk smaksättning)
saliva
sushi
öl som smakar alldeles för beskt (t.ex gammal spacklad höna)

Så skickar vi utmaningen vidare till 4 andra bloggare och då blir det;
Sofie på Mumsfillibaba
Linda på Cupcakesfluffan
Jenny på Matbloggen
Frostrosor

Håkan avrundade middagen i sin rökfåtölj med en pipa och ett glas Ardbeg. Pipan hade han stoppat med Mac Baren, scottish blend, en tobak han väljer mer för Ankis skull än för sin egen. Den doftar nämligen inte så starkt som vissa tobakssorter, som t.ex Kong Frederik IX's English mixture, gör. Den tillhör annars hans favoriter och anledningen till att den luktar så mycket starkare är att den innehåller Latakia tobak, som ger en fylligare smak. Latakian är en orientalisk tobak som ger en fylligare smak och har en låg nikotinhalt. De starkaste blandningarna innehåller 50% Latakia, och då luktar det starkt, det vill vi lova!

Ni undrar kanske vart Anki befann sej under rökstunden? Framför datorn så klart!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 10 november 2010

Krämig frisksoppa med saffran

I kväll blev det en fisksoppa till middag, vi hade egentligen tänkt göra en annan från början men eftersom vi saknade några av ingredienserna, istället fick det bli denna:

Fisksoppa

Krämig fisksoppa med saffran
400 g torskfilé
1 påse saffran
1 liter fiskbuljong
2 tomater (gärna skållade och skalade)
2 dl crème fraiche
1 bit purjolök
ca 125 g fänkål
2 msk olivolja
1 lagerblad
2 msk torkade örter (ta de du gillar)
1 burk musslor (helt valfritt)
Dela den tinade fisken i bitar.
Hacka tomaterna, strimla purjolöken och fänkålen.
Fräs grönsakerna i olja, häll på buljongen och tillsätt lagerblad och saffran.
Låt det sjuda i 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
Tillsätt crème fraiche, blanda om och ta fisken och sjud ytterligare 5 minuter.
Lägg till sist i musslor och örter och låt soppan bli varm. 
Servera med aioli.


Till soppan drack vi vita bubblor (vi har ju faktiskt semester) närmare bestämt Jacob's Creek, nr 7359 som kostar 89 kronor på systembolaget. Ett friskt vin, enligt oss, med många bubblor för det priset, passade riktigt bra till soppan.
Denna soppan har vi lagat till flera gånger, men nästa gång det blir fisksoppa i detta köket så ska vi absolut prova Mias recept!

Så över till priset. Vi har fått en award från Linda som har bloggen Cupcakesfluffan där hon bloggar om alla goda kakor hon bakar och lite av hennes goda mat. Vi tackar så himla mycket, blir härligt glada över din uppskattning!

Reglerna för utmärkelsen är ;
1. Tacka den person du fick den av.
2. Kopiera utmärkelsen till din blogg.
3. Dela tre saker som du gillar med dina läsare.
4. Skicka utmärkelsen till fem bloggar som du tycker förtjänar denna utmärkelse.

Ok, då ska vi se vilka tre saker vi gillar...., hmmm:
1. Att laga och äta god mat, naturligtvis:)
2. Varandra såklart, <3
3. Att resa, långt eller kort, spelar ingen roll.

Nu till de 5 som vi skickar vidare awarden till (inte lätt eftersom det finns så många bra bloggar som vi gillar massor)
1. Charlotte som bloggar på Matrepubliken
2. Mia som håller till på Mor-Mia's
3. Gun som bakar och kockar på Kaksmulan
4. Erika i Erka Perkas kök
5. Lena som skriver både om det ena och det andra på Alma Mater.

Och till alla er som vi också ofta kikar in hos, vi gillar er också skarpt!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

Stockholmshelgen i bilder.

Denna veckan njuter vi av semester, riktigt skönt att få ladda batterierna på hösten, det behövs. Vi har varit en runda i Stockholm, en liten minisemester, där vi tittat på både det ena och det andra, ätit god mat och druckit gott, shoppat och kändisspanat. 

Vi tog x2000 upp i lördagsmorse, reste 1:a klass minsann, och redan när vi bokade resan beställde vi en räkmacka som deras gästkock, Leif Mannerström, hade komponerat. En mer välfylld räkmacka får man nog leta efter, härliga stora räkor i massor. Det ni ser på bilden ger kanske en liten fingervisning eftersom det bara är bröd fram till där räkhögen börjar, allt under räkorna är räkor... Behöver vi säga att vi blev otroligt positivt överraskade? Till detta drack Anki vitt vin och Håkan tog en öl.


Väl framme gav vi oss ut på stan och till vår förvåning var det faktiskt öppet i alla affärer, märks det att vi bor i en liten stad?... Lite shopping hann vi med och sen blev det en öl på en pub eftersom vi behövde vila benen. På kvällen käkade vi middag på en undangömd restaurang, i närheten av hotellet, i Gamla Stan. Magnus Ladulås hette detta mysiga stället, perfekt för en romantisk middag på tu man hand. Anki valde lammrostbiff med bacon och rosmarinsky, en bamse portion med mycket smaker! Håkan valde att smaka på deras hämgmörade biff med baconsallad och chilibea, även detta smakrikt och mycket på tallriken. Vi delade en flaska rött vin och hade en härlig kväll. 

Lammet.

Söndagen bjöd på ett underbart väder så efter en stadig hotellfrukost blev det promenadskorna på. Vi tog en tur ut på Skeppsholmen för att sen bege oss in till Riksdagshuset för en guidad tur, väldigt intressant, framför allt eftersom guiden var enormt bra och lätt att lyssna på. Tack Håkan! (han hette faktiskt så.)


 Efter riksdagshuset blev det museibesök och lite mera shopping, som följdes av mat. Vi har blivit rekommenderade att besöka TGIF varje gång vi varit i Stockholm men aldrig riktigt fått tummarna loss av någon märklig anledning. Denna gången lyckades vi dock och det måste vi säga att godare hamburgare har vi aldrig smakat! Varför har vi inte ätit där förr?


Så på måndagen gick vi och tittade på en utställning med den Kinesiska terrakottaarmén som finns på Ostindiska museet fram tom den 16:e januari. Har ni möjlighet så tycker vi verkligen ni ska ta er dit och titta, det var en mäktig upplevelse. 


Efter all denna kultur så hängav vi oss åt affärerna resten av dagen. Östermalms saluhall blev vårt första stopp. Där shoppades det lite teer och ost.

Håkan förfärades över att de förvarar potatisen rakt ute i det starka ljuset, och kollade man ner i lådorna så var faktiskt en stor del av potatisarna gröna... Men vilket utbud!

 Och det bara fortsatte....

 Köttdiskarna lämnade inget att önska. 

I Hötorgshallen köpte vi smarriga tryfflar som vi njöt av till rött vin som vi köpte på oss inne på systemet på NK. 

Ett av våra favoritviner, mycket smak för en billig peng, Cigarra från Portugal, nr 2565, för endast 67 kronor. Passade väldigt bra till tryfflarna. 

Till sist vill vi visa er en ljuslykta vi köpte som ska pryda väggen i vårt "röda" vardagsrum. När vi hittade denna kunde vi inte motstå att köpa den, även om vi har en hel del lyktor redan. Inskriptionen är nämligen den samma som finns på våra vigselringar så därför kändes det verkligen som att den bara stod och väntade på att få flytta hem till oss.


Nu, kära läsare (om ni orkat ta er genom hela inlägget:)) så ska vi inte plåga er med våra semesterbilder längre. Vi ska planera in middagarna för resten av veckan och dessutom ska vi ta oss an lite roliga saker som vi fått under dagarna vi varit borta, men det får ni veta mer om senare.

Smaklig spis! / Anki och Håkan