söndag 31 oktober 2010

Urgod kycklinggratäng

Så var det tid för vintertid på våra klockor, härligt att ha en hel timme till godo när man vaknade i morse, speciellt eftersom vi kom lite senare i säng i gårkväll än brukligt. Vi hade ju middagsgäster här, familjen Persson var på besök och vi hade lite Halloweentema både på dukningen och på efterrätten.



Något konstigt smög sej in på det ena, lite suddiga, fotot...

Middagen vi bjöd på var en gratäng med ris och kyckling, en helt ny rätt för vår del så det var ett litet vågspel. Men den visade sej vara hur god som helst och gick hem både hos oss och våra gäster. Som tur var gjorde vi en stor laddning och kan käka den även idag, skönt att ha maten färdig när man är lite trött och seg i skallen...

Kycklinggratäng med ris  4 port
4 portioner kokt ris av valfri sort, vi tog fullkornsris
500 g kycklingfilé
1 röd paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g färska champinjoner
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
½ dl mango chutney
1 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 tsk paprikapulver
2 skivade tomater
1 dl riven ost
Dela kycklingfilén i 4 delar, bryn hastigt runt om och lägg över i en större gryta. Hacka lök och vitlök, strimla paprika och dela svampen i kvartar. Fräs grönsakerna och lägg ner dom i grytan tillsammans med kycklingen. Slå i crème fraiche, grädde, mango chutney, tomatpuré och paprikapulver. Smaka av med sambal så du får den styrkan du vill ha och låt det sedan småputtra 5-10 minuter.
Häll ner riset i botten på en ugnssäker form, slå över kycklingsåsen, strö på osten och lägg på tomatskivorna. Gratinera 15 minuter på 225 grader. Servera med en grönsallad och mango chutney.

Idag har Håkans föräldrar varit hos oss och fikat, de fick smaska på efterrätten som blev över i går. Men vad det var och receptet får ni vänta med att få veta till en annan dag. Nu ska vi surfa runt hos våra "kollegor" och se vad de har hittat på i helgen, om de ätit någon god mat (vaddå om, klart de har...) och druckit något gott.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 30 oktober 2010

Lammstek med örter och krossade tomater

Tack så mycket för alla gratulationer från er! Tänk vilken lyx att få så mycket uppmärksamhet...:) Det blev en härlig kväll, vinet smakade mer och lammsteken var nog den godaste tillagningen vi någonsin gjort! Förmodligen berodde det på en makalöst god sås!

Bilden som vi tog på mattallriken gör inte alls den underbara såsen rättvisa men vi lägger in fotot ändå:

Illstorpsstek

Illstorpsstek
1 lammstek
2-3 msk flytande honung
1 burk krossade tomater
1 dl olivolja
½ dl sherry
2 vitlöksklyftor
3 kvistar färsk rosmarin
3 msk smör
svartpeppar och salt
2-3 dl grädde
Lägg steken på kraftigt ugnsfolie på en braspanna.
Hacka vitlöken och strö den över steken och ringla därefter på honungen.
Häll på de krossade tomaterna, olivoljan och sherry.
Lägg på rosmarinkvistarna och klicka på smöret.
Stick in en kötttermometer och slut folien runt steken.
Stek köttet på 200 grader till den uppnår önskad temperatur; 60-70 grader ger en rosa stek, 75-80 ger ett genomstekt kött.
Öppna upp folien mor slutet så steken får lite färg.
Häll ner stekskyn i en gryta och ta bort det översta lagret av fett som bildats.
Det gör man enklast om man tar hushållspapper, viker samman det några gånger och lägger på såsen, då sugs fettet upp i pappret.
Tillsätt 1-2 dl vispgrädde (smaka av hur mycket du vill ha i) och låt såsen koka upp.
Servera med rostade rotfrukter och en citronklyfta.
Något som blev väldigt gott att klicka på var Balsamcrème.

Nu ska vi stressa vidare i refrängen, det kommer nämligen middagsgäster till oss i kväll, ja alldeles strax faktiskt. Allt är klart förutom vi då, så det blir att hoppa in i duschen och sedan hoppa vidare ner i kläderna.

Hur gör ni i kväll, firar ni kanske lite Halloween? Hur som helst så hoppas vi att ni får en bra lördagskväll!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 29 oktober 2010

I dag är det ingen vanlig dag

för i dag är det Håkans födelsedag! 

Och just nu firar han den så här:
Naturligtvis blir det en god middag också, köket bjuder på lammstek, rotfrukter och ett underbart gott Amaronevin i våra glas. 

Ha en härlig fredag!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 28 oktober 2010

Katrinplommonsufflé

I går följdes vår soppmiddag av en mumsig efterrätt, en gammal hederlig sådan (ja den vi åt var ju i och för sej nygjord), nämligen katrinplommonsufflé. Det är egentligen en av Ankis mors paradrätter vad gäller "efterrätter som serveras på söndagsmiddagar med familjen", men nu har vi fått receptet av henne så vi kan göra den själva också när suget sätter in. För det gör det verkligen ibland...

Bli nu inte oroliga när ni läser sufflé, det är inte så svårt som man kanske tror. Det som är viktigt är att du inte öppnar ugnsluckan under tiden som sufflén står i ugnen, då sjunker den ihop och kilar vidare och det vill man ju inte att den ska göra. Servera den rykande het med vispgrädde till och ni har en given succé!

katrinplommonsufflé

Katrinplommonsufflé 
1½ hg katrinplommon
4 dl vatten
3/4 dl socker
4 äggvitor
Skölj katrinplommonen och lägg dom i blöt i vattnet, det räcker med ett par timmar.
Koka plommonen i blötläggningsvattnet till de är mjuka.
Slå bort vattnet, finhacka dom och låt dom sedan svalna.
Tillsätt socker till fruktköttet och blanda samman.
Smörj en suffléform.
Visa äggvitorna riktigt hårt och rör försiktigt ner plommonröran, använd inte träslev!
Häll smeten ner i formen och grädda i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.


Här har ni den, vår första sufflé men definitivt inte vår sista. Denna tänkte vi kunde bli ett bra bidrag till "månadens sötsak" hos Tea som har bloggen Söta Saker. Denna månad är temat "höst" så då kan det väl passa med lite plommon, även om de kommer från en påse...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 27 oktober 2010

Ärtsoppa med kassler

Nu har vi frångått vår tisdagssopptradition lite, både förra veckan (då vi istället soppade på torsdagen) och denna veckan. Ja herrejesus, hur ska detta sluta, vart är världen på väg...:) Igår blev det skramlade ägg och bacon till kvällsmat så veckans soppa åt vi i dag istället, så där lite wild and crazy.

En helt vanlig ärtsoppa bjöd köket på idag, hemlagad med tärnad kassler i och till den dracks det varm punch. Alkohol mitt i veckan tänker ni kanske? Jo minsann, ännu mer wild and crazy, nästan lite "on the edge"! För vi tycker faktiskt att när himlen är grå, regnet öser ner och det verkligen är riktigt muggväder, då behöver man något som piggar upp lite och då passar varm punch ypperligt. Speciellt om man ska äta ärtsoppa förstås...


Ärtsoppa
1 pkt (500g) gula ärtor
1 hel gul lök, skalad
1½ l vatten
1 tsk salt
1 tsk timjan
1½ msk grönsaksfond
300 g kassler
Skölj ärtorna och låt dom ligga i vatten minst 12 timmar.
Häll därefter av vattnet och slå ärtorna i en gryta tillsammans med vatten, salt, lök och fond.
Kok upp och låt sedan soppan småputtra 1½ - 2 timmar, tills ärtorna är mjuka.
Plocka bort tomma skal som flyter upp till ytan.
Ta upp löken och krydda med timjan och ev mer salt.
Tärna kasslern och låt det puttra med en stund till den är varm.
(Vill man ha soppan vegetarisk hoppar man på köttet, eller hur?)


Och för att ytterliggare öka på spänningen denna veckan tänker vi faktiskt sätta i oss en efterrätt också ikväll! Men den får ni läsa om en annan dag, för nu ska vi fortsätta i köket.

Ha en fortsatt trevlig kväll, för det tänker vi ha!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 25 oktober 2010

Spättapaket med örter och kapris

Det låter väl nåt det, eller hur? Nej, då, ni behöver inte oroa er, vi kommer inte att föreslå att ni ska dricka whisky till spätta eller hälla det över firren... Däremot har vi ett recept till er på en riktigt enkel middag med spätta och en tips för alla er whiskyälskare därute.

Tipset först: Håkan köpte en (för honom) ny tidning som handlar om whisky, cigarrer och drinkar bl.a, och namnet på tidningen är "Whisky&Bourbon".  Han blev riktigt nöjd med den, det står mycket tips på nya sorters alkoholhaltiga drycker av ädlare sorter, en hel del intressanta artiklar, en cigarrskola, matrecept osv. Han blev så nöjd så han beställde en prenumeration på den. "Allt om whisky" landar sen något år tillbaka redan i vår brevlåda och nu får den alltså göra "Whisky&Bourbon" sällskap.

Håkans nya bibel...

Så över till spättan som vi just satt i oss, en lagom enkel rätt så här på måndagen:

Spättapaket    2 personer
400 g spättafilé
hackad gräslök
hackad dill
rivet citronskal från 1 citron
1 liten gul lök
1 msk kapris
pressad citron
salt och peppar
aluminiumfolie
Skär löken i tunna skivor.
Klipp fyrkantiga bitar av folien, stora nog att rymma spättafilé och att vikas dubbelt. pensla foliearket med olja.
Lägg på en bit fisk, strö på dill, gräslök, citronskal, lök, kapris, kryddor och pressa över citron.
Vik ihop ett paket av folien och lägg på en plåt.
Grädda i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter tills fisken är genomkokt. 

Vi åt kokt potatis och grönsallad till våra spättor, med ni får själv bestämma vad ni vill äta till. Snällt va?!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 24 oktober 2010

Leverpastej

Hipp, Hipp, Hurra för Ankis far och syrra som har födelsedag idag!

Så var det där med löften som ska hållas... vi har ju faktiskt lovat er en rapport om hur det gick med Håkans tillverkning av leverpastej och även det löftet ska vi nu infria!

Att blogga har för oss visat sej vara bra på många olika sätt, bl.a så håller vi koll på vad vi bjuder på vem, urklippta recept som ska provas kan nu kastas när vi testat dom och vi kommer till skott att verkligen göra mycket av det som vi tidigare bara snackat om men aldrig blivit färdiga att göra.
Leverpastej tillhör den senare kategorin av fördelarna med vår matblogg, nu kan vi stryka den från vår "att göra lista", även om vi absolut kommer att göra vår egen leverpastej i fortsättningen. Det finns liksom ingen anledning att köpa den längre i affären, det var så enkelt och blev så otroligt gott. Att man sen vet vad som finns i den är ju en makalös bonus, eller hur?


Leverpastej  (4 stycken aluminiumformar som rymmer 4 dl/st)
300 g ungnötslever
200 g späck
5 ansjovisfiléer + lite spad
2 msk hackad lök
1 msk smör
2-3 tsk salt
1 tsk mald vitpeppar
½ tsk mald kryddpeppar
2 ägg
1½ dl vetemjöl
3 dl grädde
Skär lever och späck i skivor. Koka upp vatten i en större gryta och dra den från värmen. Lägg först i späcket och sedan levern. Lägg på lock och låt det stå 10 minuter. 
Ta upp levern och mal den en gång i köttkvarn, lägg i en skål och ställ i hett vatten i diskhon. Mal späck, lök och ansjovis 2 gånger i köttkvarn. 
Smält smöret, slå i grädden och låt det bli varmt utan att koka. 
Rör samman den malda levern med späckröran. Blanda samman mjöl och kryddor och rör ner i leversmeten. Rör ner ett ägg i taget, blanda väl och tillsätt därefter den varma grädd/smörblandningen, lite åt gången. 
Vispa samman smeten ordentligt och häll den i aluminumformar, fyll formen till max 3/4. 
Nu ska pastejen bakas i ett vattenbad i ugnen på 175 grader i ca 1½ timme täckt med aluminiumfolie. Vill ni ha lite mer färg på ytan så ta bort folien och låt formarna stå ytterligare 15 minuter.
Vattenbad: Ställ aluminiumformarna i en ugnsfast form, fyll formen med hett vatten så det når pastejformarna till hälften. 


För att citera Håkan; "Klarar jag det, klarar vem som helst det"! Det krävs ju visserligen en köttkvarn, men de kan man hitta billigt både i affärer (vår kostade endast 300 kronor på Lidl) och på loppis. Kanske det ligger en i något föräldrahem som inte nyttjas? Ut och leta med er om ni inte äger en, nästa på vår "att göra lista" är nämligen leverkorv och även då behövs kvarnen.

Tack och hej, Leverpastej! / Anki och Håkan

lördag 23 oktober 2010

Kräftsoppa

Man ska hålla det man lovat och det är precis vad jag tänker göra nu. Igår var vi ju på matmässa i Malmö och vi lovade er en utförligare rapport än den ni fick igår. Dessutom skrev vi att ni skulle få recept på en underbart god kräftsoppa som vi åt i torsdags innan vi gick iväg och tog hem storslam på quizzkvällen. Så vassegoa, vi börjar med matmässan;

Mässan var inte jättestor men den var absolut tillräckligt stor tyckte vi. Det bjöds på många smakprover, framför allt många sorters oljor och vinäger, en hel del ostar och bröd, goda marmelader och sylter. Några få utställare hade kött- och fiskprodukter t.ex korvar och sillinläggningar, men vi saknade faktiskt lite mer typ av skinkor mm. En ostronbar fanns också på plats och den hade Håkan sett fram mot länge, han älskar verkligen dessa slibbiga djur:

Vi köpte vars ett ett dryckespacket, det kostade 90 kronor och då fick man vinglas och 5 biljetter att dricka för, vinglaset kunde man lämna och få 25 kronor tillbaka. Ville man köpa fler biljetter (vilket vi till slut gjorde) så kostade de 12 kronor, så det var helt klart prisvärt! Vi provade lite olika sorters röda viner, tog vars ett glas champagne, provade öl från Malmö Brygghus och Håkan provade dessutom 4 olika konjaker (små glas!). Det låter som vi borde ha snubblat ut men det gjorde vi inte, även om vi konstaterade att de lyckliga utställare som stod i slutet av rundan säkerligen fick mycket mer sålt än de som stod i början...
Det enda negativa vad gällde dryckesutställare var att det bara fanns en enda med öl, resten bestod av viner från världens alla hörn.

Det fanns många tävlingar att delta i, bl.a stod det uppdukade bord där man kunde rösta på sin favoritdukning, detta blev våran favorit, även om konkurrensen var tuff.

Lite shopping blev det också, så klart... Inlagda oliver som absolut slår alla andra vi smakat innan med hästlängder, olika sorters korv, två goda sylter att ha till ost, krydda från Turkiet som är så himla god och tre små burkar med goda röror. 

Vi beställde även hem en låda med viner, 12 flaskor av olika sorter, som vi provade hos utställaren. Vinerna var riktigt goda och priset bra så vi slog till, att de sen levereras direkt till vår dörr är ju inte helt fel. 
Ja, det var mässrapporten det, vi ser redan fram mot nästa års matmässa i Malmö.

Över till kräftsoppan då, det är inte första gången vi har njutit av den och garanterat inte den sista gången:

Kräftsoppa   2 portioner
1 burk kräftstjärtar
1 liten morot
½ gul lök
1 bit rotselleri (ca 100 g skalad vikt)
1 msk tomatpuré
1 msk smör
1 msk vetemjöl
7 dl vatten
1½ msk fiskbuljongtärning
15-20 cl vitt vin
1½ dl vispgrädde
1 msk konjak
salt och cayennepeppar
Finhacka rotfrukter och lök och fräs i smör. Häll i vatten och vin och smula i buljongen. Låt småputtra 15 minuter. Slå därefter i grädden och fortsätt småputtra 10 minuter till. Rör samman mjöl och smör och vispa ner i soppan och låt den tjockna lite under ett par minuters kokning. Vill man ha en lite slätare soppa så kan man köra ett par varv med stavmixern nu, annars går det bra att låta bitarna vara hela. Smaka av med konjak och kryddor. Lägg till sist i kräftstjärtarna och låt dom bli varma. Strö på dill och servera med ett gott bröd till.

Ikväll blir det en ny tillagning med lövbiff för vår del, med ett gott rötjut till. Vad äter ni ikväll?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 22 oktober 2010

En liten...

... uppdatering kommer det här. Vi har spenderat eftermiddagen på mässa i Malmö, "Älska Mat", där vi har provsmakat massor av gotter, provat många goda drycker och fyllt shoppingkassarna med allehanda godsaker. Vi lovar er att återkomma med en längre rapport och fler bilder i morgon! Ett litet smakprov får ni här:

Håkan sörplar i sej av sina favoritdjur...

Igår blev det en Quizzkväll på Bryggeriet. Trots att vi bara var fyra i vårt lag (2 var borta) så gick vi hem med vinst denna gången. Inte illa alls, det var rekordmånga deltagare så potten blev stor, närmare 700 kronor i första pris, inte illa alls! Var nog första gången det blev plus i kassan för vår del, även om vi vunnit tidigare, man måste ju har något gott att dricka när man ska gnugga geniknölarna... 

Innan frågestunden åt vi en underbart god kräftsoppa här hemma. Titta in i vårt kök i morgon så kommer det både bild och recept om ni är sugna på det. 
Nu ska vi vila våra trötta fötter och ben i tv-soffan och kolla vidare på Skavlan. 

Ha en härlig fredagskväll!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 20 oktober 2010

Världens godaste köttfärssås

I dag har Anki varit ledig och passat på att hälsa på sina föräldrar. Håkan som slutade jobba tidigt passade på att baka minsann, men det blev varken kakor, bröd eller bullar som åkte in i ugnen. Nej, istället bakade han leverpastej för allra första gången i sitt liv! Vi har inte provsmakat den eftersom den behöver svalna lite till, men så fort vi gjort det (och överlevt) lovar vi att ni ska bli de första som får veta om det blev ett lyckat bak.

Till middag blev det idag en klassiker, ja husmanskost kan man väl nästan kalla det för... Spagetti med köttfärssås, mums. Vi brukar oftast höfta och slänga lite olika ingredienser i köttfärssåsen beroende på vad vi har hemma, men i dag blev det sås efter ett recept (som vi i och för sig ändrade lite på, som vanligt). Receptet resulterade i den absolut godaste köttfärssås som vi någonsin ätit och vi kommer säkert aldrig att göra på något annat sätt:

Låt er inte luras av bilden, det kan se ut som vanlig köttfärssås men det är det inte...

Krämig köttfärssås
800 g nötfärs
1 gul lök
1 röd paprika
1 liten burk hela eller skivade champinjoner
1-2 vitlöksklyftor 
1 burk krossade tomater (av god kvalité, vi tog Saltå kvarns)
½ - 1 dl chilisås
2 dl matlagningsgrädde
salt och svartpeppar
Hacka löken, skiva och hacka paprikan i små bitar.
Om du tar hela champinjoner så kvarta dom.
Bryn köttet och löken, tillsätt svampen och pressa i vitlök.
Häll i grädde, krossade tomater och chilisås, krydda och låt såsen puttra 20-30 minuter.

I helgen är det dags för ett Malmöbesök för vår del, då är det nämligen mässa på Slagthuset. "Älska mat" startar på fredag och håller på hela helgen, det kan vi ju bara inte missa! Det kommer bl.a att finnas en ostronbar ( Håkan jublar, Anki inte) där man även kan avnjuta champagne och bara det är ju en anledning att ta sig dit.  Kanske fler av er ska dit, kanske vi springer på varandra, vem vet? Tjoa gärna till i så fall!

Nu är det dags för cheescake left overs och Bonde söker fru. Ha en fortsatt bra kväll.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 19 oktober 2010

Kalvfrikassé i lergryta

På måndagarna slutar Håkan jobba tidigt och när Anki väl kommer hem så brukar middagen stå på spisen och vara klar att hugga in på. Denna veckans måndag var inget undantag, på spisen kokade potatisen och i ugnen puttrade en kalvfrikassé i lergrytan. En maträtt som andas gammal hederlig husmanskost!

Nu skulle det ju passa fint med en tjusig matbild här, men eftersom någon i denna familjen glömde sätta tillbaka minneskortet i kameran så får ni själv fantisera en bild av hur frikassé ser ut. Har ni ingen aning så gör det ingenting, ni kommer ju att se hur den ser ut när ni lagat till den själv, eller hur?

Kalvfrikassé i lergryta
800 g benfritt kalvkött (lår eller fransyska)
5-7 dl vatten
1½ tsk salt
10 svartpepparkorn
dillstjälkar
4 morötter
10 små gula lökar
3 msk vetemjöl blandat med lite vatten till redning
1 dl hackad dill
citronsaft efter eget tycke och smak
matättika efter eget tycke och smak
Låt grytan liga i vatten minst 30 minuter innan den används.
Skär köttet i ganska stora bitar och lägg dom i lergrytan.
Häll på vatten så det nästa täcker köttet.
Tillsätt salt, peppar och dillstjälkar, lägg på locket och ställ in i kall ugn.
Ställ in ugnen på 200 grader och låt grytan stå i 2 timmar.
Skala morötter och skär dom i mindre bitar.
Skala löken och lägg ner den tillsammans med morötterna i grytan när det återstår 1 timme av tillagningstiden.
Ta ur dillstjälkarna och sila från skyn ner i en gryta.
Red av skyn tills såsen är så tjock som du vill ha den.
Smaka av med citronsaft och ättika, det ska dra lite i kinderna.
Blanda ner dillen, det kan låta mycket med 1 dl men det ska vara mycket dill i kalvfrikassé!
Slå ner såsen  lergrytan igen och servera med kokt potatis.

Som ni märker så blir det mycket mat tillagad i lergryta i Mårtenssons kök under den kallare delen av året, men det är så himla enkelt, det blir riktigt gott och det finns verkligen hur mycket som helst man kan laga i lera.

En bild kan vi ju bjuda er på i alla fall och det blir en bild på vårt senaste tillskott i kokbokshyllan. Jo, vi vet, vi skulle ju inte köpa fler kokböcker, men denna kunde vi bara inte gå förbi:


En riktig tegelsten, över 600 sidor med recept blandat med reseberättelser, historierna bakom flera av rätterna och tips för de som vill se mer av mat i Amerika. Det finns inga foton i boken, bara ritade små bilder, men det gör verkligen ingenting för det finns en massa spännande att läsa. Ett fynd, endast 59 kronor var priset!

Till sist vill vi "bara" ta tillfället i akt och tacka för alla fina kommentarer ni lämnar hos oss. Vi blir så glada när ni lämnar ett avtryck hos oss när ni tittat in i vårt kök! Tack!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 18 oktober 2010

Nutellacheesecake

Måndag igen, gott folk, hoppas er vecka har börjat bra. Kanske några av er har fått lite snö? Här nere i vår del av Skåneland har det varit friska vindar hela dagen, men solen har gjort sitt bästa för att värma oss lite. Middagen är just avklarad och morgondagens kvällsmåltid har vi också hunnit med att förbereda, flitiga som myror har vi varit! Vad vi åt ikväll får ni veta först i morgon, hoppas ni håller ut tills dess, men vi kan lova er att det var smaskens!

När vi hade middagsgäster i helgen serverade vi en otroligt god cheescake med nutella i som vi hittat recept på hos en annan matbloggare, Växelhäxan från Norrland. Vi följde inte hennes recept fullt ut eftersom vi uteslöt mandelspånen, istället blev det så här:

Nutellacheeseckae


Cheesecake med nutella
100 g smör
150 g digestivekex
150 g chocolate chip cookies
Smält smöret och blanda med krossade kex och cookies.
Bred ut röran i botten av en springform, 24 cm, som du lagt bakplåtspapper i botten på.
Ställ i kylen under tiden fyllningen görs.
Fyllning
3 ägg
1½ dl socker
200 g färskost
3 dl grädde
ca 2 dl nutella
Vispa samman äggulor och socker poröst, rör ner osten.
Vispa grädden hårt.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Rör först ner grädden i smeten och vänd sedan ner äggvitorna.
Bred ut hälften av smeten i formen och klicka i halva mängden nutella.
Rör ut resten av nutellan i smeten och bred på den.
Frys i minst 6 timmar och ta ut den ca 30 minuter innan den ska avnjutas.  

cheesecake med nutella
Denna måste ni bara prova, en perfekt efterrätt för alla som älskar nutella lika mycket som vi gör.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 17 oktober 2010

Fläskfilégryta med marinerade vitlöksklyftor

Lördagskvällen spenderades med Håkans bröder, storebror Jörgen och lillebror Jakob, med sambon Ida, var på middagsbjudning här i Mårtenssons kök. Födelsedagsfirande stod på kvällens schema, Jörgen var den som hyllades. Vi hade en riktigt trevlig kväll med god mat och dryck, nostalgisk musik på Spotify, några fotoalbum åkte fram ur gömmorna och ett antal ungdomsbravader diskuterades och vissa lockade till gapflabb (t.ex en viss biltur som togs mellan en kiosk och ett hem...). En kanonkväll med andra ord.

En liten detalj från dukningen, kastanjer i vasen både för dekoration och för stabilitet. 

Till middag serverades fläskfilégryta med marinerade vitlöksklyftor, en höjdare för vitlöksälskande personer.

Fläskfilégryta med marinerade vitlöksklyftor

Fläskfilégryta med vitlöksklyftor  2 port
400 g fläskflé
2 dl crème fraiche
1 dl matlagningsgrädde
marinerade vitlöksklyftor från Ridderheims, efter eget tycke och smak
1 msk fransk senap
ev. lite maggisås
salt och peppar
Skiva filén i tunna skivor och stek dom i smör och olja från vitlöksmarinaden.
'Lägg över i en gryta och tillsätt crème fraiche, grädde och senap.
Stek vitlökarna i lite av oljan och försök få med alla kryddor i burken.
Rör ner dom i grytan och smaka av med salt, peppar, maggisås och ev mer senap.
Vill man kan man dessutom pressa i någon marinerad vitlöksklyfta.
Servera med pressad potatis och sallad.  

Nu ska vi dra på promenadskorna och ta en tur upp till Ankis föräldrar för lite söndagsfika. Till middag ikväll blir det rester från gårdagen, skönt när det blivit sent sänggående kvällen innan...
Ha en härlig söndag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. Så kul att vårt inlägg om våra kyl/frys/skafferi hemligheter blev så uppskattat, nu hoppas vi att fler vågar blotta sina förvaringsplatser i köket! DS.

fredag 15 oktober 2010

Kasslersås till pasta

Ja, det är det väl i de flesta svenska hem ikväll och så även i vårt. Just nu koks det kaffe och till det ska vi käka lite goa chochlate chip cockies och Oreos. Kvällens kaffe blir en ny upplevelse för oss, vi hade nämligen tur och vann två paket i en tävling hos Gourmet-Morsan och det är ett av dessa (Orginal) som ska testas.

Höger påse smakas ikväll, recension kommer.

Kvällen middag blev en snabbfixad pastarätt, färsk pasta med tomatsmak och sås med lite av vad kylen hade att bjuda på:

Kasslersås till pasta
250 g kassler
2 dl crème fraiche
1 röd paprika
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
svartpeppar
Hacka löken och fräs den med pressad vitlök.
Strimla paprika och kassler och släng ner till löken och låt det fräsa en stund till. '
Slå i crème fraichen och krydda med svartpeppar.
Låt det bli varmt och servera till pasta.

Sorry, ingen bild på maten, vi var alldeles för hungriga så vi lyckades faktiskt glömma bort att fotografera... Ni får försöka fantisera samman en bild av hur det såg ut. 
Nu ska här drickas kaffe och ätas kakor. Hoppas ni får en härlig helg med mycket gott!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 14 oktober 2010

Här är vårt kylskåp!

Är det någon av er som minns ett tv-program från 1992-93 med Jan-Boris Möller som hette "Här är ditt kylskåp"? En gång i veckan fick en kändis ett besök av Jan-Boris som kockade till en tre-rätters av endast det som fanns i kylskåpet. Vi minns det båda och kommer ihåg att vi tyckte det var ett riktigt bra program.

Detta kom vi att tänka på när vi läste fredagens inlägg i Pyttes Matblogg nr 59.267.054 , där hon hade fotograferat sin kyl och utmanade sina läsare att göra detsamma. Det är precis vad vi tänker göra idag, vi tänker visa er vårt kylskåp och dess innehåll, och inte nog med det, vi tar det hela ett steg längre och visar även vår frys och vårt underbara skafferi. Vi bor i en hyreslägenhet i ett hus byggt 1937 och vårt kök i princip original, det bästa med det är att vi har ett enormt skafferi som sluger en hel del... Där kan man hitta både det ena och det andra när det städas där inne...

So here it goes, vårt kylskåp, undrar vilken tre-rätters som hade serverats av detta innehållet:


Vår frys:


Vårt skafferi:



Och till sist måste vi bara visa er insidan av vår skafferidörr där världens bästa kryddhylla finns uppsatt! Ankis far är en hejare på att omsätta Ankis idéer till verklighet och snickrar gärna ihop både det ena och det andra till oss. Denna fixade han till så vi fick mycket bättre översyn över en del av våra kryddburkar, resten som inte fick plats står i ett annat skåp...


Så där ja, där har ni en del av våra "kökshemligheter". Nu är det er tur, ta med er kameran gå ut i köket och börja fotografera!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 13 oktober 2010

Rödbetssoppa med tomater

Soppor, soppor, soppor... Så många olika soppor det finns för oss, och för er, att prova. Ankis mor sniffade upp ett recept på en soppa med en oväntad och spännande smakkombination, som faktiskt visade sej bli riktigt lyckad! Härligt julröd blev den, men var rädd om era fingrar när ni kockar den så dom inte också blir röda, det är mycket rivande...

Rödbetssoppa
Rödbetssoppa med tomater
3 färska rödbetor
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade eller hela tomater
2 msk grönsaksfond
6 dl vatten
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
salt och svartpeppar
crème fraiche eller gräddfil
Hacka lök och vitlök och fräs det i olivolja några minuter.
Tillsätt tomater, fond, vatten, lagerblad och timjan.
Koka upp och låt det sjuda 15 minuter.
Skala och riv rödbetorna grovt, tillsätt dom i soppan och låt den sjuda 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med crème fraiche eller gräddfil.

Till soppan blev det goda ostmuffins efter ett recept som Sofie tipsade om och som ni hittar här. På våra muffins låg riven västerbottenost och linfrö, men det går bra med vilken ost som helst, ta er favorit!

Smaklig spis! / Anki och Håkan                              
xx

måndag 11 oktober 2010

Hel lax i ugnen

Ny vecka med nya friska tag, eller hur? Hoppas er vecka har börjat bra och att ätit god mat, för det har vi gjort. Om det i lördags var fara för fjäderväxt på ryggen så finns det nu en överhängande risk att vi kommer att utveckla fjäll efter dagens och gårdagens middagar. Sill (eller strömming för vissa av er läsare) idag och lax igår, jisses, tänk om vi vaknar i morgon med 100-tals ben!

Äsch, allt skämt åt sidan som slaktaren sa, åter till maten för det är ju dock det som är det intressanta. En favorit här hemma är hel ugnskokt lax, men det är evigheter sedan vi hade det sist eftersom det har varit lite tunnsått med hel lax i affärerna. Men igår så fick vi äntligen sätta tänderna i denna läckerhet och vad vi åt, det blev inte för mycket kvar...

Före...

... och efter.

Hel lax i ugnen
Som ni ser så fylldes laxen med allehanda godsaker; citron, röd lök, färsk dill, kryddad med citronpeppar, salt och hela vitpepparkorn. Packa in härligheten i folie (inte plast...) och kör in i ugnen på 200 grader i 45-50 minuter för en lax på 1,5 kilo.

Andra förslag på fyllning:
hel färsk basilika
tomatskivor
strimlad fänkål
färkålsfrön
färsk persilja

Vi gjorde en ny variant på Tartarsåsen som vi åt för ett tag sedan, fast då till torsk. Denna gången, så här:

Tartarsås
1 dl crème fraiche
½ dl majonäs
3 tsk fransk senap
2 msk hackad persilja
2 msk hackad dill
2 msk bostongurka
Rör samman allt och låt det stå ett tag innan serveringen. 


I morgon kommer det absolut inte att finnas ett enda litet spår av fisk i vår mat. Soppa äter vi i morgon, det ju trots allt tisdag och vad vore en tisdag utan soppa i Mårtenssons kök? Har vi tur så blir det något nybakat att äta till, ska kolla lite olika recept nu och se om vi hittar något bra bröd eller bullar som inte behöver jäsa! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 10 oktober 2010

Herrgårdskyckling

Anki hade en härlig eftermiddag hos sina föräldrar igår, mycket prat, bland annat om mat och dryck (såklart) ett intresse som vi delar, lite fototittande och lite fikande, ja helt enkelt en perfekt eftermiddag! Gick hem ett munkjärn rikare och det ska bli riktigt spännande att få prova på att använda det. Några recept fick också plats i packningen, bl.a ett efterrättssrecept som ska användas idag till Håkans stora glädje, vad det är får ni vänta lite med att få veta.

Vi kom fram till att det är många maträtter man ofta gör bara en gång, det är egentligen inte så många recept som görs mer än än gång varken hemma hos dom eller här hemma hos oss. Det finns ju så många recept att prova, speciellt vad gäller fisk och kyckling, så det finns liksom ingen anledning att bara köra på i samma gamla hjulspår (om man nu inte vill det alltså). Men visst finns det några gamla godingar, sk favorit i repris rätter, och gårkvällens middag med kyckling blev en sådan. Denna maträtt bjöds vi på hos några vänner för flera många år sedan och vi har gjort den ett antal gånger efter det. Nu var det alldeles för länge sedan vi åt den, inte sen vi startade denna bloggen faktiskt, så igår var det dags:


Herrgårdskyckling   2 portioner
2 kycklingfiléer, ca 400 g
2 dl crème fraiche
1-2 tsk fransk senap (beroende på hur stark senapssmak du vill ha)
50 g rökt skinka
hackad persilja
Tärna skinkan i små bitar och hacka persiljan.
Blanda samman crème fraiche, senap, skinka och persilja.
Bryn kycklingfiléerna snabbt runt om så de får lite stekyta.
Lägg filéerna i en ugnssäker form och slå på crème fraicheblandningen.
Gratinera i ugnen ca 20 minuter på 225 grader till kycklingen är genomstekt.
Servera med pressad potatis och grönsaker.

En enkel och snabbkockad middagsrätt, perfekt för en kväll när det blir middag lite senare. Till detta drack vi vinet som blev över från fredagens anka, gott, men det passade inte lika bra som det gjorde till ankan.

Nu ligger söndagen framför oss, sovmorgonen är avklarad precis som långfrukosten är. Vi har inte riktigt bestämt oss för vad som ska hända idag, men en god middag är förberedd i alla fall och det är ju huvudsaken, inte sant?
Hoppas ni får en skön söndag, vad ni än hittar på!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 9 oktober 2010

Plommonsås till fågel

Härliga lördag, himmelen är blå och på den har någon vänlig själ satt en stor och härligt gul sol! Tänk om denna vänliga själ även kunde stoppa vindarna eller i varje fall lugna ner dom lite. Fast det är väl så det ska vara när man bor vid kusten i Skåneland, då kommer stormarna på köpet...
Idag jobbar Håkan hela dagen och jag hade tänkt ta mej en promenad hem till mina föräldrar och förgylla deras lördag lite. Lite matlagning ska jag också klämma in och kanske även ett litet bak, vi får se vad tiden tillåter. Ikväll blir det kyckling till middag och igår festade vi på anka, fortsätter det så här så lär det snart börja växa fjädrar på våra ryggar...

I "vår" Thaiaffär nere i stan har Håkan spanat in ankbröst i frysen (jaha, nu blev det lite konstigt där kände jag...) så i onsdags slog vi till och la vantarna på ett paket. Vi hade recept på en plommonsås som vi gjort tidigare som vi visste skulle passa bra till så den fick det bli, plus lite gratinerad potatismos, sen var vi i hamn! Nästa gång ni ska sätta era tänder i ankkött så prova denna såsen, riktigt gott blir det:

plommonsås

Plommonsås
1 bit ingefära, hur stor beror på hur stark man vill ha såsen, men 50 g brukar vara bra
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
ca 400 g plommon
olivolja
2 dl vitt vin
2 msk honung
1 msk kinesisk soja
Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära.
Fräs i oljan några minuter utan att de tar färg.
Halvera och kärna ur plommonen.
Tillsätt plommon, vin och honung i grytan och låt det småputtra under lock ca 10 minuter.
Rör i soja och låt det sjuda 10 minuter.
Smaka av med ev. mer honung om såsen behöver sötas mer.

Denna såsen kan man äta varm som kall och den passar lika bra till grillat som till kyckling. Vill man att såsen ska vara slät så är det bara att hälla den i en sil, enkelt och lättgjort.
Till ankan så drack vi ett kryddigt rött vin som fanns i systembolagets tillfälliga sortiment, ett Portugisiskt sådant. Quinta da Alorna (94405) var namnet, 85 kr, och så här ser flaskan ut:

Ett väldigt gott vin som passade riktigt bra till den kryddiga såsen. 

Nu drar jag på mej solbrillorna och ger mej ut i solskenet. Ha en härlig lördag!

Smaklig spis! / Anki

P.S. För er som undrar så blev det en 2:a plats i torsdagens quizz för vårt lag! D.S                          
 x

torsdag 7 oktober 2010

Skånsk kalops i lergryta

I går blev vår middag tillagad i en lergryta, eller romargryta som vissa säger. Det är säkert många av er som har en lergryta stående i ett skåp någonstans som ni inte använder och det är synd. Mat lagad i lergryta blir otroligt saftig, det är oerhört enkelt att göra eftersom det sköter sej själv mesta delen av tiden och man kan variera sej i det oändliga. Så upp på stolar och på stegar och leta i era skåp om där kanske står en lergryta någonstans. Plocka ner, damma av och sätt igång att kocka! Dagens lergryterecept blir på en Skånsk kalops:

kalops
Skånsk kalops i lergryta   4 portioner
1 st 2 liters lergryta
1 kg högrev
1½ tsk salt
2 gula lökar
2 morötter
10 kryddpepparkorn
2-3 persiljestjälkar
2 lagerblad
3-4 dl vatten
1 msk kinesisk soja
maizenaredning
Lägg grytan i blöt minst 15 minuter innan den ska användas.
Skär köttet i bitar och lägg i grytan, salta.
Skala och klyfta löken.
Skala och slanta morötterna.
Tillsätt lök, persiljestjälkar, peppar, lagerblad, vatten och soja i grytan.
Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn, ställ in graderna på 200 och sätt igång ugnen.
Låt grytan stå ca 2 tim och lägg i morötterna efter halva tiden.
Häll av spadet i en gryta och red av med maizena till den är så tjock, eller tunn, som du vill ha den.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda såsen med köttet och servera grytan med kokt potatis, rödbetor och Asiagurkor.

I kväll äter vi borta, det är nämligen tid för ny Quizzkväll så vi ska käka där. Laget har utökats med en ny medlem, Håkans bror, och naturligtvis hoppas vi på vinst även ikväll. Så håll tummarna för oss!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 6 oktober 2010

Krämig blomkålssoppa

Onsdagar betyder ledig dag för Anki under denna höstterminen, härligt med ledighet så här mitt i veckan. Förmiddagen har spenderats med att klippa i tidningar (nya spännande recept att prova), surfa lite på nätet på olika matbloggar (finns så många bra) och hänga undan gårdagens tvätt. Spännande, eller hur? Håkan slutade som vanligt tidigt och när han kom hem så trotsade vi snålblåsten och gav oss ut på en promenad. Väl hemma igen så påbörjades dagens matlagning som idag tillagades i lergryta, vad det blev får ni veta i morgon.

Så över till gårdagens soppa som vi hade till kvällsmat. Det är så kul när man skriver inlägg och den automatiska rättningen går in och markerar med rött om det är felstavat. Vissa ord som man verkligen inte tror finns och som man är helt säker på att de kommer att bli rödmarkerade blir det inte medan andra som man vet finns och dessutom är rättstavade snabbt blir understrukna. T.ex blir ordet "rättstavade" understruket och som förslag ges att det antingen ska finnas ett bindestreck eller att det ska stå rattstävade... vad sjutton betyder det? När vi sedan tycker vi uppfinner ett eget ord och döper vår kvällsmat till "Molnsoppa" så gissa vad som händer! Det är tydligen ett ord som redan finns och är helt rättstavat, ha, där fick vi för att vi trodde att vi var uppfinningsrika och kreativa...

blomkålssoppa

Blomkålssoppa  2 port
ca ½ kg blomkålsbuketter
ca 10 cm strimlad purjolök
8 dl vatten
1½ msk grönsaksfond
2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Dela buketterna i mindre bitar och släng ner dom i en gryta tillsammans med purjon, vattnet och fonden.
Låt det hela koka till blomkålen är mjuk, det tar ca 15 minuter.
Mixa allt och slå i grädden, smaka av med salt och peppar och ge soppan ett snabbt uppkok innan den serveras.
Vill du ha en lite matigare soppa kan du tillsätta korvskivor eller strimlad, stekt bacon.
Strö gärna på hackad persilja och servera en stark senap till.

Varför molnsoppa? Jo, blomkålsbuketterna påminner om moln till utseendet och soppan blir så mjuk och len, precis som vi tror att molnen är.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 5 oktober 2010

Efterlysning




Om allt fortsätter vara lugnt och får fortsätta som nu så bär det av till Stockholm några dagar i november. Vi ser verkligen fram mot några dagar i huvudstaden som vi tänker fylla med sightseeing (har "lite" kvar att titta på), shopping och framför allt god mat och dryck! Det bästa med att resa är nästan alla matupplevelser som restaurangbesök och matshopping tycker vi. Så därför har vi ett litet uppdrag till alla er som läser vår blogg, vi vill ha in massor av tips på bra restauranger, affärer och annat som ni vill dela med er av vad gäller Stockholm. Vi kommer att bo på First Hotell Reisen i Gamla Stan så det är bra om tipsen finns på något så när gångavstånd (i och för sig så går vi rätt långt för ett bra tips...).

Skansen har vi varit på...

Kändisar gillar vi...

Så kom igen nu, det är säkert många av er som sitter på många bra tips och idéer som ni kan dela med er av!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 4 oktober 2010

Pasta med lax och fänkål

Här i vårt kök har Håkan börjat nedräkningen till sommarresorna släpps på resebyråerna... snacka om att längta efter sommaren! Tydligen återstår det nu endast 17 dagar tills vi kan börja fantisera och planera var nästa års sommarsemester ska spenderas. Men tills dess så smarrar vi vidare på god mat och man kan väl säga att dagens middag blev lite somrig och lätt, väl passligt känns det som eftersom det blivit lite brittsommar hos oss. Passar Anki extra bra eftersom hon ska spendera halva dagen på stranden i morgon på utflykt med förskolebarnen, grilla korv och leta strandfynd, härligt. För Håkans del är lite värme välkommet, det betyder att han kan cykla i shorts några dagar till, helt enligt devisen "Våga vägra höst!"

Nåväl, åter till kvällens måltid, här kommer den:

laxpasta med fänkål
Lax med pasta och fänkål
2 portioner pasta av valfri sort
3 hg lax
salt och svartpeppar
1 litet fänkålshuvud
1 röd paprika
½ gul lök
1 klyfta vitlök
hackad dill
parmesanost
rivet citronskal
Koka pastan enl. instruktionerna på paketet och spola i kallt vatten.
Skiva grönsaker och gul lök tunt.
Skär laxen i mindre bitar och stek dom i olivolja, krydda med salt och peppar.
Ta ur fisken ur pannan och stek därefter grönsakerna och löken till de mjuknar, pressa ner vitlöken.
Tillsätt laxen och låt den bli varm.
Servera laxröran med pasta, riv över ost och citronskal och strö på hackad dill.
Släng gärna på en klyfta citron också, det blev gott att pressa över.

Hur är det för er del, har ni lagt sommarkläderna på hyllan och plockat fram vantar och halsdukar? Eller vägrar ni också höst?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 3 oktober 2010

Biff Rydberg

... har vi just njutit av, Biff à la Rydberg, en riktig smaksensation enligt oss! Vi inspirerades både av Per Morbergs recept och av ett recept som vi hittat i Skånska Dagbladet i lördags, så här blev det:

biff rydberg

Biff à la Rydberg
350 g oxfilé
500 g potatis
2 gula lökar
smör och rapsolja
salt och peppar
Servera med:
saltgurka
inlagda rödbetor
färsk persilja
rå äggula
Skala och koka potatisen ca 10 minuter, ånga av dom och skär i tärningar på ca 1 cm.
Skala och hacka löken, stek den i rapsolja och smör men låt den inte ta färg, den ska bara bli mjuk. Skär köttet i 1 cm stora tärningar.
Stek potatisbitarna i smör och rapsolja så de får en gyllenbrun färg, krydda med salt och peppar.
Håll potatisen varm under tiden som du steker köttet hastigt, det ska helst ha en rosa kärna.
Blanda ner löken, precis innan köttet ska ur pannan, så den blir uppvärmd.
Lägg upp på tallrikar tillsammans med tillbehören.

Fotot blev inte riktigt hundra, men det är lite svårt att fotografera i dagsljus när man käkar middag klockan 7 på kvällen... speciellt nu när det i princip är mörkt vid den tiden. Men vi gör vårt bästa och försöker följa de råd vi fått med belysning och så vidare, systemkamera är bra men det är verkligen mycket att lära sej.

Gårdagskvällen spenderades ju i Köpingebro hos Håkans föräldrar och där blev det en riktigt smarrig kycklinggryta till middag. Receptet kommer vi så klart att dela med oss av till er, så fort vi lagt våra vantar på det. Presenten blev uppskattad, Håkans mamma fick både presentkort i en klädesaffär och ett startkitt för oljemålning. Nu när hon fyllt pensionär så ska hon nämligen ta upp en gammal hobby, hon ska ställa sej framför staffliet har hon sagt vid ett svagt ögonblick. Vi får väl se hur det blir med det löftet... Besöket på Kapp Ahl blev kort och intensivt, jisses så mycket folk som trängdes på golvet som dessutom var överbelamrat med klädesställningar. Snacka om att pressa in så mycket som möjligt på så liten yta som möjligt.

Så har vi en ny orörd vecka framför oss, ska bli intressant att se vad den har att att erbjuda oss. Vilken mat den bjuder på vet vi i alla fall, för det har vi bestämt! Häng med oss så får ni också veta.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 2 oktober 2010

Färsk tonfisk med rosmarindressing

Vi gillar verkligen tonfisk här i Mårtenssons kök, men det är lite ont om recept till just denna fisken. Vi har provat några olika recept på såser tidigare och en klar favorit är Tropisk kokossås som gör sej hur bra som helst till tonfisken. Hur som helst så hittade vi ett förslag på en dressing som Leila hade tillagat som vi tyckte lät spännande och som vi tänkte prova igår. Vi modererade om lite i receptet så att den skulle passa oss lite bättre och resultatet blev över förväntan, hur gott som helst!

Färsk tonfisk rosmarin


Tonfisk med rosmarindressing  2 port
2 skivor tonfiskfilé
olivolja
salt och svartpeppar
Dressing
50 g smör
2 kvistar färsk rosmarin
1-2 msk flytande honung
1-2 msk balsamvinäger
Tillbehör
cocktailtomater
ruccolasallad
1 dl svarta oliver
smala klyftor av potatis
smör och rosmarin till tillagningen av potatisen
Plocka av och finhacka bladen från rosmarinen.
Smält smöret och bryn det så det får en gyllenbrun färg.
Tillsätt rosmarin, honung och balsamvinäger till smöret och låt det stå och dra under tiden du tillagar resten.
Smält smör i en ugnsfast form i ugnen, häll ner potatisklyftorna och rör runt så de täcks av smöret. Ställ in potatisklyftorna i ugnen på 200 grader ca 20 minuter. Ta ut, salta och strö över lite grovt hackad rosmarin.
Klyfta tomaterna, halvera oliverna och lägg dom tillsammans med ruccolasalladen på tallrikarna.
Pensla tonfisken med olivolja, salta och peppra och stek dom hastigt i en het stekpanna (gärna grilljärn). Tänk på att det ska vara en rosa kärna i fisken så det räcker med 1-1½ minut på varje sida.
Hetta upp dressingen igen.
Lägg fisk och potatis på tallrikarna, skeda dressingen över alltsammans och njut!

Denna lördagen ska spenderas nere på stan, födelsedagspresent till Håkans mamma ska inhandlas, Ystads senaste tillskott av affärer, Kapp Ahl, ska besökas (ja, vi bor i en liten stad...) och en fika på ett av caféerna blir det nog också. Tyvärr är det en mörkt grå himmel därute, det blåser friska vindar och regnet hänger i luften... men det är väl det som räknas till perfekt shoppingväder, eller hur?

Hoppas ni alla får en fortsatt härlig helg!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x