torsdag 30 september 2010

Sweet chilifraiche

Torsdag redan, snart är det dags för helg igen och denna helgen bjuder på 65-års partaj för vår del. Det är Håkans mamma som fyller "panshis", idag faktiskt (hipp hipp hurra!), så vi är inbjudna på middag hos dom på lördag. Tydligen ska det bli ett nytt recept som ska provas så det ser vi fram mot med spänning.

Kvällens maträtt innehöll kyckling, närmare bestämt grillade filéer, ugnsstekta rotfrukter och sallad. När maten var redo att intagas kom vi plötsligt på ta att vi inte hade tänkt på att göra någon sås... Som tur var stod det en öppen burk crème fraiche i kylen och en flaska sweet chilisås i skafferiet och av dom två fixar man snabbt en smarrig sås!


Sweet Chili crème fraiche
1 dl crème fraiche
sweet chili efter eget tycke och smak
Blanda samman och servera.
Har du gott om tid så låter du såsen stå och "mogna" innan serveringen och då kan du behöva ta i lite mindre chilisås, men har du dåligt med tid så kanske du behöver ta i lite mer.

Lätt eller hur? Kanske någon av er har nåt tips på en sås som man fixar till enkelt och snabbt?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 29 september 2010

Krämig morotssoppa

Tisdagarna har för vår del blivit soppdag numera och det finns otaliga sopprecept att plöja genom. I går slängde Anki samman en enkel och smaskig morotsoppa som kan varieras hur mycket som helst! Med eller utan vitlök, olika sorters kryddor, bacon, korv eller svamp, ja vi kan fortsätta rabbla hur länge som helst men det tänker vi inte göra. Däremot tänker vi berätta för er hur vi gjorde igår:

morotssoppa med grädde

Morotssoppa
4 potatisar
5 mellanstora morötter
2 schalottenlökar
7 dl kycklingbuljong/grönsaksbuljong
2 dl mellangrädde
salt och peppar
Skala morötter och potatis och dela dom i mindre bitar.
Skala och dela löken i 4 bitar.
Lägg allt i en gryta, slå på buljong och grädde.
Låt det koka upp och sedan småputtra ca 20 minuter, känn så morötter och potatis är genomkokt.
Mixa soppan, går bra med stavmixer, så den blir så slät du vill ha den.
Servera med valfritt tillbehör, vi hade hackad ruccola och persilja i, och ostchips till.

Ikväll blev det något helt annat som landade i ugnen, vidare på tallrikarna för sin slutdestination; våra magar. En hemgjord pizza med allsköns fyllning (säger men egentligen så om det som ligger på pizzan...?), gott i gott gott! Nu är det snart tid för att bänka sej framför ett av våra favoritprogram på tvn, nämligen "Halv åtta hos mej". Kanske det blir någon god efterrätt också senare ikväll, det är ju faktiskt lillelördag...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 27 september 2010

Titta här...

... vad vi har i vårt skafferi!

6 burkar av den mest underbara honung man kan tänka sej!

Ankis morbröder var hos oss igår på ett snabbt besök och med sej hade de dessa burkar med naturens sötma i. Så ljus den går att få, smälter i munnen och är riktigt mjuk och len. Att ta en tesked honung och suga i sej är ren och skär lyx!  Gillar ni honung?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 26 september 2010

Limefromage

I gårkväll blev det en smarrig efterrätt efter att vi njutit av den goda fläskfilén. Ett recept vi inte provat för och som vi klipp ur någon tidning. Vi ville först testa den själv innan vi bjuder på någon annan, bäst att vara på den säkra sidan eftersom det inte alltid blir så att man blir nöjd med slutresultatet. Denna fromagen en klar bjudrätt men nästa gång kommer vi att ta i mer limesaft eftersom vi tyckte det kunde varit lite mer syrlig smak. Vi skriver dock receptet som vi följde så får ni själv smaka er fram till hur ni vill ha den. 

Limefromage


Limefromage   4-6 portioner (beroende på storleken på formarna)
4 gelatinblad
2 ägg
4 msk flytande honung
4 dl mild yoghurt 3%
saft från 2 lime
Lägg gelatinbladen i blöt minst 5 minuter.
Vispa samman ägg, honung och limesaft med elvisp några minuter.
Rör ner yoghurten.
Krama ur gelatinbladen och smält på svag värme, helst i en teflonbelagd gryta.
Häll ner yoghurtblandningen i grytan och rör runt så gelatinen blir helt utblandad, dvs utan klumpar. Slå smeten i portionsformar och ställ dom i kylen några timmar till fromagen har stelnat.
Dekorera med en skiva lime, vi även stödde på lite violdekoration från Dr. Oetker.

Så var det söndag och helgen som snart gått har bjudit på både det ena och det andra. I dag har vi varit flitiga och rensat ur i vårt källarförråd, något som verkligen behövdes... Efter det blev det en tur till återvinningstunnorna och en liten inköpsrunda, vår köksvåg har nämligen sagt upp sej så vi behövde investera i en ny. Nu är det dags att gnugga inspirationsknölarna och planera veckans meny. Som tur är så finns det kvar två skålar fromage i kylen så vi har något att stärka oss med under tiden...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 25 september 2010

Senapsrimmad fläskfilé

I kväll serverades en ny fläskfilérätt, en rimmad sådan. Receptet hittade Håkan i Skånskan häromdagen och blev genast sugen på att prova det. Om ni också blir sugna på att prova receptet så tänk på att filén ska börja förberedas 2 dagar innan ni ska servera den. 

Senapsrimmad fläskfilé
500 g fläskfilé
1 msk salt
1 msk socker
2 tsk senapspulver
3 dl vatten
Blanda salt, socker och senapspulver. Skär bort allt synligt fett från filén och gnid in köttet med kryddblandningen. Lägg det på ett fat och täck över med plastfolie. Ställ det i kylen och låte det stå där under 2 dygn, vänd köttet då och då under tiden. Bryn filén, utan att ta bort kryddorna, i lika delar smör och rapsolja i en stekgryta eller stekpanna. När det fått färg runt om så slå i vatten och sänk värmen. Låt det bräsera under lock i 20 minuter och ta ur det när det är klart. Sila ner vätskan i en mindre gryta och tillsätt:
Sås
Vätskan från bräseringen
2 dl vatten
1 tsk soja
½ dl madeira eller sött portvin
Rör samman alla ingredienser och låt det koka upp. Red av med maizena och njut till köttet.

Såsen som vi åt till gick inte av för hackor...



Det ser ut som vanlig brunsås men låt er inte luras... det är det inte! 

Nu sitter vi i soffan och har just satt i oss en efterrätt, även den efter nytt recept. Vad det är? Ja ,det lovar vi att ni snart ska få veta!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 24 september 2010

Heta räkor

Ibland är det uppåt i livet och ibland på andra hållet. Igår var det mesta i Mårtenssons kök upp och kvällen avslutades på Bryggeriet för en trevlig Quizkväll i glada vänners lag. Vårt lag, Team Kafka (döptes när vi skulle till Prag i våras) samlades igår när det var dags för premiär för höstens omgång och det gick alla tiders, vi vann! Jo då, äntligen fick vi vår revansch och gick hem med vars en hundralapp mer på fickan!

Idag är det inte så väldigt uppåt här hemma, vi har fått tråkiga besked och det kommer antagligen att påverka mängden inlägg här hos oss. Men vi hoppas ni har överseende med det, vi kommer att göra vårt bästa ändå eftersom detta också på något sätt är som ett andningshål för oss i allt annat runt omkring. Att fortsätta skriva här får oss att tänka på annat för en stund och då känns det lite bättre.

Nåja, nog om det och över till maten vi just satt i oss, för hur det än är så måste man försöka få något i magen annars är man inte till någon nytta och stöd för andra i ens närhet. Vi har plockat mat ikväll, det blev alltså en hel del olika ätligheter som dukades upp på vårt matbord. T.ex salami med fänkål, gravad lax med en ny gravlaxsås, lite ostar, kex och dessa smarriga räkor:


Heta räkor
500 g skalade räkor
2 stora vitlöksklyftor
1 liten hackad röd chilifrukt
1 dl hackad persilja
1 dl hackad färsk basilika
4 msk olivolja
Pressa ner vitlöken i olivoljan, tillsätt chili och örter.
Vänd ner räkorna och smaka av med salt och peppar. Låt stå minst 1 timme innan de serveras med:
1 bunt ruccola
1 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
flingsalt
Hacka ruccola och blanda samman med övriga ingredienser. Smaka av med ev. mer vinäger.

Japp, där har ni ett stycken smarrigt räkrecept från oss till er. Nu är det soffan framför tvn som gäller, kanske så även hemma hos er? Hoppas er helg blir fin och bra!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 22 september 2010

Örtbakad torsk och tartarsås

Vilken underbar höstdag vi har haft hos oss idag, riktigt gott ute i solen har det varit! Tänk om hela hösten kunde få vara likadan... Fast å andra sidan har det sin tjusning med regniga dagar, i alla fall så länge som de kan spenderas inne, under en filt i soffan.

Nåja, denna underbara lillellördag så blev det fisk under ett otroligt gott täcke, med mycket smaker, på våra tallrikar. Till firren åt vi en tartarsås och potatisar som vi pressade och smaksatte med hackad dill och rapsolja med citronsmak, mmm.


Överbakad torsk
400 g torsk
3 skivor dagsgammalt vitt bröd
1 stor vitlöksklyfta
4 msk hackad persilja
zest från ½ citron
2 msk smält smör
Salta och peppra fisken runt om och lägg den i en smord ugnsfast form.
Skär bort kanterna på brödet och smula ner skivorna i en skål.
Pressa ner vitlök och tillsätt persilja, citronzest och smör.
Blanda samman och lägg röran över fisken.
Droppa över lite olivolja och tillaga i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.

Tartarsås
1 dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt
2 tsk dijonsenap
3 msk bostongurka eller hackade ättiksgurka
1 msk hackad kapris
2 msk hackad persilja
2 msk hackad gräslök
Rör ihop allt och låt stå kallt en stund innan den serveras.

I kväll blir det nog popcorn, Anki har varit sugen på det hela dagen, och har vi tur så hittar vi en bra film som kan göra popcornen sällskap. Hur spenderar ni er kväll?

Smaklig spis! / Anki och Håkan                                  
xx

måndag 20 september 2010

Nya köksknivar.

I kväll ska vi på möte i huset där vi bor, vi ska nämligen börja återvinna matavfall så det är ett informationsmöte om det. Middagen får därför bli rester från frysen, en god högrevsgryta blir det och det känns som det verkligen är passande väder för det. Regnet har vräkt ner hela dagen och himlen är ständigt grå. Är det någon av er där ute som också sorterar matavfall? Anki gör det på jobbet så vi har lite kött på benen redan.

Vi tänkte dela med oss av ett bra shoppingtips till er. Vi har behövt att köpa en ny kökskniv ganska länge nu men inte riktigt kommit till skott. Inte förrän igår när Anki loggade in på köpsidan Campadre där vi är medlemmar sedan länge. De hade en kampanj på knivar från Satake och en knivarna har blivit Bäst i test hos både Råd och Rön, ICAs provkök och Expressn/GP. Perfekt för oss så den klickade vi hem en av (plus lite annat...) för endast 285 kronor istället för ordinarie pris som är 475 i butik. Är ni inte medlemmar så är det enkelt att bli det (annars kommer man inte in på sidan), det är helt gratis och man binder inte sej till något köp. De säljer allt mellan himmel och jord men det är under begränsade tider så t.ex är kampanjen på knivarna slut i morgon natt. Andra kampanjer just nu är t.ex köksattiraljer från Rosti Mepal, träningskläder från Craft, kläder från SVEA och inredningsprylar från SIA.

Klicka här på denna länken på hamnar ni hos Campadre. (tro nu inte vi är köpta av dom, vi vill bara dela med  oss till er av denna braiga sida!)


Nu drar vi ner i tvättstugan på möte, ha en bra kväll!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 19 september 2010

Lax och räkbakelse

En finfin gåbortpresent; spagettipumpa, lök, paprika, chili och rosmarin från egen odling. Tacksamt för oss som inte har möjlighet att själv odla godsaker som dessa!

I går var det middagsbjudning i vårt kök, eller rättare sagt, i vårt matrum. Det mesta av måltiden hade vi förberett på fredagen, både efterrätten och så gott som hela förrätten. Vi försöker nästan alltid att förbereda så mycket som möjligt när vi ska ha middagsbjudning, vi umgås hellre med våra gäster än att stå i köket.

Efter drinken blev det en lax och räkbakelse, en glad överraskning, som kan förberedas dagen innan:

Lax och räkbakelse 4 stycken
12 skivor "rostebröd"
Fyllning
150 g kallrökt lax
1½ dl crème fraiche
2 msk majonnäs
citronzest från ½ citron
lite pressad citron
½ dl hackad dill
peppar
Dekoration
4 hg skalade räkor
2 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
4 skivor citron
4 dillvippor
Finstrimla laxen, blanda samman med övriga ingredienser och smaka av.
Skär ut rundlar ur brödskivorna med ett glas.
Lägg fyllning på 8 av skivorna och lägg samman skivorna 3 och 3, ingen fyllning överst.
Blanda samman majonnäs och crème fraiche och bred ut runt kanterna och ovanpå.
Hit kan bakelsen förberedas dagen innan.
Innan servering läggs en stor hög räkor ovanpå bakelsen, en citronskiva läggs på och en dillvippa sticks i vid sidan.

Efter denna uppskattade förrätt högg vi i på varmrätten Thaikyckling, en kycklingrätt som vi skrivit om tidigare här i Mårtenssons kök, som vi fick massor av beröm för. Alltid lika roligt när maten man lagat blir omtyckt och gästerna tar en portion till!
Efter maten blev det en liten rökpaus, både Håkan och Ingemar gillar en god cigarr så de försvann ut på balkongen i mörkret och blåsten för att puffa lite.


Efterrätten var en förstagångstillagning för oss men det är absolut inte sista gången vi gör denna vansinnigt goda Crème Brulée! Ohoj, så smarrig den var... och även den gick bra att förbereda dagen innan. Vi hittade receptet här hos Gittos mat och precis innan serveringen så brände vi av utan med vår gasbrännare, även det en premiär. Nästa gång vi gör denna efterrätten kommer vi dock att även förbereda bränningen av sockret eftersom det visade sej ta längre tid än vi trott.

I dag tar vi det lugnt, det får bli en härlig höstpromenad i solen som visar sej då och då. Röstningen är avklarad sedan innan så vår samhälleliga plikt är gjord för denna gången. Hur ser er söndag ut?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 17 september 2010

En fredagsmiddag

Så klart, det är ju fredag! 

Rostas, klyftor, grönsaker och whiskysås. Till maten drack vi rött:

Detta vinet blev vi rekommenderade av Carina på systembolaget, där vi också köpte det. Mycket gott! Vi hade en flaska med oss när vi var borta på middag hos Fam. Persson härom helgen och föll pladask! Ett fynd från Portugal för endast 59 kronor, nummer 94397.

Sen vi kom hem i eftermiddags så har vi kockat, dock inte för kvällens middag. Vi ska ha gäster i morgon och vi tänkte slå till på en 3-rätters så därför har både förrätt och efterrätt förberetts idag, varmrätten fixar vi på ett kick i morgon! Är ni nyfikna på vad som kommer att serveras får ni ge er till tåls, bilder och recept kommer senare. Det är våra vänner Anne och Ingemar som ska förgylla vår kväll här i Mårtenssons kök, säkert blir det en hel massa skratt (brukar bli så), djupa diskussioner då vi löser världsproblemen, politik och lite reseplanerande. En trevlig kväll helt säkert!

Nu önskar vi er alla en underbar helg med mycket god mat och dryck.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 16 september 2010

Smoothie på superbär

Anki har ju börjat träna på gym, allt för att ta hand om kroppen som lätt blir utsliten efter en hel del år inom barnomsorgen... Än så länge gå det utmärkt, träningsvärken har minskat allt eftersom och en del vikter har kunnat ändras uppåt, jodå! Efter dagens träning behövdes ett mellanmål, helst något enkelt och snabbt eftersom magen i princip vrålade av hunger. Då sitter en smoothie fint och i frysen låg ett paket med blandade bär, några av dom sk superbär, som mixades med en halv banan och lite mjölk. Perfekt!

Superbärssmoothie.

Bärblandningen är av ICAs eget märke och är en otroligt god blandning av sött och syrligt. Gojibären är väl egentligen de enda vi inte gillar direkt men deras smak försvinner när de äts med de andra bären. I vilket fall som helst så tycker vi absolut att ni ska köpa hem en sådan här låda och prova om ni inte redan har gjort det.


Jaha, och middagen då? Fisk! Vi har käkat torsk med kokt potatis och senapssås ikväll så nu har vi snart nått upp till livsmedelsverkets rekommendationer med fisk och skaldjur tre gånger i veckan! Med lördagens förrätt så är vi framme, i alla fall denna veckan.


I morgon blir det inte fisk, nej det blir en hederlig köttbit, whiskysås och klyftpotatis. Till det blir det rött vin och sen lär vi väl somna sött i soffan... det är ju ändå fredag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 15 september 2010

Lax med kräftstjärtar

Fisk bör man äta ofta, enligt livsmedelsverket ska man helst stoppa i sej fisk och skaldjur 3 gånger i veckan! Dom rekommendationerna lyckas vi inte riktigt följa, hitintills i alla fall, men vi gör vårt bästa och oftast ligger det en firre eller något skaldjur på våra tallrikar två gånger i veckan. Av någon märklig anledning blir det sällan fisk för vår del när det är helg, kanske det beror på invanda mönster; när det är helg ska maten vara festlig och kött är extra festligt.... Men det ska det bli ändring på, fisk är faktiskt också en perfekt kandidat till festliga middagar!  Denna smarriga laxrätt är ett bevis på det och vi började bryta våra invanda mönster med den i lördags:


Fylld laxfilé
4 bitar laxfilé
2 msk majonnäs
1 dl crème fraiche
170 g kräftstjärtar
1 tsk dillfrön
salt och peppar
Skär en skåra i varje filé och lägg över fisken i en ugnsfast form. Blanda samman majonnäs, crème fraiche, hackade kräftstjärtar, dillfrön, salt och peppar. Fyll laxen med röran (blir det över så spara till frukosten dagen efter!) Baka i ugnen på 200 grader i ca 15 min.

Dillsås
2½ dl matlagningsgrädde
1 fiskbuljongtärning
2 dl crème fraiche
1 msk pressad citron
salt och peppar
maizenaredning
1 dl hackad dill
Koka upp grädde och buljongtärning, vispa i crème fraiche och citronsaften. Red av och låt såsen koka några minuter. Smaka av med salt, peppar och ev. mer citronsaft. Tillsätt till sist dillen och servera till fisken.

Hur är det med er, följer ni livsmedelsverkets råd och äter fisk och skaldjur tre gånger i veckan?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 14 september 2010

Saffranskyckling i lergryta

... vill vi bjuda er på idag. Detta njöt vi, och då menar vi verkligen njöt, av i söndags efter vår fotosafari i skogen. Ett rejält skrovmål kan man säga och såsen som vi kockade till efter eget huvud blev så ofantligt god så den åts upp till sista droppen. Kycklingen ska ligga i saltlag ett dygn innan den tillagas i lergryta, sk romargryta, så den blir garanterat saftig och mör.


Salt kyckling i lergryta
1 hel kyckling på ca 1½ kg
1 liter vatten
1 dl grovt salt
Blanda samman i en stor skål och rör till saltet har smält.
Lägg kycklingen med bröstet ner, täck över och ställ i kylen ett dygn.
Ev. kan man behöva vända på kycklingen så hela får ligga i lagen.

timjan
färsk persilja
½ g saffran
2 krm paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 krm nymald svartpeppar
1 hel vitlök
1 dl vitt vin
1 msk grönsaksfond
Lägg lergrytan i blöt minst 30 minuter innan den används.
Ta upp kycklingen och låt den rinna av.
Lägg timjan och persilja inuti, bind om så att vingarna och låren hålls in.
Blanda samman cayennepeppar, svartpeppar, paprikapulver och saffran och krydda kycklingen runt om.
Lägg kycklingen i grytan med bröstet uppåt.
Dela vitlöken rakt av så klyftorna blottläggs och lägg ner halvorna sidan om kycklingen.
Slå i vin och fond och lägg på locket.
Ställ in grytan i kall ugn längst ner.
Ställ in temperaturen på 200 grader och låt grytan stå inne ca 1½ timme.

Sås till kycklingen
1 dl crème fraiche
1½ dl matlagningsgrädde
spadet från grytan
persilja
maizenaredning
Sila från spadet ner i en gryta, tryck på vitlökshalvorna så de avger sin vätska och ta bort så mycket fett från spadet som möjligt.
Låt det reducera till hälften och rör ner crème fraiche och grädde.
Smaka av med salt och peppar, red av och tillsätt till sist hackad persilja.

Nämnde vi att såsen blir fantastiskt god...?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 13 september 2010

Stekt sill med stuvad purjolök

Även om det inte är tisdag kan man äta fisk så i dag blev det sill/strömming till middag för vår del. Ett recept som vi tror vi hittat i ICA Buffé som vi inte tidigare har provat men som vi garanterat kommer att laga till fler gånger. Snabbt och enkelt var det, perfekt för en vardagsmiddag:


Strömming/Sill med stuvad purjolök
300 g sill/strömming
1 dl stark senap
1 tsk socker
1 krm salt
½ krm peppar
rivet skal från 1 citron
Klipp bort ryggfenan på sillen om det inte redan är gjort.
Blanda samman senap med övriga ingredienser och vred det på insidan av fisken.
Lägg samman sillarna 2 och 2 med senapsröran mellan och panera i ströbröd.
Stek fisken i rikligt med smör och neutral olja, 2-3 minuter per sida.

200 g strimlad purjolök
2½ dl matlagningsgrädde
redning på vetemjöl och mjölk
Förväll purjolöken 3-4 minuter, häll av vattnet låt den sedan småputtra i grädden 10 minuter.
Red av till önskad konsistens.
Servera sillen med kokt potatis, stuvad purjolök och ev. överbliven senapsblandning.

Vi har sagt det tidigare men det tål att upprepas, sill/strömming är en god och nyttig fisk som dessutom är relativt billig att köpa. Den kan varieras i det oändliga, kall, varm och inlagd!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 12 september 2010

Mjölkchokladpannacotta


Denna chokladpannacotta  ligger högt på vår topp tio lista över efterrätter, vi har skrivit om den tidigare men den förtjänar verkligen ett inlägg till. Som ni kanske har listat ut redan så var det denna som vi smarrade på i gårkväll efter laxmiddagen. Lika god som alltid var den, perfekt mängd kardemumma lyckades vi får till denna gången. Detta får bli vårt bidrag till Söta sakers septembertema som är choklad, allt för att sprida den lycka som man känner när man får denna ljuvliga efterrätt i munnen! Förhoppningsvis kommer många att bli sugna på att prova den.

Chokladpannacotta    ca 4 glas
2 gelatinblad
200 g mjölkchoklad
4 dl vispgrädde
½ dl muscovadosocker
½ msk apelsinlikör eller apelsinblomvatten om man inte vill ha sprit i
½ krm krossade kardemummafrön
Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter.
Koka upp grädden tillsammans med sockret och låt det sedan svalna ca 5 minuter, tänk på att om grädden är för varm så blir smeten gryning.
Bryt chokladen i bitar, rör ner i grädden med hjälp av en handvisp och rör till all choklad har smält.
Om den inte blir slät och glansig så kan man vispa smeten hårt.
Rör ner likör/vattnet och kardemumman.
Krama ur gelatinbladen lätt och rör ner dom i smeten så de löses upp helt.
Häll smeten i små glas som ställs i kylen för att stelna minst 5 timmar.

Söndagseftermiddagen har spenderats i skogen där vi tog en fotosafari. Många foton blev det och flera djur var vänliga nog att agera fotomodeller, bl.a ekorrar, paddor, myror och spindlar. En del björnbäsrplockning blev det också och myggbetten som nu kliar på benen fick vi till på köpet.

När som helst kommer Tarzan svingande i en lian...

Sommarens sista hallon?

Ser du en groda på livets stig, ryck den i svansen och hälsa från mig!


Nu är det dax för söndagsmiddag, det blir en kyckling som har förberetts sedan gårdagen, ett nytt recept som ska bli spännande att smaka. Vad bjuder er söndagsmiddag på?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 11 september 2010

Lammstek med citron och rosmarin

Nej inte riktigt men nära, igår blev det en lammstek fylld med rosmarin, citron och vitlök så gott! Till detta att gott rödtjut från Portugal vid namn Meia Pipa, en härlig start på helgen:


Fredagsmorgonen bjöd på en långsittarfrukost a'la lördagsfrukost, Håkan hade en ledig dag framför sej och Anki började jobba sent så vi passade på. Dagen har snart gått och kvällens lax är förberedd precis som en smarrig efterrätt, det är ju ändå lördag.

Igår tog Håkan tillfället i akt och passade på att njuta av en whisky och lite piprökning på balkongen under eftermiddagen, det blev amerikansk bourbon i glaset och lite Kong Fredrik tobak i pipan:

Som ni ser så passade han på att testa den nya kameran också...

Vi är väldigt nöjda med vårt inköp av kamera än så länge och fotograferar det mesta som kommer i vår väg, något som ni nog lär märka... Håkans eftermiddag fortsatte efter rökpausen med middagsförberedelser:

Lammsteken innan ugnsbesöket...

Citronstekt lammstek
1-1½ kg lammstek
1 citron
½ lime
500 g potatis
2 morötter
1 palsternacka
2 röda lökar
2 röda paprikor
1 hel vitlök
2 tsk salt
3 krm svartpeppar
olivolja
färsk rosmarin
Skär ett djupt snitt genom steken och fyll med citronskivor, limeskivor och rosmarinkvistar, salta och peppra.
Bind samman steken och krydda runt om.
Skär små hål runt om och stoppa in halverade vitlöksklyftor.
Lägg köttet i en smord ugnsfast form och lägg citronskivor och rosmarinkvistar ovanpå.
Skär rotfrukter och potatis i mindre bitar, men låt paprikorna vara hela, halvera rödlökarna och lägg allt runt om köttet tillsammans med hela vitlöksklyftor.
Ringla över olivolja och sätt en stektermometer mitt i steken.
Tillaga i nedre delen av ugnen på 150 grader till temperaturen i steken är ca 65 grader om du vill att köttet ska vara lite rosa, ca 72 grader om du vill ha det genomstekt.
Ev, kan tillbehören behövas ta ut lite tidigare, känn efter och kolla.
Servera gärna med en citronklyfta och vitlökssås.

... och efter. 

Vinet gjorde sej verkligen hur bra som helst till maten, ett riktigt lyckokast! Det kan vi absolut rekommendera när ni ska käka lamm. 

Ha en fortsatt skön helg och
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 9 september 2010

Pastasås med lövbiff och kantareller

Undrens tid äro icke förbi! I dag så skedde nämligen något helt otroligt må ni tro, vi tog ett stycken beslut! Helt otroligt, makalös och chockerande... En styck ny kamera är inköpt och vi känner att vi är nöjda med vårt val dessutom, helt otroligt! Om man sen tänker på att vi för en vecka sedan beslöt oss för vilken köksmaskin vi skulle köpa så börjar man ju nästan undra, är det vi eller är det möjligen så att någon bytt ut oss? Eller har någon tagit över våra, i vanliga fall, helt obeslutsamma hjärnor och ersatt dom med "våga besluta hjärnor"? Nej, skämt å sido, nu har vi läst och läst, förhört oss med andra om vad de har för erfarenheter, funderat och tänkt tillräckligt så det kändes som att vi var mogna för ett beslut. Nu bor det en Samsung NX5 i vår lägenhet och den tar så fina bilder så. Det är en sk. "nya generationens systemkamera" liten, nätt och kompakt, inte så klumpig som "den gamla generationen" eller vad man ska kalla de andra systemkamerorna. Så nu har det fotograferats må ni tro.

Fast vi har så klart både hunnit med att laga och äta mat också, det blev lite extra gott ikväll med pasta med sås på lövbiff och kantareller:


Pastasås med lövbiff
350 g lövbiff i strimlor
3 hg kantareller
3½ dl grädde
1 dl riven västerbottenost
hackad persilja
salt och svartpeppar
Stek köttet och ta ur det ur pannan.
Stek därefter svampen i samma stekpanna och lägg sedan tillbaka köttet.
Slå i grädden och låt det puttra en stund.
'Tillsätt osten och smaka av med salt och peppar.
Strö till sist i persiljan och servera till pasta.


Enkelt och supergott! Har ni provat ha tryffelolja på er pasta? Det har i alla fall vi gjort med skilda resultat...

Håkan stänker gärna lite vit tryffelolja på sin pasta, Anki gör gärna inte det...

Nu ska vi bekanta oss lite mer med vår nya familjemedlem och se vad alla knapparna och rattarna är till för. I morgon har vi sovmorgon båda två, Håkan är ledig och Anki börjar jobba först 12.15, så vi kan sitta uppe läääänge och klura. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 8 september 2010

Kycklinggryta med grönsaker och kokosmjölk

I dag var vi  nära att få en ny boende i vårt hem, vi köpte nästa en ny kamera. Fast som vanligt var vi alldeles för veliga och kunde inte alls bestämma oss när det väl kom till kritan. Det finns alldeles för mycket urval och det bara kommer mer och mer att välja på, det är väl det som bidrar till vår beslutsångest. Men snart så... kanske vi har bestämt oss...


Efter våra "icke-affärer" så var vi hungriga och turligt nog låg det lite kycklingfiléer i kylen och väntade på att bli förvandlade till något ätbart. Vi passade på att rensa ur i kylen och konstaterade att vi hade perfekta ingredienser hemma för att kocka ihop något lite Thaiinspirerat till middag:


Håkans portion, ris och thailändsk ketchup som tillbehör.


Kycklinggryta med thailändsk inspiration 
500 g kycklingfilé i strimlor
några broccolibuketter
1 strimlad purjolök
½ strimlad paprika
1 strimlad morot
några sockerärtor
1 stjälkselleri
1 burk vattenkastanjer
riven ingefära
½ lime, rivet skal och juice
1 burk kokosmjölk
Stek köttet färdigt och lägg över i en gryta. 
Stek grönsakerna snabbt, de ska vara krispiga, och lägg ner i grytan tillsammans med köttet. 
Slå i kokosmjölken, ingefära, limeskal och limejuice. 
Låt allt bli genomvarmt och servera med ris eller nudlar.


Ankis portion, med nudlar och utan thailändsk ketchup...

Så till gårdagens film, vi skrev ju att vi skulle ge er en recension av den så det får vi ju göra. Tänk er en värld där ingen ljuger, ingen vet att man kan ljuga och ingen förstår om någon plötsligt kan konsten att ljuga! Det är precis så det var i filmen "The invention of lying", alla är fruktansvärt ärliga mot varandra och ingen tar illa upp av andras kommentarer... Men så en dag, när han behöver det som mest, kommer det plötsligt en lögn ur Marks mun och den följs snabbt av flera. Ricky Gervais spelar rollen som Mark och det gör han med bravur, han ser precis så menlös och intetsägande ut som man känner att hans karaktär, Mark, är. En hel del skratt blev det, men också lite eftertanke, vi har diskuterat flera saker från filmen i eftermiddag och man kommer på mer och mer. Vi rekommenderar absolut att ni ser den om ni gillar komedier och Ricky Gervais. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 7 september 2010

Remsans bröd till Prinsessans soppa

I kväll har vi ätit mat från två andra matbloggare, ja från deras recept alltså, till kvällsmat. Vi har hittat en hel drös bra recept hos en hel massa matbloggar som vi sparat och det är hög tid att vi provar några av dom, de blir bara fler och fler...

Så eftersom det är tisdag så fick det bli något lättare och då föll valet på Höstsoppa med chiligrädde från bloggen Perfekta Prinsessan Pernilla. Soppa kräver ett gott och helst nybakat bröd och det hittade vi hos Remsan, ett långpannebröd (lite av hennes specialitet) på dinkelmjöl som blev otroligt saftigt och gott. Det blev en väldigt lyckad kombination av recept,dessa kan vi verkligen rekommendera. Får se vad vi provar nästa gång, vi har en hel del att välja på.

Nu ska vi se på film, Håkan kom hem med två olika från affären och till slut kom vi överens om att se på "The invention of lying", en komedi med Ricky Gervalis och Jennifer Garner. Recension får ni i morgon.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 6 september 2010

Vitlökssås

I bland är det bra med rester i frysen, grytor tycker vi brukar bli bäst att frysa in. Dessutom smakar vissa maträtter nästan mer när de fått stå till sej lite och Long horn chilin vi ätit idag tillhör den kategorin. Senast vi kockade till denna mexikanska gryta gjorde vi därför en extra laddning och frös in till framtida behov. Idag fick det bli fullkornsris och en sallad som tillbehör, för Håkans del blev det även några jalapenos och feferoni på tallriken medan Anki tog det sista av gårdagens vitlökssås. Blir ni sugna på att prova grytan så hittar ni receptet här.

Long Horn Chili.

Lammentrecoten vi spisade igår var underbart god, oj oj oj vad vi njöt! Den marinerades i: 

Lammmarinad
1 tsk färsk rosmarin
1 tsk torkad timjan
den sista slatten Santa Aarias Allround grillolja
2 pressade vitlöksklyftor
Mortla alla torra ingredienser och blanda ner i grilloljan.
Marinera några timmar innan köttet grillas.


Till detta åt vi ugnsstekta rotfrukter med broccoli och nektariner, en idé vi fick av Sofia som vi absolut kommer att göra flera gånger, så himla gott! Några rödbeter och en barnförbjuden vitlökssås landade också i magen. Varför såsen är barnförbjuden? Jo, det är vin i den:

Barnförbjuden vitlökssås
2 dl turkisk yoghurt
2 msk vitt vin
½ dl majonnäs
1 pressad stor vitlöksklyfta
1 msk olivolja
hackad dill efter eget tycke och smak, vi brukar ha i ca ½ dl
Blanda samman alla ingredienser och låt såsen stå i kylen några timmar innan den serveras.

Så där ja, nu väntar en kväll i tv-soffan, förmodligen kommer bådas ögonlock att falla tidigt ikväll, det tar på krafterna att partaja på helgen och kräver nu för tiden två dagars återhämtning... Vi är inte längre 25 år, bara att inse fakta! "Ohhh ljuvliga ungdom..."

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 5 september 2010

Lite om vår helg.

Vilken härlig helg vi har haft, vädret har verkligen visat sej från sin bästa sida och bjudit på blå himmel och strålande solsken båda dagarna! Fredagen började bra med ett mejl om en lägenhet som stämde in på våra önskemål, vi meddelade direkt att vi är intresserade och vill titta på den, så nu får vi se om vi blir inbjudna på visning. Vi vet inte riktigt hur vi ligger till i kön men vi håller tummarna, hårt, så hårt, för att vi har hamnat tillräckligt högt upp.

Därefter gjorde vi slag i en sak som vi länge velat hit och dit om nu, tillräckligt länge faktiskt, vi beställde en ny köksmaskin! Äntligen... en Kenwood Titanium är på väg hem till oss, som vi ser fram emot det. Här ska det bakas, bröd och bullar, och dessutom pressas juice eftersom vi har bestämt oss för att köpa till en råsaftcentrifug. Vi är så sugna på god morotsjuice och det ska verkligen bli en fröjd att kunna fixa det själv.

Vi lääääääängtar!

Efter ett sådant beslut krävdes det en smarrig middag. Håkan som slutade jobba tidigt tog en tur ner till fiskaffären för att köpa tonfisk och därefter styrde han cykeln till bubblaffären för ett inköp av rosa bubblor. Valet föll på denna:

                                       
En rosa Cava, nr 7779 för 69 kr, (Finns även i liten flaska för 45 kr.)

Tonfisken marinerades innan vi stekte den på ett grilljärn, ca 2 minuter på varje sida, och på tallriken hamnade även en god sås, sallad och ugnsrostade potatis och morötter. Vinet gifte sej så otroligt bra till maten, det blev verkligen en kanonupplevelse!

Marinaden
rapsolja med vitlökssmak
rivet skal från 1 citron
saft från ½ citron


Såsen
2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk rivet citronskal
1 msk citronsaft
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
Blanda samman allt och låt såsen stå till sej i kylen innan servering. Passar bra både till fisk och fågel.

Lördagen bjöd på sovmorgon, långsittarfrukost med melodikrysset, en tur på stan för lite shopping inför kvällen som bjöd på middag hos goda vänner. Vi njöt på grillat hos familjen Persson och vi fick en riktigt härlig kväll tillsammans; mycket skratt, nostalgi, musik, lite hårvård med dottern i huset som fick fina inbakade flätor, bubblor och vin, lite födelsedagsfirande och till slut en cykelfärd ner för backarna i mörka natten. 

I dag blev det en långtur på stålhingstarna, vi styrde hjulen mot Köpingebro och Håkans föräldrars hem. Där hittade vi stora fina björnbär i trädgården som vi snabbt satte i oss. På vägen hem blev det en härlig solpaus på en bänk i skogen, man skulle kunna tro att att det var högsommar istället för höst så varmt det var. En otroligt billig shoppingtur hann vi också med, fyndade bland kött med röda prislappar på Coop och fick med oss många fynd hem. Bl.a fin lammentrecote som vi snart ska njuta av tillsammans med ugnsstekta rotfrukter och nektariner, ett tips som vi plockat upp hos Sofie på Mumsfillibaba, receptet hittar ni här. Såsen blir en barnförbjuden vitlökssås och om den får ni läsa i morgon! Efterrätt blir det minsann också, vi kommer att smaska på dessa små underbara bär:

Blåbär och hallon, köpta av Fru Johansson som kör runt och säljer de allra godaste bär, hemlagade sylter, kantareller och honung. Vi köpte av deras tranbärssylt och hjortronsylt, 70% bär, socker och vatten, inga tillsatser här inte. 

Det var vår helg det, hur har ni själv haft det? Hoppas solen lyst även på er och att ni haft det bra.  

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 4 september 2010

Frukost på Six Senses, Hua Hin

...-bilder från Thailand?
Vi har ju skrivit om maten som vi njöt av och vi lovade att berätta om frukosten vi åt, som faktiskt var den bästa vi fått på något hotell någonsin. Frukter och grönsaker var antingen odlade på hotellet eller närproducerade eftersom hotellet är väldigt miljömedvetet och har ett speciellt miljöprogram. De renar även allt dricksvatten som hälls på fina gammaldags glasflaskor med sk. snäppkork, istället för att köpa in plastflaskor med vatten.

Så, vassegoa och ta för er:
Espresso, vanligt bryggkaffe, latte, te eller som här Cappuccino, bara att välja.

Fräscha grönsaker.


Dressing till salladen, te.x: ceasar, blue cheese och vitlöksvinägrett.


Härifrån styrdes stegen till nästa "station"

Ett enormt urval av flingor t.ex cocopuffs, frosties, corn flakes, hemgjord müssli, wetabix, allbran och raisin bran.

Eller kanske lite torkad frukt? Gojibär, litchi, guava, mango, papaya, roseäpple, palm seeds, kiwi och ärtor.

Efter äggstationen, omelett, skramlade ägg, benedicte eller kanske ett kokt, så kanske det skulle passa med...

... lite kötttillbehör?

Kakor och spännande brödsorter. Vad sägs om svartpepparbröd, tångbröd, bröd med lök och tomater eller kanske bröd med nötter i. 

Några av de egentillverkade marmeladerna och sylterna att ha på mackan eller lite honung att doppa croissanten i (Ankis favorit).

Till slut lite färskpressad juice. Här hittade man oftast barnen (och vuxna oxå för den delen) vilt blandande olika smaker. Ankis favoritmix: Morot med apelsin, Håkan mixade helst morot och äpple.

Som om inte allt detta räckte så fanns det även nudelstation, Low Carb mat, Viktväktarmat, färska frukter, en station speciellt för barn och en asiatisk avdelning. Puh... är det konstigt att vi hade lite "övervikt" med oss hem, tur man inte äter såhär varje dag. 

Nu blir det inte fler bilder från vår semester i Thailand, nästa resereportage får bli från vår hösttur som går till Stockholm.
Hoppas ni alla får en härlig helg med mycket höstsol och avkoppling!

Smaklig spis! / Anki och Håkan