söndag 28 februari 2010

Baka i lergryta

Gårdagskvällens middag gick jättebra, vi hade en trevlig kväll tillsammans, både varmrätten och efterrätten uppskattades och det känns ju alltid bra. Dukningen blev lite åt det marina hållet med blått, vitt och rött, snäckor och stenar på bordet och det kändes härligt vårligt. Extra vårkänslor gav tulpanerna, vi hade själv köpt en bukett röda och fick även en med blandade färger av Håkans mormor, så nu njuter vi av en härlig vårfägring på matrumsbordet.


Efter en långpromenad nu i eftermiddag så bestämde vi oss för att prova på att baka bröd i lergrytan, det har vi pratat om länge men det har liksom aldrig blivit av förrän nu. Vi hade ett recept som vi utgick från, men vi ändrade innehållet lite efter vår egen smak. Grytan står just nu i ugnen så slutresultatet kan vi inte säga något om än... Vi använde Dr. Oetkers jäsblandning för första gången, ett smart sätt att baka på som gör att jäsningen förkortas till bara 15 minuter. Blir det bra så kommer vi köra med det i fortsättningen eftersom ingen av oss har tålamod att baka med vanligt jäst.

Lergrytebröd
5 dl vatten (ljummet om du bakar med vanligt jäst)
3/4 dl olja
1 påse jäsblandning (eller 50 g jäst)
2 tsk salt
1 dl vetegroddar
6 dl vetemjöl
4 dl dinkelmjöl fullkorn
2 dl grovt rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
3/4 dl rågkross
½ dl vetekross
Lägg lergrytan i vatten och låt den ligga minst 10 minuter så den blir genomfuktad. 
Blanda vatten och olja (om du bakar med vanligt jäst så rör du ut jästen i lite av vätskan och tillsätter sen övriga ingredienser). 
Blanda samman mjölet med jäsblandningen, rör ner övriga torra ingredienser och blanda samman. 
Slå i vätskan och arbeta samman till en smidig deg som du formar till ett ovalt bröd (eller låter jäsa i 1 timme med vanligt jäst, sedan knådar och formar till ett bröd). 
Ta upp grytan, torka av och olja in båda delarnas insidor. 
Lägg i brödet och låt det jäsa 15 minuter innan du naggar det och ställer in i kall ugn. 
Sätt i gång ugnen, ställ värmen på 200 grader och låt grytan stå ca 1½ timme. 
Stjälp upp brödet och låt det svalna under bakduk.

                            
                                               
Kvällen bjuder på rester från gårdagen, både grytan och pannacottan. Sedan får man väl börja tänka på nästa veckas meny, bläddra lite i kokböcker och bland urklipp och se om något spännande dyker upp. Vi ska ha middagsgäster även på lördag så det ska vi också planera för... gäller att gnugga matknölarna ordentligt. 

Ha en fortsatt skön helg och en bra ny vecka. / Anki och Håkan

fredag 26 februari 2010

Kreolsk fläskfilégryta

Så där ja, då är det hög tid att ägna vår blogg lite tid, bättre sent än aldrig eller hur? Eftermiddagen har varit fullproppad av shopping, städning och matlagning inför morgondagen, som tur var slutade Anki jobbet tidigt... Nu är i alla fall middagen färdig till i morgon, skönt att ha den förberedd och i stället kunna ta det lugnt i morgon (i alla fall Anki eftersom Håkan jobbar). Vi kommer att bjuda på en fläskfilégryta och mjölkcholadpannacotta, som vi skrivit om tidigare, när Håkans familj kommer hit. Kvällens middag fixade Håkan till när han kom hem från jobbet, det blev oxfilé, klyftpotatis och whiskeysås, riktigt gott. Men nu till receptet på grytan:

Kreolsk filégryta
600 g skivad fläskfilé
vitlökskorv
1 röd paprika
1 dl syltlök
3 dl vispgrädde
2 msk fransk senap
2 tsk dragon
paprikapulver och örtsalt
hackad persilja
Bryn filén och krydda den med örtsalt och paprikapulver.
Lägg över i en större gryta och häll i grädden som blandats samman med senapen.
Tärna korv och paprika, tillsätt i grytan med syltlök och dragon.
Låt småkoka ca 15-20 minuter.
Smaka och tillsätt ev. mer kryddor, strö på persilja innan serveringen.


Köpte 2 kokböcker på bokrean, hade tur och fick tag på Per Morbergs bok (fanns bara några få kvar) och den verkar vara väldigt bra, fina bilder och många recept som lockar. Hittade dessutom en bok med fisk och skaldjursrecept som innehöll många spännande recept som vi blev sugna på att prova. Har ni fyndat?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 25 februari 2010

Jippi

så glad man kan bli över att ha en fungerande blogg igen, kom på att vi saknar det ganska mycket nu när vi vant oss vid att skriva här. Hade en härlig ledig dag igår, hann med både det ena och det andra; storhandling, besök hos Ankis föräldrar och Quizkväll på kvällen med våra goa vänner Anne och Ingemar. Quizkvällen var på Bryggeriets restaurang där vi var och käkade tillsamman i lördags och då bestämde vi oss att prova våra kunskaper. Det var riktigt roligt, även om det var svåra frågor, och att vi dessutom gick och vann gjorde ju inte kvällen sämre precis. Vi kommer absolut att vara med fler gånger och då tar vi nog en middag samtidigt.

Kvällens middag blev inte särskilt upphetsande, en färdiglagad pytt i panna som vi hottade upp med kalkonkorv, bacon och extra potatis. Det är otroligt sällan som det blir halv/helfabrikat här hemma men ibland räcker tiden bara inte till och då är det smidigt med lite hjälp på traven. Hur är det för er, har ni färdiglagat någon gång och gör ni då något för att piffa till det lite?

Så har vi då bestämt vad vi ska bjuda på till middagen på lördag, både varmrätt och efterrätt, men det får ni vänta till helgen för att ta del av... stay tuned!

Ha en fortsatt bra kväll / Anki och Håkan

Scones

Okej då, alla kära läsare, äntligen funkar bloggen och vi kan skriva inlägg igen. Här får ni gårdagens inlägg:

Då har vi njutit en långsittarfrukost här i Mårtenssons kök, eller rättare sagt i Mårtenssons matrum för det är där vi sitter när vi äter. Vårt lilla kök har vi inrett så att vi inte har ett köksbord i traditionell mening, eftersom vi har så dåligt med arbets/avställningsyta. Istället har vi ett bord av bardiskmodell med hylla under bordsskivan, en perfekt plats för alla våra kokböcker. Vi har två hopfällbara barstolar och sitter i köket när vi käkar frukost på arbetsdagarna, men när det middag och lediga dagars frukost sitter vi alltid i matrummet. Vi hoppas att vi en dag får tag i ett nytt boende och då ska vi ha ett större kök, plus en massa annat som står på önskelistan vad gäller vårt nya hem…
Idag blev det nybakade scones (Leilas recept) till frukost och det var de godaste sconesen vi har gjort. 

Scones   6 st.
7½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1½ tsk bakpulver
½ dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
Sätt ugnen på 250.
Blanda alla torra ingredienser i en skål, tärna ner smöret och nyp samman allt.
Vispa ihop ägg och mjölk och blanda med de andra ingredienserna till en deg.
Dela degen i 6 delar, rulla till bollar och platta ut (3 cm höga) på ett bakplåtspapper på en plåt.
Pensla med ägg och grädda i ugnen i 10 minuter.

Dessa scones kan man smaksätta på en hel del olika sätt och vi kommer definitivt att prova flera av dem så fler recept kommer säkert! Vi strödde på blå vallmofrön idag och avnjöt med en stark ost och hemgjord plommonmarmelad som vi fått av Ankis morbror, mmm.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 23 februari 2010

Baconlindad lax med rompotatis

I kväll har vi fredagskväll på en tisdag i Mårtenssons kök, i alla fall vad gäller middagen. Vi hade bestämt att vi skulle äta en favorit i repris med baconlindad lax med rompotatis till middag i fredags. Till det skulle vi dricka ett  mousserande vitt vin som vi inte provat förr, Jacob's creek nr.7359 på systembolaget. Nu blev det inte riktigt som vi hade tänkt oss, Anki blev ju sjuk så Håkan fick käka chicken nuggets i sin ensamhet... Men det råder vi bot på i dag, eftersom vi båda är lediga i morgon så tar vi fredagens meny i dag i stället!

Baconlindad lax med rompotatis
1 laxfilé per person
finhackad dill
torkad körvel
bacon
2 schalottenlökar
1 dl vitt vin
2 dl crème fraiche
4 msk röd rom
potatis efter eget tycke
Koka potatisen och skär i mindre bitar.
Strö dill och körvel på laxen och linda baconskivor runt.
Stek hastigt runt om och stek färdigt i ugnen på 200 5-10 minuter.
Hacka schalottenlöken och fräs mjuk i olja.
Slå i vin, crème fraiche och rom och låt det koka upp.
Blanda ner potatisbitarna, smaka av med salt och vitpeppar, strö på dill och servera till laxen.

Härligt med en ledig dag så där mitt i veckan, speciellt när det kommer som en överraskning! Får väl se vad vi tar oss för, förutom att sova länge förstås. Vi ska i alla fall hem till Ankis föräldrar och hälsa på, sen får vi se.

Smaklig spis / Anki och Håkan

P.S. Till efterrätt blir det chokladpudding och grädde. D.S
x

måndag 22 februari 2010

Torskgryta med dill och tomater

Dagens middag blev en gammal goding som vi gärna kommer tillbaka till, dillstuvad torsk, efter ett recept som vi fått av Ankis mor. Låter kanske inte så gott men tro oss, det är väldigt gott. Mycket smak av citron som torsken ska marinera i innan den tillagas med bl.a grädde och vitt vin, kan det bli annat än smarrigt?


Dillstuvad torsk
400 g torskfilé
citronsaft
mjöl och salt
hackad persilja och dill
smör
2-3 tomater
2,5 dl matlagnings/mellangrädde
1 dl vitt vin (matlagningsvin går bra)
Låt fisken marinera i citronsaft, ju längre desto bättre, och vänd sedan filéerna i mjölblandningen.
Skiva tomaterna. Smält 2 msk smör i en låg, vid stekgryta (gärna teflon) och häll i lite persilja och dill.
Varva sedan tomater, fisk, dill och persilja, överst i grytan ska det vara dill och persilja.
Klicka på ca. 2 msk smör, häll i grädde och vin och låt grytan koka på svag värme under lock till fisken är klar, ca 10 minuter.
Smaka av med citronsaft innan servering.

I helgen blir det middagsbjudning i Mårtenssons kök, det är Håkans föräldrar, bröder och mormor som ska komma hit. Vi har bestämt vad som ska serveras till varmrätt men efterrätten har vi lite svårt att bestämma oss för. Har några alternativ på lut, vi ska bara välja ett och det är inte alltid det lättaste när man har flera man skulle vilja prova på... Fast har man inte svårare problem än så ska man vara glad, eller hur?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 21 februari 2010

Helstekt kyckling i ugnen

Ibland står det bara still i middagstankarna och man kommer inte på något alls. Så var det för oss idag, vi hade ingen middag planerad utan skulle se vad vi kände för och var sugna på. När vi så skulle bestämma oss för vad vi skulle käka kom vi inte på något alls och kände inte något sug efter något speciellt. Idétorka kallas det väl? Vi löste det genom att promenera ut till Supermarket och irra omkring i affären som två yra höns för att försöka komma på något som vi tyckte kändes rätt. Till slut landade vi framför de hela, färska hönsbarnen och kom fram till att kyckling kunde vi båda tänka oss. Så det blev hel kyckling med ugnsrostade potatisar och morötter i kväll. Till det hade vi sallad, citron och vitlökssås, smarrigt!


Hel ugnsstekt kyckling med tillbehör
1 st hel kyckling
grillkrydda
salt och peppar
vitlökspulver
paprikapulver
smält smör
olivolja
Potatis
Morötter
Små lökar
Dela kycklingen på hälften, men inte hela vägen genom och lägg i en ugnsfast form. 
Pensla kycklingen med smör och olja och krydda med alla kryddorna. 
Klyfta potatisen, skär morötterna i lagom stora bitar och lägg runt om kycklingen tillsammans med lökarna. 
Ugnsstek mitt i ugnen på 150 i ca. 1½ timme, använd helst kötttermometer som ska visa 83 när kycklingen är klar.

Enkelt och gott, bättre kan det knappast bli eller hur?
Så till chipsen vi provade igår, Kettle chipsen, som vi lovade er ett utlåtande om. De var väldigt goda, riktigt krispiga och med mycket smak. De innehåller inget härdat fett, inga konstgjorda smakämnen, inget tillsatt natriumglutamat, inga färgämnen eller konserveringsämnen och de är friterade i solrosolja. Vi provade två olika smaker, dels med balsamvinäger och dels med svartpeppar och vi tyckte båda sorterna var lika goda. Svartpepparsmaken var precis lagom så även de som är känsliga för starka smaker kan njuta av dom.
Drinken blev uppskattad och vi hade det väldigt roligt, som vi brukar ha! Middagen var god, Håkan åt Bryggeriets egen burgare och Anki åt en lammytterfilé som var perfekt tillagad. Efterrätten smaskade vi i oss hos Anne och Ingemar, de bjöd på Dajmtårta som dom vet att vi gillar.
Nu väntar ryggläge i soffan, kanske lite popcorn och en bra film.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 20 februari 2010

Tranbärsdrink

Så, då är vi tillbaka i etern igen efter en liten sjukfrånvaro igår. Anki låg däckad i någon variant av en snabbt avklarad Vinterkräksjuka, som tydligen grasserar i staden. Som tur är så varar den inte länge, efter ett par timmar så gick det över och det blev lång sömn hela natten och nu är jag på benen igen. Tur, eftersom vi har en helkväll inplanerad med våra goa vänner Anne och Ingemar. Vi ska ut och käka middag på restaurang, men först kommer de hit på en drink och lite snacks och det ska bli så himla roligt! Vi ska göra vårt bästa att komma ihåg att ta med oss kameran så ni kan få lite bilder från middagen!
Dinken vi ska smutta på innan middagen är en blandning av Finlandia Cranberry och Grand Marnier:

Mårtenssons tranbärsdrink
4 cl Finlandia Cranberry
2 cl Grand Marnier
6 cl tranbärsjuice
Blanda i ett sk. High ball glas med många isbitar i och fyll upp med Sprite.

Här kommer en bild på chipsen som vi ska tugga på ikväll, en ny sort som vi hittade när vi var och handlade. Kettle chips, någon som har provat dom och vad tyckte ni i så fall? Vad vi tycker får ni veta i morgon!


Ha en härlig lördag! / Anki och Håkan

torsdag 18 februari 2010

Dumlemuffins

I dag fick vi bokreabroschyr från Åhléns och det är alltid lika spännande att kolla i den. Första kollen så hittar vi en hel massa böcker vi bara måste ha, sedan gallrar vi ut för varje titt. Men en bok som vi absolut ska försöka lägga vantarna på är Per Morbergs kokbok som säljs för endast 98 kronor de första dagarna. Tyvärr är det väl risk för att den säljs slut innan Anki hinner dit efter jobbet och tydligen kan man inte förboka längre, men vi håller tummarna. Detfanns oxå en del fiskkokböcker som fångade vårt intresse, så nått napp (!) ska det väl bli. Har ni tänkt handla något på bokrean?

Vi bakade ju Dumlemuffins igår (Leilas recept) och de blev vansinnigt goda. Dumlekolan smälter ut och blir lite knäckig i botten av kakan, mmmm. Vi tycker absolut att ni ska prova receptet om ni inte redan gjort det.

Dumlemuffins   ca 12 st.
100 g smör
2 dl mjölk
skal från 1 citron
2 ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
dumlekola
Smält smör och häll i mjölk och citronskal.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
Rör ner den ljumna vätskan.
Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten snabbt. Rör inte för mycket så blir muffinsarna luftigare och saftigare.
Har du en muffinsplåt så ställ bakformarna i plåten annars ställer du ut dubbla bakformar på en vanlig bakplåt. De behöver vara dubbla för annars rinner smeten ut.
Fyll formarna med 2/3 smet och tryck sedan ner minst 2 kolor i varje form.
Grädda mitt i ugnen på 200 ca. 15 minuter.

Vi provade med både en och två kolor i och kom fram till att ju fler desto godare, så minst två bör ni stoppa i. En muffinsbakplåt är nog att rekommendera så inte smeten rinner ut på bakplåten. Vi har ingen själv men ska köpa en eftersom vi hittat flera andra recept som vi vill prova.
Nu ska Anki mota en förkylning som envist vill tränga sej på. Har ni några bra knep som ni vill dela med er av? Själv kör vi med Kang Jang och Echinaforce och tycker de funkar rätt bra.

onsdag 17 februari 2010

Lergrytegryta

Idag tillagar vi maten i lergryta, det blir en köttgryta med rotfrukter i. Bli inte avskräckta av tiden grytan ska stå i ugnen, det sköter sej själv så man kan syssla med annat under tiden. Skönt att inte behöva stå vid spisen och röra i grytorna hela tiden.

Köttgryta i lergryta   4 port.
800 g oxkött t.ex ytterlår eller högrev
12 smålökar
2 morötter
1 palsternacka
50 g rotselleri
1 purjolök
1 lagerblad
2 krm timjan
2 krm svartpeppar
1½ tsk salt
1½ dl vatten
2 msk kalvfond
1½ dl rött vin
200 g champinjoner
1 dl hackad persilja
Grytan ska ligga i vatten minst 15 minuter innan användning. Skär köttet i grytbitar, skär rotfrukter och lök i bitar och varva allt i en lergryta. Strö på kryddor och salt mellan varven och häll till slut på vätskan. Lägg på locket och ställ in i kall ugn. Sätt ugnen på 200 och låt grytan stå inne i 2 timmar. Bryn svampen i smör och lägg dom i grytan mot slutet av tiden. Strö på persiljan innan serveringen.

Nu har vi äntligen köpt nya muffinsformar så efter middagen ska vi baka Leilas dumlemuffins. Vi hade turen att vinna hennes bok "A piece of cake" i en tävling och i boken finns en massa spännande recept som vi vill prova. Det blev en del Dumlekolor kvar från dumlebrulén vi njöt av på Alla hjärtans dag och muffinsen har Anki velat göra länge så nu är det dags!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 16 februari 2010

Fiskgratäng med ädelost

Fiskdax idag, vi har fått några förfrågningar om lite fler fiskrecept och vad gör vi inte för er, kära läsare. Så klart vi fixar till fisk till middag för er skull! Vi försöker äta fisk två gånger i veckan och torskblock är så enkelt om man vill ha en fiskgratäng som det faktiskt blir idag.
Just denna rätten har vi inte provat innan, det är ett recept som legat väldigt länge nu, så Håkan tyckte det var dags att prova. Vi har alltid klippt ut många recept ur tidningar och samlat på hög, när man sen går igenom urklippen så undrar man ibland varför man saxat ut vissa. Då är det dags för lite gallring och då åker de som inte verkar intressanta längre i soporna, medan de andra får en chans till. De vi kockar till och gillar skriver vi in i datorn för att sedan skriva ut och ha i vår receptpärm. Hur gör ni med recept, klipper ni oxå i tidningar och sparar?

Torskgratäng med ädelost  2 port
400 g torskfilé
saften från ½ citron
salt och vitpeppar
75 g ädelost
2 dl gräddfil
1 krm löksalt
2 msk tomatpuré
Lägg fisken i en smord ugnsfast form, pressa på citronsaft och krydda med salt och peppar.
Koka i ugnen på 200° i 15 minuter.
Smula ner osten i gräddfilen, smaka av med löksalt och tomatpuré.
Slå såsen på fisken, öka värmen till 225° och låt gratängen stå 10 minuter.

Så nu håller vi tummarna och hoppas att det blir en god middag vi får ikväll. Skriv gärna och kommentera de recepten ni provar, det är lite dåligt med det tycker vi. Det är roligare för oss med feedback från er, så kom igen nu, skriv på!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 15 februari 2010

Kycklinggryta med smak av Thailand

Så, kära bloggläsare, har vi dagen måndag igen, har ni haft en bra helg? Kyckling står på menyn i dag och vi drömmer oss till Thailand och längtar till sommarens resa dit. Tror de flesta av oss längtar till sommaren, känns som om att denna vintern är fasligt lång.
Dagens middag gör man precis i den smak som man själv föredrar så vill man ha hetta så öser man på med sambal oelek. Föredrar man syra så pressar man i mycket limesaft och de som känner för sälta tar i mer fisksås. Är ni som vi, två som har olika smak, så serverar ni limeklyftor och sambal som tillbehör så får var och en smaksätta med mer av det man föredrar. Så, åter igen, smaka er fram till er egen stil på detta receptet. Lycka till!

Thaikycklinggryta   2 port
2 kycklingfiléer
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
sambal oelek (efter eget tycke och smak)
1 röd paprika
2 selleristjälkar
riven färsk ingefära
1 burk kokosmjölk
lime
fisksås
Strimla kycklingen, hacka löken, tärna paprikan och skiva sellerin.
Fräs kycklingen och löken en stund och häll därefter i kokosmjölken.
Tillsätt sambal, selleri, paprika, ingefära, rivet limeskal och vitlök och sjud ca 10 minuter.
Smaka av med limesaft och fisksås.
Red av med maizena och servera med ris.

I morgon kockar vi till fisk i Mårtenssons kök, närmare bestämt torsk, det är ju tisdag. Nu ska vi göra oss redo för "Halv åtta hos mej", Anki ska sätta i sej rester av citronglasstårta och Håkan förbarmar sej över dumlebrulén som blev över i går. Dumlebrulén var för övrigt riktigt smaskig och det behövs absolut inget sockerlager överst. Den smakar väldigt gott med hallon till och det går säkert med vilka bär som helst om man är sugen på det.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. Hjärtan på bilden i går har Ankis mor gjort i keramik. DS

söndag 14 februari 2010

Räkpaj med saffran


Glad Alla hjärtans dag, alla som läser vår blogg! Har ni ätit en extra god frukost idag, kanske till och med fått blommor eller presenter? Vi har just avslutat en lång frukost, läst tidningar, diskuterat vad vi ska göra idag och kommit fram till att en lång promenad i skogen inte vore helt fel. Det bästa med skogspromenader när det är kallt ute är att komma in i värmen efteråt och dricka varm choklad med vispad grädde på, härligt!
Vi har börjat förbereda kvällens måltid så pajdegen står klar i kylen och Håkan som bäst på att skala räkorna. Så här får ni nu receptet på kanske världens goaste räkpaj.

Räkpaj
100 g smör
3 dl vetemjöl
1½ dl riven lagrad ost
3 msk kallt vatten
2 krm salt
2 krm vitpeppar
1 uppvispat ägg till pensling innan skalet ska gräddas
Arbeta samman degen och ställ svalt minst 1 timme.
Kavla sedan ut och klä en osmord pajform med degen.
Pensla med ägget och grädda i 15 minuter på 200°.

Fyllning
1 kg oskalade räkor el. ½ kg skalade
1 burk (225g) sparris i bitar
1 finhackad gul lök
50 g smör
2 fiskbuljongtärningar
3 msk mjöl
2 dl vitt vin, alt, matlagningsvin
½ dl sparrisspad
2 dl crème fraiche
1 påse saffran
1 dl hackad gräslök
cayennepeppar
Skala räkorna.
Smält smöret och låt löken puttra i smöret tills den är mjuk och glansig.
Smula ner buljongen och låt den smälta i smöret.
Vispa samman mjöl, vin och sparrisspad, slå i pannan och låt allt koka ett par minuter.
Rör i crème fraiche, cayennepeppar, gräslök och saffran och låt koka upp.
Lägg till sist i räkor och sparris och låt det bli varmt, det får inte koka för då blir räkorna sega.
'Häll ner i pajskalet och grädda i 15 minuter på 225°.

Efterrätten blir, som vi berättat tidigare, Dumlebrulé och den ser vi också fram emot eftersom det är första gången vi äter den. Är den god så lär det bli en efterrätt som vi kommer att ha på vår bjudningsrepertoar framöver.
Så till gårdagens middag som blev väldigt god. Det man ska tänka på är att reda av såsen till rotfruktsgratängen så den blir riktigt tjock, annars liknar det nog mest rotfruktssoppa. Vinet var gott men lite för strävt för vår smak, så det köper vi nog inte fler gånger.

Ha en underbart härlig dag! / Anki och Håkan

lördag 13 februari 2010

Rotfruktsgratäng

Så har vi då lördag igen, ny schlagerrunda ikväll och den får man kanske se... får väl se hur det blir med det denna gången. Dagen i dag har bjudit på väldigt blandade aktiviteter, biblioteksbesök, lite shopping, gardinsömnad, återvinning och för en av oss har det arbetats. Kvällens lammkotletter har legat i marinad sedan igår och till dom ska vi käka en rotfruktsgratäng som är väldigt enkel att laga till. Vi har även rört samman en vitlökssås, vitlök hör på något vis till lamm precis som citron gör.

Örtmarinad till grillade lammkotletter
1 dl olivolja extra virgin
basilika, rosmarin, timjan
rivet citronskal från ½ citron
2 pressade vitlöksklyftor

Rotfruktsgratäng 
1 bit kålrot
1 bit rotselleri
2-3 (beroende på storlek) palsternackor
2 morötter
3-4 några potatisar
vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl crème fraiche
salt, peppar
1 vitlöksklyfta
ströbröd
Skiva kålroten, lägg i en gryta, slå på vatten ( det ska inte täcka rotfrukterna), buljongtärning och låt koka upp.
Skala under tiden resten av rotfrukterna och skär dom i bitar.
Lägg ner rötterna i grytan tillsammans med buljongen och koka ca. 10 minuter.
Ta ur rotfrukterna och bre ut dom i en smord ugnssäker form.
Slå ner crème fraiche i 2-3 dl av buljongen, vispa samman och red av med maizena eller mjöl.
Gör såsen riktigt tjock annars liknar det mest rotfruktssoppa.
Smaka av med salt, peppar och vitlök, häll ner i formen och strö på ströbröd.
Gratinera i ugn, 30-40 minuter på 200.

Till detta provar vi ett rött vin som vi har beställt på Systembolaget; Mediterra från Toscana i Italien, nr 2317. Detta vinet är kryddigt och fylligt och ska passa väldigt bra till lamm, alltid lika spännande att prova nya viner

Jaha, där har ni vår meny för denna lördagskvällen, vad ska ni njuta av ikväll?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 12 februari 2010

Gratinerad tacogratäng

Nu har Håkan tjatat om tacos länge nog så i kväll käkar vi en gratinerad tacofärs. Denna rätten blev vi bjudna på för många herrans år sedan och vi har lagat till den flera gånger efter det. Det är ett bra alternativ när man har tröttnat på vanliga tacos och inte vill ha för mycket jobb i köket.

Gratinerad tacofärs  4 port
800 g färs  (vi har alltid oxfärs men det är upp till er vad ni väljer)
1 påse tacokryddor
1 röd paprika
1 liten gul lök
5 dl crème fraiche
1 paket Philadephiaost naturell
Tärna paprikan och hacka löken.
Fräs upp kött och lök, tillsätt kryddorna och paprikan och låt steka en stund.
Blanda samman crème fraiche och Philadelphiaost och lägg i botten på en ugnssäker form. 
Häll  på tacofärsen, strö på riven ost och gratinera i ugnen på 225° ca.15 minuter. 
Servera med grönsaker och tortilla chips. 


Vi dricker öl och tequila med salt och lime till. Vi har provat lite olika sorters tequila och vår favorit hitintills är Sierra Antiguo Tequila Añejo. 
Vad kockar ni till ikväll då? Tacos står säkerligen på många svenska middagsbord på fredagskvällarna, enkelt att tillaga och kan varieras så det passar alla i familjen. Perfekt!

Olé! / Anki och Håkan
x

torsdag 11 februari 2010

Medelhavssill

I dag blev det sill till middag, tillagad på medelhavsvis med bl.a vitlök och citron. Det var första gången vi provade detta receptet och som vanligt så ändrade vi lite på det efter hand som vi kockade. Resultatet blev väldans smarrigt och smöret som smälte ut i formen från sillen droppade vi över potatismosen, mmm. 

Medelhavssill   2 port
300 g sillfiléer
25 g mjukt smör
0,25 dl olivolja
1 stor riven/pressad vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja
rivet skal från ½ citron
salt och vitpeppar
Klipp av ryggfenan på sillfiléerna och lägg dom med skinnsidan neråt. 
Rör samman övriga ingredienser och bred på sillen. ¨
Rulla ihop filéerna och lägg i en smord ugnssäker form, tillaga i mitten av ugnen på 225° i ca. 20 minuter. 
Servera gärna med potatismos som är smaksatt med rivet citronskal, dill och citronsaft.


Så, har ni kommit på vad ni ska mumsa på när det är Alla hjärtans dag på söndag? Själv har vi bestämt oss för att njuta av den godaste räkpajen vi vet och till den en flaska Rotari Rosé, ett mousserande vin från Italien. Det är lite jobb med pajen men det är den väl värd och även de som inte är så tokiga i paj brukar gilla den.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 10 februari 2010

Coq au vin med kycklingfilé

Börjar bli lite tjatigt att kommentera snön som faller hela tiden, så vi struntar helt enkelt i det!
I dag är det Håkan som har stått för planering och tillagning av middagen i vårt kök. Vi var båda sugna på någonting med kyckling så det blev en enklare variant av Coq au vin som just nu står och bubblar på spisen. Till det sak vi äta vitlöksbaguetter och sallad och vi tänker faktiskt njuta av ett glas rött vin till maten, för det tyckte vi kunde passa bra.

Coq au vin   4 port
1 röd lök
1 gul lök
1 stor burk skivade champinjoner
100 g bacon
4 kycklingfiléer
vetemjöl
1 vitlöksklyfta
3 dl rödvin
2 dl kycklingbuljong
persilja
salt och svartpeppar
Skär bacon i små bitar, skala och klyfta löken.
Bryn bacon, lök och svamp i en stekpanna och lägg sedan över det i en större gryta.
Skär kycklingen i mindre bitar, vänd bitarna i vetemjölet och stek dom i stekpanna.
Lägg över köttet i grytan, pressa i vitlök och häll i vin och buljong.
Låt det hela småputtra i 15 minuter, smaka av med salt och peppar, strö på persilja och servera.

Nu är äntligen är vårt sökande efter en ny vattenkokare över, Håkan har köpt en på Elgiganten idag. Det blev en tjusigt pianosvart av märket OBH Nordica.


Nästa köksapparat på önskelistan är en glassmaskin, men vi får se när vi hittar någon som vi gillar. Kanske någon av er har nåt tips på en bra sådan?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 9 februari 2010

Dumlebrûlée

Okej, då var det dags för middag igen, men idag får ni inte något middagsrecept från oss eftersom vi ska käka rester från frysen. Det blir rotmos med korv och stark skånsk senap här hos Mårtensson och under tiden vi äter så ska vi fundera ut vad vi ska äta på Alla hjärtans dag. Efterrätten är i alla fall planerad och det är det receptet ni ska få ta del av så ni kan planera era inköp redan nu!

Dumlebrülée    6 port.
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
15 st dumlekolor
1 tsk vaniljsocker
4 äggulor
3 msk strösocker
Sätt ugnen på 150° och ställ in en liten långpanna med vatten mitt i ugnen. 
Koka samman grädde, mjölk, kolor och vaniljsocker. 
Vispa under tiden tills kolorna har smält. 
Ta grytan från plattan och låt smeten svalna. 
Blanda ner äggulorna och slå smeten i 6 ugnsfasta portionsformar som sedan ställs i långpannan och gräddas i ca 1 timme. 
Ta ut formarna och låt dom kallna. 
Innan servering strör man socker på ytan och bränner med en brännare eller ställer in i ugnen, högt upp på grill tills sockret smält. 
Ställer ni in den i ugnen så har koll på brulén hela tiden så ni inte bränner den.

Visst låter det gott med dumlebrulé? Vi har inte provat receptet tidigare så det ska bli spännande att se om det är lika gott som det låter. Firar ni Alla hjärtans dag, äter ni något speciellt eller går ni kanske ut och käkar på restaurang? Vi kockar alltid något extra gott och dricker champagne eller mousserande vin till, vad det blir i år får ni se på söndag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 8 februari 2010

Citron och dillmarinerad makrill

Vi bjuder i kväll på citronmarinerad makrill, ett recept som vi fått av Ankis mor. Makrill kan vara lite svårt att hitta i affärerna, vi köpte vår på Coop Extra, vi brukar handla på oss ett par paket när vi väl hittar. Makrill är en av de nyttiga fiskarna som man ska äta mycket av eftersom den innehåller Omega-3, precis som lax och sill. Omega 3 är ju bl.a bra för att förbättra hjärnans kapacitet, den kan minska depressioner eftersom den ökar mängden serotonin och dessutom kan den sänka blodfetterna och blodtrycket. Alltså äter vi rena hälsokosten ikväll!


Citronmarinerad makrill
400 g markillfilé
1 dl olja
3 msk citronsaft
½ tsk salt
vitpeppar
hackad dill efter eget tycke och smak, vi brassar på med minst ½ dl, gärna mer.
Blanda samman marinaden och marinera makrillen minst en timme i kylen.
Smörstek fisken och strö på mycket hackad dill vid serveringen.
Kokt potatis och kokta ärtor är gott till.

Enkelt, eller hur? Men som vi har konstaterat tidigare så är ju det enkla oftast det godaste, och mitt i veckan näe man ju oftast har lite kort om tid så då passar recept som detta perfekt!
Se nu till att passa på och hamstra på er mycket mat i morgon för i mitten av veckan ska det komma ett nytt oväder in över vårt land. Man börjar ju undra när det ska ta slut så våren får hälsa på oss?!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 7 februari 2010

Kalvschnitzel

I dag styrde vi stegen till våra vänner, Familjen Persson, där vi bjöds på eftermiddagsfika med kanelbullar och lite uppdateringar. Vi bokade även in en kväll i Malmö tillsammans för att gå och lyssna på "Big Comedy" standup turné och äta en bit mat. Härligt att ha roliga saker inplanerade för att förgylla vardagslunken. Hemma igen satte vi igång att fixa med kvällens middag, Wienerschnitzel med sardeller, potatis, ärtor och sås. Till maten drack vi upp vinet som blev över igår, ett vin som numera tillhör våra favoriter!

När vi kockar wienerschnitzel panerar vi kalvschnitzel först i vetemjöl, sen vänder vi köttet i ett uppvispat ägg och sedan i skorpmjöl.
Därefter steker vi schnitzeln i rejält med smör i en stekpanna som vi sedan vispar ur med lite vatten för att ha till såsen.
Såsen gör vi på kalvfond, grädde, worcestershiresås, salt, peppar och skyn från stekningen.


Äppelsorbeten som vi åt i går kan vi verkligen rekommendera, tänk bara på att det blir lättare att köra i mixern om man tar i lite vatten, vi tog kolsyrat vatten så blev det lite mer bett i sorbeten...
Framför melodifestivalen hamnade vi aldrig, däremot såg vi filmen "Shall we dance" som vi verkligen gillade. Nu är det slut på denna helgen och en ny arbetsvecka och meny väntar.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 6 februari 2010

Festfilégryta

Eftermiddagen har bjudit på inneväder, storm i kombination med minusgrader gör inte en så sugen på en lång skogspromenad precis...En vända ner på stan blev det i alla fall, vi behöver en ny vattenkokare och vårt sökande fortsatte idag dock utan resultat. Däremot blev det några inköp på Systembolaget, vi kom fram till att det är synd att dom inte har bonuskort i den affären... Efter baket njöt Håkan av en pipa med tobak från Paul Olsen My own blend, Haddock och ett glas Bowmore, 12 years old Enigma. Anki surfade på nätet och njöt av den nya Xidern "Spring" som var frisk och god, även om smaken av mint inte riktigt kändes.

Men nu är det dags att dela med oss av receptet på efterrätten vi ska ha i kväll, som vi lovade er i går, nämligen äppelsorbet. Varmrätten blir en fläskfilé med örter och konjak i såsen och såklart ska ni även få det receptet av oss, hur skulle det annars se ut? Är man inte sugen på fläskkött så funkar det med kyckling också.

Festfilè 
600 g fläskfilé eller kycklingfilé
2 dl crème fraiche
2 dl köttbuljong
½ tsk dragon
½ tsk körvel
1 msk konjak
några droppar tabasco
2 dl riven ost (vi blandar västerbottenost och prästost)
Skiva köttet i 2 cm tjocka bitar som ni bryner, saltar, pepprar och lägger i en ugnsfast form.
Rör samman crème fraiche med buljong och värm.
Blanda i övriga ingredienser, låt allt bli varmt och slå över köttet.
Ställ in formen i ugnen och gratinera i 10 minuter på 225°.
Vi äter pressad potatis och sallad till.

Äppelsorbet
2 Granny Smith äpplen
½ dl vit sirap
½ dl punsch alt. citruslikör
Saften från en lime
Ev. lite vatten, gärna kolsyrat
Skölj, klyfta och kärna ur äpplena.
Frys in klyftorna (skalet kvar) minst 4 timmar.
Kör de frusna klyftorna i matberedare/mixer med sirap, alkohol och limesaft, tills det blir en sorbetkonsistens, ev. kan man behöva spä med vatten.
Servera direkt!


Så där ja, nu vet ni vad vi ska äta i kväll. Dricker gör vi av Zenato Valpolicella Classico, ett kryddigt rött vin från Italien som ska passa bra till just fläskfilé.
Jaha, då börjar följetongen Melodifestivalen på TV i kväll, ska ni kolla på den? Brukar ni se alla avsnitten eller gör ni som vi och kollar lite då och då? Får väl se om vi hamnar där i kväll eller om vi landar på en annan kanal.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Rosmarinkex

Vi hittade ett recept i en tidning på rosmarinkex som vi tänkte passa på att prova nu när vi har rosmarin hemma. Oftast när man ska använda färsk rosmarin i ett recept så behöver man inte hela plantan och då kan det vara bra med några idéer på vad man kan använda resten till. Vi har ju provat rosmarinkaka och den blev bra så nu testar vi vidare.

Rosmarinkex    6 st
4½ dl vetemjöl
2 msk hackad färsk rosmarin
1 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
12 cl vatten
1 dl olivolja
flingsalt
Blanda samman mjöl, hackad rosmarin, bakpulver och salt i en skål.
Rör i vattnet först och sedan nästa all olja.
Ta ur degen och knåda den några minuter.
Dela den i sex delar, kavla ut till runda kakor som är 12 cm, pensla dom med olivolja och strö på flingsalt. '
Grädda kexen på 225° i ca. 10-12 minuter tills kexen får färg.
Kexen kan förvaras i en lufttät burk och ska passa bra till bl.a getost.

Det doftar underbart gott av rosmarin i hela lägenheten och kexen smakar faktiskt väldans gott, klart rekommenderbara!

Smaklig spis / Anki och Håkan

fredag 5 februari 2010

Mjölkchokladpannacotta

hör man var och varannan säga nu och visst låter det härligt. Vår fredagsmysmiddag blir stekt entrecote, potatisklyftor och Jensens Whiskysås, en sås som vi båda fallit pladask för, och till det dricker vi Barone Ricasoli, ett Italienskt rött vin. Har även slängt ihop en efterrätt som vi lagat till tidigare men denna gången har vi förändrat receptet lite grann. Mjölkchokladpannacotta blir det, men stället för vanlig mjölkchoklad har vi gjort den på mjölkchoklad med apelsinkrokant i. Ska bli väldigt intressant att se hur det funkar, vi hoppas på en smaksensation så klart.

Mjölkchokladpannacotta  
2 gelatinblad
4 dl vispgrädde
½ dl muscovadosocker
200 g mjölkchoklad
1 msk apelsinlikör
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
Koka upp grädden och sockret och låt det svalna ca. 5 minuter.
Om grädden är för varmt kan det hela bli grynigt.
Rör ner chokladen i bitar, rör om tills det har smält samman till en slät massa och häll i likören.
Krama ur gelatinbladen, lägg ner och rör om tills de har smält.
Låt svalna lite och slå sen ner i portionsformar, det räcker till antingen 8 miniportioner eller 4 större.
Vill man inte ha alkohol i pannacottan så kan man ersätta likören med apelsinblomsvatten eller helt enkelt bara utesluta den.

För tillfället blir det många efterrätter här i Mårtenssons kök, det går i vågor, just nu är vi inne i en period där vi båda är väldigt sötsugna. Sen kan det gå en lång tid när vi inte ens tänker på sötsaker, tur är väl det annars hade vi väl rullat fram! Har hittat ett efterrättsrecept i urklippen som vi tänkte vi ska prova i morgon, men den känns lite "nyttigare" (om nu en efterrätt kan vara nyttig) än kvällens njutning... Vad det blir får ni veta när ni kikar in i vårt kök i morgon!

Ha en härlig fredagskväll med mycket mys /
Anki och Håkan

torsdag 4 februari 2010

Enkel laxbiff

Ibland tryter fantasin och kreativiteten vad gäller matlagning och så var det ikväll. Efter att ha jobbat sent, kommit hem och städat skulle Anki laga till något ätbart av lax. När tiden är knapp och inga planer har gjorts så blir det oftast laxburgare, om vi har bestämt oss för att ha lax till middag. Så vi har alltså käkat laxburgare till middag, vad fick ni?

Laxburgare     2 port.
1 laxfilé per person
riven ingefära
citronpeppar
salt
1 äggula
Kör laxfilén i mixer till en slät färs.
Ta i övriga ingredienser och rör samman.
Stek och servera till valfria tillbehör.
Vi hade fullkornsbröd "polar extrem", sallad, kidneybönor, wasabi, japansk soja, avocado, ångkokta morötter och broccoli.

En perfekt snabbrätt av lax som man kan servera med bröd, nudlar, klyftpotatis eller bara en sallad, ja man kan variera den i det oändliga. I morgon blir det biff, potatisklyftor och någon god sås, Håkan står med huvudet i frysen just nu för att ta ut köttet och lägga det på upptining i kylen. Vad käkar ni i morgon?

onsdag 3 februari 2010

Pastasås med kidneybönor och kyckling

I kväll hade vi tänkt att laga till en pastasås med kyckling, krossade tomater och lite annat i, men tji fick vi! När det var tid att hälla i tomaterna visade de sig vara passerade istället för krossade så vi fick en tillfällig blackout. Det hela liknade till en början mest tomatsoppa med stora kycklingbitar i, men efter att vi låtit det koka samman en stund så blev det lite tjockare. Det är inte bara konsistensen som är annorlunda, smaken på passerade tomater är fränare och skarpare än på krossade men det fixade vi till med lite matlagningsgrädde. Slutresultatet blev bra, faktiskt så gott så vi absolut kommer att göra det misstaget fler gånger!

Pastasås med kyckling och bönor    2 port.
1 kycklingfilé per person
3 dl passerade tomater
½ burk kidneybönor
2 vitlöksklyftor
basilika och oregano
1-1½ dl matlagningsgrädde
hackad persilja
Skär köttet i mindre bitar och stek tills de är genomstekta.
Slå i passerade tomater, kidneybönor och riv/pressa ner vitlöken.
Krydda med örterna och låt såsen koka samman till den börjar tjockna.
Rör i grädden och tillsätt persiljan.
Servera till pasta av valfri sort.

Ja, ibland går det bra att rätta till misstag som tur är och någon gång uppstår det ett helt nytt recept, härligt!
Förresten så var filmen vi såg igår, Ice age, väldigt bra och en film som vi varmt kan rekommendera. Tecknade filmer som t.ex Ice age, Madagaskar och Shrek är faktiskt riktigt roliga för oss vuxna också, många bra skämt och härliga karaktärer, tycker vi i alla fall.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 2 februari 2010

Basilikapesto med mandel

Så är det tid för fisk igen och idag lyxar vi lite med torskrygg här i Mårtenssons kök. Anki har mixat till en pesto med ordentligt med vitlök i, allt för att mota förkylningarna som försöker bita sej på oss. Peston är god på både fisk och kyckling.

Pesto
1 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
ca 1 dl olivolja eller rapsolja
persilja
½ dl mandel
1 dl västerbottenost
rivet citronskal
Kör alla ingredienserna i en mixer.
Lägg fisken/kycklingen i en ugnsfast form och kladda på peston.
Ställ in i ugnen på 225 grader tills köttet är genomstekt.


Nu har vi laddat dvdn med Ice Age 3, känns lagom passande att se på en kväll som denna… Ska njuta av den sista biten av citronglasstårtan och en kopp vitt te, riktigt mysigt med snön yrande omkring utanför fönstret. Ikväll är vi verkligen tacksamma för att vi tillhör dom som har tak över huvudet!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 1 februari 2010

Marinerad kasslergratäng

I går kockade vi till en rätt som vi inte gjort på länge, alldeles för länge faktiskt. Ibland blir det så att vi gör en rätt så ofta att till sist blir den uttjatad och vi är inte alls sugna på den mer. Så blev det med kassler i rödvinsmarinad, ett recept som vi fick för många herrans år sedan av en f.d arbetskompis till Anki. Hon heter Susanne så den går numera under namnet Susannes kassler här hemma. I orginalreceptet ingår det 1 msk curry, men det utesluter vi eftersom det är bland det värsta Anki vet.

Susannes kassler
500 g tunnskivad kassler
1 dl rött vin
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk dragon
2½ dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
2 dl riven ost (vi brukar ta västerbottenost)
paprikapulver
Lägg köttet omlott i en ugnsfast form.
Blanda vin, vitlök och dragon och slå över köttet.
Låt köttet marineras minst en timme i kylen.
Rör samman grädde, tomatpuré, paprikapulver och riven ost (och ev. curry), häll över köttet och ställ in i ugnen på 225 grader i 20-25 minuter.
Servera med pressad potatis så den goa såsen kommer med.


Dagens middag blir bruna bönor med stekt rökt fläsk och då menar vi fläsk som blivit rökat "på rktigt" och inte den sorten som bara har fått rökarom tillsatt. Håkan är kock eftersom han är en fena på just denna maträtten, rätt man på rätt plats med andra ord!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x