söndag 30 maj 2010

Red velvet cake

I går passade vi på att bjuda på en tårta som vi velat prova baka och smaka ganska länge nu, närmare bestämt en Red Velvet Cake. Denna röda sammetstårta med chokladsmak blir ytterligare ett bidrag till månadens sötsak.

red velvet cake

Red Velvet Cake
175 g osaltat smör
6 dl siktat vetemjöl
3 msk kakao
1½ tsk bakpulver
4,8 dl socker
3 ägg
1 tsk vanilj extrakt
1/4 tsk salt
2 flaskor röd karamellfärg
3 msk ljummet vatten
2,4 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
1 tsk vitvinsvinäger
Smörj 2 springformar, 20 cm, klä dom med bakplåtspapper och smörj en gång till.
Pudra på vetemjöl och slå sen av överflödigt mjöl.
Blanda samman kakao, mjöl och bakpulver i en skål.
Rör ihop smör och socker i en mixer och kör på medelhastighet ca 15 min så det blir riktigt fluffigt.
Vispa ner ett ägg i taget och tillsätt därefter vanilj, salt, karamellfärg och vatten.
Vispa ordentligt så allt blandas, skrapa ner från kanterna om det behövs.
Häll i mjölblandningen i omgångar varvat med filen och vispa på låg hastighet under tiden.
Blanda samman vinäger med bikarbonat i en skål och rör sedan ner det i smeten.
Vispa samman allt under max 10 sekunder så smeten inte överarbetas.
Fördela smeten i de två formarna och grädda på 175 grader i ca 25-30 minuter, kolla med en provsticka så de är färdiga.
Ta ut från ugnen och låt tårtbottnarna svalna i formarna ca 15 minuter och ta sedan ur dom och låt svalna helt.

Glasyr/Frosting
115 g osaltat smör
1 pkt rumstempererad philadelphiaost
2,4 dl siktat florsocker
1 tsk vanilj arom
½-1 dl riven kokos
Vispa smöret på medelhastighet i en mixer till det är fluffigt, ca 2 minuter.
Vispa ner ost, vanilj, florsocker och till sist kokos.
Bred 1/3 frosting på den ena tårtbottnen och lägg sen på den andra bottnen.
Bred sedan på resten av frostingen på hela tårtan, ett bra tips är att ha bakplåtspapper mellan tårtan och underlaget så är allt spill lätt att få bort utan att tårtfatet blir kladdigt.
Ställ tårtan i kylen tills den ska serveras.

Vi fick en ny tårtspade av våra middagsgäster som vi passade på att inviga tillsammans med vårt nya tårtfat och så här tjusigt såg det ut:


Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Mmmm...vad det ser smarrigt ut och vilken fin tårtspade! :)

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att ni är med och tävlar! Jag skriver två lotter på er. Vinnarna publiceras på fredag kväll, så håll utkik! Lycka till! Kram Daniella - BakeCake

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!