söndag 11 april 2010

Ambrosiakaka med citronsmak

Idag har vi varit på vårmarknad och på besök hos Ankis morbröder, en tradition som hållit i sej ett par år nu. Det är en liten marknad som har det mesta man kan önska och vi gjorde några inköp även denna gången. Några kryddpåsar, en planta Rosmarin som tagit plats i vårt köksfönster och mazarinformar. Vi har aldrig provat att baka mazariner (bara mazarintårta) även om det är en kaka som vi båda gillar, speciellt Anki, men nu ska det bli av.

Med oss hade vi kakan som Anki bakade igår, en Ambrosiakaka med lite egen touch på, som vi bjöd värdarna och Ankis föräldrar på. Kakan var smaksatt med rivet citronskal och citronsaft, glasyren smakade citron även den och var dekorerad med vackra blommor i vårens färger. Citronen gav en fräsch och frisk smak åt kakan, alla tyckte den blev väldigt god och kom överens om att Citronambrosia var ett passande namn. Den kommer att bli vårt bidrag till "Månadens sötsak" som denna månaden har temat VÅR, bara namnet Ambrosia klingar ju vår, eller hur?

Citronambrosia
125 g smör
2 ägg
1½ dl socker
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ citron, rivet skal och saften
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker tills det är pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
Tillsätt smöret, citronskal och citronsaften.
Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter och häll ner smeten.
Grädda på nedersta falsen i ca 30 minuter på 175 grader.
Stjälp upp kakan och låt den kallna innan du glaserar den.

Glasyr
2-3 dl florsocker
pressad citronsaft
lite vatten
ev. gul karamellfärg
Blanda allt till lagom konsistens och smaka av efter eget tycke och smak med citronen.
Droppa ner lite gul karamellfärg och bred på kakan.

Visst är den vårlig?

Nu stundar en ny vecka, nya utmaningar och nya maträtter. Veckans meny ska planeras så det blir lite receptläsning, lagom aktivitet för en söndagskväll.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!