söndag 28 mars 2010

Oxfilé Provencale

Så har den då anlänt, söndagen då vi förlorar en timme. Var tar den timmen egentligen vägen, hur kan den bara försvinna så där ut i tomma intet? Djupa frågor det där, alldeles för djupa för en söndag efter en trevlig lördagskväll i glada vänners lag!

I går hade vi ju våra gamla kompisar Familjen Persso, här på middag och som vanligt blev det en härlig stämning med diskussioner om allt mellan himmel och jord, liv och död. Vi började kvällen med en riktig gammal klassiker i drinkväg, Isbjörn, och till den lite snacks.
Till förrätt åt vi citronsill och Brantevikssill med ägg och en brödskiva. Därefter njöt vi av oxfilé och vitlökspotatis, en helt perfekt bjudrätt som än lätt att tillaga och som kan förberedas fram till sista momentet. Per Morbergs jordgubbsparfait fick avrunda middagen som blev väldigt uppskattad av våra gäster, härligt!
På datorn spelades den ena gamla hitlåten efter den andra och det tackar vi Spotify för, en guldgruva det är när vinet gör en lite nostalgisk på småtimmarna.

Vitlökssmör, gör en rejäl kladd och frys in det som blir över när du klickat på en lagom mängd i formen. Perfekt att ha på lut i frysen när andan faller på! 

Oxfilé och vitlökspotatis
600 g oxfilé
ca 1 kg potatis
50 g smör
2 vitlöksklyftor
½ dl hackad persilja
Om senan finns kvar på köttet så skär bort den, annars drar filén ihop sig när du steker den.
Bryn köttet runt om, krydda med salt och vitpeppar.
Minska på värmen och låt köttet eftersteka under lock, ca 10 minuter, tänk bara på att köttet ska vara ganska rött i mitten eftersom det ska gratineras i ugnen.
Låt sedan köttet kallna.
Skala och skiva potatisen i ganska tunna, ca ½ cm, skivor.
Lägg skivorna i en smord ugnssäker form, salta och stek i ugnen på 225 grader i 30 minuter.
Hit kan du förbereda rätten, ställ då formen med potatis kallt tills serveringen.
Skär köttet i skivor, ca 1½ cm, och lägg ovanpå potatisen, gärna lite på varandra, i en rad.
Blanda samman smör, vitlök och persilja och klicka ut på köttet och potatisen.
Ställ in fatet i ugnen, 7-10 minuter, 275 grader, och grtatinera.

Efterrätten var nog bland de enklaste vi någonsin har gjort, gjordes på några minuter i torsdagskväll och sen tog vi fram den ca 10 minuter innan vi skulle servera den. Lättvispad grädde och lite vårblommor gjorde hela anrättningen skönt somrig och en påminnelse om tiden vi gick in i, i natt.


Jordgubbsparfait 
250 g jordgubbar
½ dl strösocker
3 äggulor
3 tsk florsocker
3 dl vispgrädde
Mosa jordgubbarna, snabbast går det med en mixer, och häll på strösockret.
Vispa äggulor och florsocker i en skål.
Vispa grädden för sej i en annan skål.
Blanda först ner jordgubbsmoset i äggsmeten och vänd sen försiktigt ner grädden.
Klä en avlång form med plastfolie, slå i smeten och ställ sen i frysen minst 3 timmar.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!