måndag 11 januari 2010

Rotmos

Och det bara fortsätter blåsa, det verkar inte vara någon ände på eländet… Men hösten och vintern har i alla fall något positivt i sin ficka och det är alla goa rotfrukter som man kan göra smarriga rätter på. Det är bara att passa på att frossa, det finns ju en hel del att hitta på med rotfrukter och idag har vi kokt ihop en laddning rotmos. Det är verkligen superenkelt och har man en stor gryta så kokar man mycket så man kan frysa in resterna. Vad man äter till är helt upp till var och en, falukorv, fläskkorv, skinka eller kanske man äter den som en helt vegetarisk rätt, valen är många.


Rotmos 4 port.
1 kg kålrötter
2 stora morötter
5 potatisar
vatten
1 msk smör
salt och vitpeppar
ev. socker
hackad persilja
Skala rotfrukterna och skär i mindre bitar (ju mindre desto snabbare kokar de färdigt).
Lägg kålrötter och morötter i en stor gryta och täck med vatten och grönsaksbuljong.
Koka ca. 30 minuter och lägg därefter i potatisarna och låt koka ca. 15 minuter till.
När rotfrukterna är genomkokta, häll av spadet, men spara lite till att späda moset med.
Mosa rotfrukterna med potatisstöt eller elvisp, men inte så det blir helt slätt, låt det vara lite” tugg” kvar.
Lägg i smör och späd med spadet till det känns lagom tjockt.
Smaka av med salt, peppar och ev. lite socker.
Strö över persiljan vid servering.

Vår rotmos är klar nu så det är dags att äta, ha en skön måndagskväll så hörs vi i morgon!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!